Pixell

VELIKI PROBLEMI PRED SDP-om: Bez obzira na novo vodstvo stranke, rejting im neće rasti!? Analitičar pojasnio i zašto

Autor: Ines Brežnjak

U petak je Dnevnik Nove TV objavio novo mjesečno istraživanje o rejtingu političkih stranaka u Hrvatskoj.

Prema Crobarometru, uvjerljivo i dalje vodi HDZ, koji uživa velikih 33,7 posto potpore. Na drugom mjestu nalazi se SDP s potporom od 17,1 posto, dok je na trećem mjestu stranka Možemo!.

Rezultate novog istraživanja za portal Dnevno komentirao je politički analitičar Davor Gjenero.

“SDP je zaustavio pad i imaju vrlo blagi rast u odnosu na prošlo istraživanje. No, čini mi se da Zlatko Komadina može reći da je svom nasljedniku ostavio stranku u kojoj je pad zaustavljen. Činjenica da je pad zaustavljen u trenutku kada oni imaju unutarstranačke izbore, koji su dosta konfliktni, je za njih dosta dobar podatak. Ono što je njihov problem je što se ne vidi da bi smjena u stranci i eventulno konsolidiranje mogli dovesti do brzog rasta, jer se ne vidi iz kampanje sadržaj toga”, smatra Gjenero.

S druge strane, Gjenero smatra da afere koje tresu Hrvatsku trenutno, pa i HDZ, stranci zapravi više idu na ruku nego što im škode.

“HDZ-u se dešava ono što mu se dešavalo prošlog ljeta. Nakon rekonstrukcije Vlade kada je Plenković iz Vlade isključio sve ministre koji su bili povezani s rizikom korupcije, rejting im je snažno narastao; kako HDZ-u općenito, tako i Plenkoviću osobno. I ova policijska akcija koliko god bila neugodna za HDZ, zapravo im više koristi nego šteti. To je jedini ozbiljan, optimistični element o kojem možemo govoriti”.

Rejting pada i presjeniku Milanoviću, a Gjenero konstatira da tek treba vidjeti koliko će mu pasti nakon svega što se posljednjih dana izdešavalo.




“Vidimo da predsjednik Republike blago pada i da je više ljudi nezadovoljno njegovim radom nego što je zadovoljno. Vidjet ćemo koji će biti rezultat ovih najnovijih eskapada, jer one nisu obuhvaćene novim istraživanjem. Čini mi se da političko tijelo sve manje podržava konfliktni način političkog djelovanja kakav preferira Milanović. Mislim da je to dobro.”

Most i Možemo stagniraju ili neznatno padaju po anketama, a da je Domovinski pokret malo popravio rejting u odnosu na prošlo razdoblje.

Gjenero kaže da to nije čudno zato što oni u sedmom, osmom mjesecu nisu nalazili apsolutno nikakvu relevantnu točku nastupa.




“U ovom su mjesecu počeli s radikalnom kritikom vlasti, povezali su se s antivakserskim pokretom koji ima određeni broj zastupnika, a koji oštro kritiziraju vladu pa tu nešto malo dobivaju, no još uvijek se vidi da nemaju ozbiljno programsko uporište koje bi im osiguralo konsolidaciju.”

Dobar rejting ima stranka Pametno, a Gjernero kaže da je to zbog toga što oni uvijek rade dobar posao.

“Pametno oduvijek rade dobar posao, oni su programski vrlo jasno liberalno-demokratski orijentirani. Po mom mišljenju, imali su najbolji program za Europske izbore. Nažalost, tada nisu prepoznati. Sada ih se polako prepoznaje i  zapravo oni na neki način jedre na činjenici da u hrvatskom biračkom tijelu postoji jedno biračko tijelo koje je vezano uz liberalne demokrate. Ono se pomicalo od HSLS-a na HNS, danas su obje te stranke vrlo slabe. Nekakve inicijative za jačanje liberalno-demokratskog centra postoje, ali još nisu javno prepoznatljive. IDS se bavi Istrom više nego liberalno-demokratskim vrijednostima na nacionalnoj razini i tu nišu je Marijana Puljak iskoristila, i nije čudo da Pametno raste”, zaključuje Gjenero.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.