Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Veliki pakt na pomolu? Drama u Saboru stvara pobjedničku koaliciju

Autor: Dnevno.hr/E.P.

Lupanje zastupnika po saborskim klupama u znak prosvjeda za vrijeme premijerovog podnošenja izvješća o radu Vlade obilježilo je sjednicu Sabora u utorak.

Unatoč buci koja je otežavala govor, Plenković se nije dao omesti, a na kraju su mu u obranu pljeskanjem stali i HDZ-ovi zastupnici i ostatak parlamentarne većine.


Sukus komentara na društvenim mrežama od strane običnih građana bio je da je to cirkus, pojedinci smatraju kako je to oskvrnjavanje institucije Hrvatskoga sabora, a neki na sve gledaju i kao jedinu moguću reakciju na način predstavljanja vladinog izvješća.

Svi za jednog, svatko za sebe?

No, ispod zavjese je prošlo da nije cijela oporba lupala i dovikivala za vrijeme premijerovog govora, a bili su to članovi Domovinskog pokreta i Socijaldemokrata.

Porazgovarali smo s jednima i drugima te pokušali razaznati može li ta neviđena predstava u Saboru označiti smjer u kojem će političke opcije krenuti u super izbornu godinu.

Glavni tajnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić rekao nam je kako akciju dijela oporbe smatra pogrešnom:

“Šta mi vrijedi lupati? Lupat treba ići na granicu. To što rade je aktivizam. To neće pomoćo Hrvatskoj. To je moj stav. Ja sam najveći protivnik HDZ-a, ali mislim da lupanje po stolovima neće riješiti problem Hrvatskoj. Oni što idu pljeskati premijeru, također nisu rješenje”, rekao je Spajić.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Je li to razdor u oporbi i ide li DP prema ublažavanju retorike prema HDZ-u?

“U oporbi smo i dalje u komunikaciji. Kad treba inicijativa, tu smo. Potpisali smo i Suverenistima, i Mostu za opoziv Radmana. S tim da oporba mene nije htjela podržati kad sam tražio smjenu ministra Filipovića. Oni su rekli da zašto to inzistiram i da će to biti samo jedan od ministara za koje se tražio opoziv. Kao evo da ovi ostali koje oni žele opozvati nisu isto to”, rekao je.
A na pitanje – stoji li iza svega organizirana akcija dijela oporbe, rekao je:

“Nije se o udaranju uopće pričalo prije, to je počelo spontano, Koliko ja znam, meni nitko barem nije rekao da će doći do toga. A kad je krenulo, ja sam napustio Sabor. Nije bilo moguće ni govoriti ni slušati”, rekao je Spajić.

A istaknuti Socijaldemokrat Domagoj Hajduković, smatra kako također to nije bio način za kritiku premijera, no napominje da je on sam inicirao takvu reakciju:

Plenković nakon lupanja u Saboru: ‘Sve se moglo spriječiti da su primitivci odustali’
“Ono čemu smo svjedočili jučer u Saboru je zaista novo dno i silovanje Poslovnika i procedure od strane HDZ-a. Više me teško što od njih može iznenaditi, ali ovo jest. Željko Reiner je sjednicu vodio kao predsjednik Kluba HDZ-a, čekajući mig od velikog šefa Plenkovića kada odrediti stanku, dati kome riječ i slično. Premijer i ministri su u Saboru gosti, Sabor ih bira a njemu odgovaraju a ponašaju se kao šefovi, eto premijer vodi sjednicu. Što je najgore, svo to silovanje procedure se nastavlja na Odboru za Poslovnik u kojem HDZ ima većinu, kadija te tuži, kadija ti sudi, kako bi se reklo u narodu. Stoga, shvaćam frustraciju kolegica i kolega iz oporbe, a ovo larmanje jučer je upravo to. Ipak, stava smo da Sabor nije ulica, bukača (HDZ) se ne može poraziti bukom, samo argumentima”, rekao je.

Foto: Domagoj Hajduković (Facebook)

Je li bojkot lupkanja od strane Socijaldemokrata pokušaj približavanja HDZ-u uoči izbora i hoće li stati uz vladajuću većinu ako budu u prilici?

“Nadam se da taj pobjednik neće biti HDZ. U tom slučaju, otvoreni smo za suradnju sa svima koji prihvaćaju naše vrijednosti i program”, rekao je Hajduković.

A što o svemu kažu politički analitičari? Davor Pucarić i Karlo Jurak smatraju kako reakcija oporbe nije skandalozna te je dozvoljena u demokratskom procesu.

No, pokušavaju li oni koji se nisu priključili ostatku oporbe skupiti političke poene i preživjeti političku utrku?

“Socijaldemokrati stoje jako loše u anketama. Oni su na vazi što bi radili. Svi ti političari će potonuti i nestati. Oni nemaju nekakve lokalne podružnice koje mogu iznijeti nekakvu političku aktivnost. Kad odu iz Sabora, nestaju sa scene.

Ako ih budu trebali HDZ-ovci, Davorko Vidović će biti novi ministar. Pokušavaju se distancirati od SDP-a jer ih ljudi ne percipiraju. Kuckanje je bilo legitiman izraz prosvjeda i nije ništa skandalozno. I premijerovo bahaćenje je bilo nekulturno, ako ćemo tako.

Foto: Saborska TV

Domovinci imaju neku svoju retoriku. Oni traže nekakvo svoje mjesto pod suncem. Oni se pokušavaju distancirati od dijelova desnice”, smatra Pucarić.

Jurak napominje da su spomenute opcije nekoliko puta bile suzdržane u kritici vladajućih: “Mi smo već od poteza i jednih i drugih vidjeli da nisu bezrezervno protiv vladajućih. Socijaldemokrati mislim oko Ukrajine i mirovina, Domovinci isto oko nekih stvari.

Mislim da je to s obzirom da su ipak oporba, bojkot lupanja, poruka prema ostatku oporbe nego prema vladajućima. Vrlo jasna poruka da ne žele imati veze s takvim načinima i metodama. I naravno, čak nesudjelovanje u nečemu može dati veću vidljivost nego sudjelovanje.

To je neki poluinstitucionalni oblik, malo odskače od okvira pravila institucije. To ne čudi mnogo jer imamo praktički kancelarni sustav gdje svaka kritika zapravo ide prema premijeru. Također, takav oblik iskazivanja revolta se sam po sebi nameće”, zaključio je Karlo Jurak.

Autor:Dnevno.hr/E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.