FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

VELIKI DAN U SABORU: Hoće li preživjeti ministar Ćorić? Donosi se i državni proračun za 2021.

Autor: HINA/M.P.

Hrvatski sabor će u srijedu glasovati o prijedlogu državnog proračuna za 2021. godinu te 300-tinjak amandmanima na proračun što su ih podnijeli uglavnom oporbeni zastupnici i klubovi, a raspravit će i oporbenu inicijativu o opozivu ministra gospodarstva Tomislava Ćorića.

Državni proračun za iduću godinu predviđa prihode planirani na razini 147,3 milijarde kuna, a rashode na razini 157,9 milijardi kuna.

Pri izradi proračuna za iduću godinu Vlada je projicirala gospodarski rast od 5 posto, potom u 2022. za 3,4 posto te u 2023. za 3,1 posto.

Proračunski deficit opće države, prema ESA 2010 metodologiji, iduće godine dosegnut će 11,56 milijardi kuna ili 2,9 posto BDP-a, nakon ovogodišnjih 29,5 milijardi kuna ili 8 posto. U iduće dvije godine planira se daljnje smanjivanje proračunskog deficita opće države na 2,1 odnosno 1,6 posto.

Sabor će u srijedu glasovati i ostalim raspravljenim točkama te raspraviti inicijativu za opoziv ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića koju je podnijela oporba koja smatra da je uvelike narušena Ćorićeva vjerodostojnost kao ministra.
Oporba je pokrenula inicijativu zbog tri razloga – odluke vezane uz projekt izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađene,imenovanje Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka te moguću povredu načela nepristranosti prilikom sudjelovanja u reizboru Dragana Kovačevića na čelo Janafa.

Vlada je inicijativu za opoziv Ćorića odbila po sve tri osnove.
Autor:HINA/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.