Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

VELIKI DAN ZA DOMOVINU! Slavimo Dan Hrvatske vojske: Letjet će MIG-ovi, na Jarunu izloženo naoružanje i vojna oprema

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.

ZNG je bio ustrojen kao odgovor na razoružavanje teritorijalne obrane u Hrvatskoj te zbog nemogućnosti nove hrvatske države da osigura teritorijalni integritet i funkcioniranje pravne države na svome cjelokupnome državnom području.

Formiranjem ZNG-a stvorena je i vojna snaga koja je obranila napadnuta hrvatska područja.

Danas će obilježavanje početi polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj i na krematoriju gdje će izaslanstva MORH-a i Glavnog stožera OS RH položiti vijence u spomen parku “Glas Hrvatske žrtve – Zid boli” te ispred središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja.

Vijenci će biti položeni i na posljednjem počivalištu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata. Najviša državna izaslanstva položit će vijenac kod spomen-ploče na mjestu prve smotre postrojbi ZNG-a na stadionu NK Zagreb.

Svečana akademija održat će se u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” u Ministarstvu obrane, na kojoj će sudjelovati premijer Andrej Plenković, potpredsjednici Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj sa suradnicima te drugi visoki državni i vojni dužnosnici.

Program Dana HV-a

U povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske te 32. obljetnice ustrojavanja HV-a, u nedjelju se u Zagrebu može očekivati pojačana buka, objavio je MORH i pozvao vlasnike dronova da ih tada ne koriste.




Središnji program proslave je na Jarunu od 10 do 20 sati gdje će biti izložba vojne opreme i naoružanja, pokazne vježbe i letački program.

Program proslave Dana vojske:

09:00 – 10:00 Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Gradskom groblju “Mirogoj” i Krematoriju




– Spomen-park kod spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”

– Ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja

– Posljednje počivalište dr. Franje Tuđmana, prvog Predsjednika RH

– Zajednička grobnica za neidentificirane žrtve Domovinskog rata – Kenotaf

11:00 – 12:30 Svečana akademija u prigodi Dana HV-a, Dana HKoV-a i 32. godine ustrojavanja HV-a u Ministarstvu obrane

14:00 – 15:00 Misno slavlje u Crkvi Svete Mati Slobode

– Polaganje vijenca ispred spomen-obilježja “Sveta Mati Slobode”

10:00-20:00 Taktičko-tehnički zbor na RSC Jarun

– izložba naoružanja i opreme Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova, postav Ministarstva hrvatskih branitelja

– pokazne vježbe Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova

– letački program akrobatske skupine HRZ-a “Krila Oluje”

– prelet aviona HRZ-a MiG-21

– hodni program Orkestra Oružanih snaga RH

– podjela graha od 12:00 do 14:00 i 16:00 do 18:00

– koncert Jazz orkestra HV u 18:00 sati

Milanović opet izbjegnuo Plenkovića

Na svečanosti će biti uručena odlikovanja, medalje, promaknuća, pohvale i nagrade pripadnicima HV-a. Predviđena su i prigodna obraćanja visokih uzvanika. Svečano misno slavlje u Crkvi Sveta Mati Slobode predvodit će vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme HV-a te pokazne vježbe hrvatskih vojnika, prelet aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21 i letački program akrobatske skupine “Krila Oluje” održat će se od 10 do 20 sati na RSC “Jarun”, gdje je u 18 sati predviđen i koncert Jazz orkestra Hrvatske vojske.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović prisustvovat će obilježavanju Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske koje se održava na RSC Jarunu.

Milanović će na Jarun doći tek oko 16 sati, kada je predviđen obilazak taktičko-tehničkog zbora.

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.