Foto: Guliver Image / Danish Defense/Cover Images

VELIKA SABOTAŽA ILI KVAR? Europa na nogama zbog misterioznog incidenta, Ukrajinci napali Ruse: ‘Teško da se radi o slučajnosti’

Autor: M.P.

Europa se u utorak žurila istražiti jesu li sabotaže mogući uzrok iznenadnih i neobjašnjivih curenja u dva ruska plinovoda ispod Baltičkog mora, infrastrukturi u srcu energetske krize otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da je curenje izazvano sabotažom, dok su danska premijerka i Rusija, koja je srezala svoje isporuke plina Europi nakon zapadnih sankcija, rekli da se to ne može isključiti.

Ali tko bi mogao stajati iza takvih smicalica, ako se dokaže da se zaista radi o sabotaži? Nadalje koji bi bio motiv? Europi to sigurno nije u interesu jer još uvijek nije spremna preživjeti bez ruskog plina. Nije to u interesu ni Rusiji jer, sjetimo se, Putin je ovog mjeseca Europi jasno poručio: Ako hoćete plin, otvorite Sjeverni tok 2.

Ukrajinska strana ipak nije tako uvjerena da Rusija s ovime nema ništa. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak opisao je veliko curenje u dva ruska plinovoda ispod Baltičkog mora kao “teroristički napad”.

U izjavi na Twitteru pozvao je na slanje više oružja i rekao:

“Curenje plina iz Sjevernog toka 1 nije ništa drugo nego teroristički napad planiran od strane Rusije kao čin agresije prema Europskoj uniji. Rusija želi destabilizirati ekonomsku situaciju u Europi i uzrokovati paniku prije zime. Najvolji je odgovor i ulaganje u sigurnost su tenkovi za Ukrajinu. Posebno njemački…”, napisao je Podoljak i još jednom iskoristio priliku da ‘štrecne’ Njemačku da im ipak pošalje tenkove Leopard 2. Zahtjev je zasad bez pozitivnog odgovora.

Novonastala situacija drastično komplicira situaciju za Europu koja je sad pod još većim pritiskom. Naime, ako su oba plinovoda van funkcije, Europa se nema prostora za ikakav manevar dok se bliži vrlo neizvjesna zima.




Curenja plina u Sjevernom toku 1 i 2

Švedska pomorska uprava izdala je upozorenje o dva curenja u plinovodu Sjeverni tok 1, dan nakon što je otkriveno curenje na obližnjem plinovodu Sjeverni tok 2, što je natjeralo Dansku da ograniči promet brodovima i uvede malu zonu zabrane leta.

Oba plinovoda bila su žarišne točke u eskalirajućem energetskom ratu između europskih prijestolnica i Moskve, koji je potresao velika zapadna gospodarstva, cijene plina vinuo u nebo i potaknuo potragu za opskrbom alternativnom energijom.

Poljski premijer: Suočili smo se s činom sabotaže

“Danas smo se suočili s činom sabotaže, ne znamo sve detalje onoga što se dogodilo, ali jasno vidimo da je to čin sabotaže, povezan sa sljedećim korakom eskalacije situacije u Ukrajini”, rekao je Mateusz Morawiecki tijekom otvaranja novog plinovoda između Norveške i Poljske, prenosi Reuters.

Danska premijerka Mette Frederiksen rekla je da se sabotaža ne može isključiti. “Govorimo o tri curenja s određenim razmakom između njih i zato je teško zamisliti da se radi o slučajnosti”, rekla je.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su curenja utjecala na energetsku sigurnost cijelog kontinenta.

EU o Sjevernom toku: Preuranjeno je nagađati

Europska komisija pomno prati razvoj događaja s oštećenjima na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 te zasad ne vidi nikakav utjecaj na sigurnost opskrbe Europe, rekao je danas glasnogovornik EK.

“U ovoj fazi vrlo je preuranjeno nagađati o tome koji su uzroci… Zemlje članice razmatraju ovo pitanje, ostat ćemo u bliskom kontaktu s njima, ali stvarno nije trenutak za nagađanje”, kazao je na redovitoj tiskovnoj konferenciji.

Veliki problem za Europu

Niti jedan plinovod nije pumpao plin u Europu u vrijeme kada su pronađena curenja, ali incidenti će zatrti sva preostala očekivanja da bi Europa mogla dobiti plin preko Sjevernog toka 1 prije zime.

“Uništenje koje se istog dana dogodilo istovremeno na tri niza plinovoda u moru u sustavu Sjeverni tok je bez presedana”, rekao je mrežni operater Nord Stream AG. Iako nijedan nije bio u funkciji, oba su plinovoda još uvijek sadržavala plin pod pritiskom.

Gazprom, tvrtka pod kontrolom Kremlja koja ima monopol na izvoz ruskog plina plinovodom, odbila je komentirati ove navode.

“Postoje neke naznake da se radi o namjernoj šteti”, rekao je europski sigurnosni izvor, dodavši da je još prerano donositi zaključke. “Morate se zapitati: Tko bi profitirao?”

Drugi europski izvor, upitan postoje li određeni obavještajni podaci koji upućuju na sabotažu, rekao je: “Još ne konkretno, ali čini se da se ovaj pad tlaka može dogoditi samo kada je cijev potpuno prerezana. Što uglavnom govori sve.”

Rusija je smanjila isporuke plina Europi preko Sjevernog toka 1 prije nego što je potpuno obustavila protok u kolovozu, okrivljujući zapadne sankcije za izazivanje tehničkih poteškoća. Europski političari kažu da je to bio izgovor za prestanak isporuke plina.

Novi plinovod Sjeverni tok 2 tek je trebao ući u komercijalne operacije. Njemačka je odustala od plana da ga koristi za opskrbu plinom nekoliko dana prije nego što je Rusija poslala trupe u Ukrajinu u veljači. U bilješci Eurasia Group stoji da su neplanirana curenja u podvodnim cjevovodima rijetka.

“Višestruka podmorska curenja znače da niti jedan plinovod vjerojatno neće isporučivati ​​plin u EU tijekom nadolazeće zime, bez obzira na politički razvoj u ratu u Ukrajini”, rečeno je. “Ovisno o razmjerima štete, curenje bi čak moglo značiti trajno zatvaranje obiju linija.”

Kvar ili sabotaža?

Europske cijene plina porasle su s vijestima o curenju plina, s referentnom nizozemskom listopadskom cijenom u utorak za gotovo 10%. Cijene su još uvijek ispod ovogodišnjih vrhova, ali ostaju više od 200% više nego početkom rujna 2021.

“Zabrinjavajući je sigurnosni aspekt cjevovoda diljem EU, jer se čini da je ovo sabotaža… i samo će pogoršati zabrinutost za opskrbu za nadolazeću zimu”, rekao je analitičar Refinitiva Timothy Crump.

Do curenja je došlo neposredno prije svečanog otvaranja Baltičkog plinovoda koji prenosi plin iz Norveške u Poljsku, što je središnji dio napora Varšave da diverzificira opskrbu iz Rusije.

Norveška uprava za sigurnost nafte (PSA) također je u ponedjeljak pozvala naftne kompanije da budu oprezne u vezi s neidentificiranim bespilotnim letjelicama viđenim kako lete u blizini norveških naftnih i plinskih platformi, upozoravajući na moguće napade.

Glasnogovornik švedske pomorske uprave (SMA) rekao je da je došlo do dva curenja na Sjevernom toku 1, jedno u švedskoj gospodarskoj zoni i drugo u danskoj zoni, dodajući da su oba bila u području sjeveroistočno od danskog otoka Bornholma.

“Motrimo dodatno kako bismo osigurali da nijedan brod ne priđe preblizu mjestu”, rekao je drugi glasnogovornik SMA-a.

Ukoliko se ispostavi da su plinovodi napadnuti to će predstavljati popriličnu eskalaciju.

Biden prije početka ruske invazije: Koordinirali smo napore da zaustavimo Sjeverni tok 2

Vratimo se pitanju s početka – kome bi ovakva sabotaža bila u interesu? Teško je reći jer će istraga u ovom slučaju sigurno biti provedena i tada se mogu znati konkretni odgovori.

No, nevezano tko je krivac, ako se uopće radi o sabotaži, najveći ukrajinski saveznik, SAD pomno će pratiti ovu situaciju jer su sami ranije govorili o navedenim plinovodima.

Podsjetimo, američki predsjednik Joe Biden ovako je govorio samo dan prije početka ruske invazije na Ukrajinu.

“Otkako je Rusija počela raspoređivati trupe na ukrajinskoj granici, Sjedinjene Države su blisko surađivale s našim saveznicima i partnerima kako bi pružile snažan, jedinstven odgovor. Kao što sam rekao kada sam se sastao s kancelarom Scholzom ranije ovog mjeseca, Njemačka je bila predvodnik u tim nastojanjima i blisko smo koordinirali naše napore da zaustavimo plinovod Sjeverni tok 2 ako Rusija nastavi invaziju na Ukrajinu.

Njemačka je jučer, nakon daljnjih bliskih konzultacija između naše dvije vlade, objavila da će zaustaviti certificiranje plinovoda. Danas sam naredio svojoj administraciji da nametne sankcije tvrtki Sjeverni tok 2 AG i njenim korporativnim službenicima. Ovi su koraci još jedan dio naše početne tranše sankcija kao odgovor na akcije Rusije u Ukrajini. Kao što sam jasno rekao, nećemo oklijevati poduzeti daljnje korake ako Rusija nastavi eskalirati”, rekao je Biden 23. veljače ove godine.

U svakom slučaju, istraga ovog incidenta bit će više nego zanimljiva.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.