fbpx
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

VELIKE PROMJENE U IKEINIM RESTORANIMA: Švedski gigant će jednim potezom uštedjeti milijune eura

Autor: Dnevno.hr

Švedska tvrtka IKEA nije samo jedan od najvećih proizvođača namještaja na svijetu, već vodi i jedan od najvećih lanaca restorana na svijetu. Upravo njihov restoran u Rugvici je najposjećeniji u Hrvatskoj, a prije pandemije je godišnje u njemu jelo i oko milijun ljudi. Popularne švedske okruglice od dolaska IKEA-e u Hrvatsku postale su dio tipičnog obiteljskog ručka, a sve je više obitelji koje su uz njih počele jesti i njihov džem od brusnice, nešto što je prije bilo nečuveno.

Ova švedska tvrtka je od 2017. smanjila otpad od hrane za 54 posto, čime štedi novac i smanjuje svoj utjecaj na okoliš.

Naime, UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) podsjeća kako otpad od hrane čini između osam i 10 posto sveukupnih stakleničkih emisija, a IKEA je prije pet godina najavila da će uz pomoć umjetne inteligencije pokušati prepoloviti otpad od hrane.


Novim pristupom IKEA je uštedila više od 20 milijuna obroka te izbjegnuto ispuštanje 36.000 tona ugljičnog dioksida, a tvrtka je uštedila i 37 milijuna eura.

Iako je tim naporima sveukupni klimatski otisak tvrtke smanjen tek za 0,1 posto, IKEA to smatra važnim korakom u budućnost s obzirom na činjenicu da njezini restorani godišnje posluže oko 560 milijuna posjetitelja, a cijeli lanac IKEA prodavaonica je u 12 mjeseci bio odgovoran za 26,2 milijuna tona CO2.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.