Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

VELIKE NOVOSTI: Od danas u Hrvatskoj kao dokaz zaraze vrijedi i brzi antigenski test. Ovo su detalji

Autor: Dnevno.hr

Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a, rekla je kako je s obzirom na incidenciju posljednjih tjedana bilo potrebno ići u prilagodbu epidemioloških mjera, a jedna od njih je i odluka o testiranju.

Ističe, odlučeno je da se i brzim brzim antigenskim testom može dobiti potvrda o preboljenju COVID-a i nije nužno da svi naprave i PCR test.

“Kada se dijagnosticira bolest brzim antigenskim testom nije potrebno potvrđivati to i PCR-om. Upravo se to napravilo zato što je zadnjih nekoliko dana veliki pritisak na testiranje PCR-om. Da bi se došlo na red za test PCR-om čeka se i po nekoliko dana. Brzi antigenski testovi dovoljni su kako bi se bolest potvrdila. Isto tako, može se dobiti i potvrda. Ali ta potvrda nije ona klasična EU digitalna COVID potvrda koja nam služi za putovanja”, izjavila je Mayer na HRT-u.

Što se tiče brzih antigenskih testova, novost je da nije nužno da se naprave na punktovima za testiranje, već je od jučer podijeljeno 560.000 testova liječnicima obiteljske medicine, primarnoj zdravstvenoj zaštiti – stomatolozima, ginekolozima, izabranim pedijatrima.

“Svi oni kojima je indicirano da se testiraju, koji imaju simptome ili koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom – važno je da se testiraju”, kaže epidemiologinja i dodaje da oni koji, primjerice, žele putovati i napraviti PCR test, trebat će ih platiti jer to ne ide na trošak HZZO-a. S druge strane, brzi antigentski testovi idu na teret HZZO-a.

Karantena, izolacija i testiranje

“Velika je novost i skraćenje dana u karanteni i izolaciji. To je povezano s važnošću cijepljenja. Oni koji su se docijepili i primili tri doze, koji su preboljeli COVID i cijepili se s dvije doze ili pak s jednom ako je proizvođač Johnson te oni koji su preboljeli bolest a prošlo je manje od 4 mjeseca – izuzeti su od karantene. To su bliski kontakti koji su izuzeti od karantene. Važno je da se i oni testiraju prvi dan od bliskog kontakta te 5-7 dan nakon kontakta. Za tu svrhu testiranja mogu koristiti testove za komercijalnu uporabu”, pojasnila je Mayer.

Što se tiče epidemioloških mjera koje se odnose na ugostiteljske objekte nema nekih promjena, osim što će se ondje provoditi češće kontrole.




Za što trebaju uputnice?

Odgovarajući na pitanje treba li se za uputnicu za brzo testiranje ići svom osobnom liječniku ili se do uputnice može i doći drugim putem, Mayer je kazala da je “poanta da se ljudi mogu testirati kod svoga liječnika”.

“Zato su brzi testovi podijeljeni i liječnicima obiteljske medicine, pedijatrima, kako bi se izbjeglo čekanje i uputnice. Naravno, ako idete na punkt za testiranje onda je potrebna uputnica. To su e-uputnice. Nije nužno da idete kod liječnika. Treba ga nazvati i on može dati e-uputnica, da se spriječi fizički kontakt. Istina je da ih je teško dobiti telefonom, ali za sada živimo s tim i nema veće pomoći. Vjerujemo da će se brzim antigenskim testovima odteretititi pritisak na PCR, pa će stvarno oni pacijenti koji su bolesni, kojima je nužan PCR, doći prije na red”, istaknula je Mayer.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.