fbpx
Foto: MORH/ Guliver/Pfc.RileyAnfinson Us Marines

VELIKA RUPA U HRVATSKOJ OBRANI, TRAŽI SE HITNA REAKCIJA! Svjetlo na kraju tunela je ova zvijer: Svaki agresor bi dva puta razmislio prije napada

Autor: N.K

Užas ratnog sukoba koji već više od 200 dana bjesni Ukrajinom daje nam odličan uvid u metode modernog ratovanja. I Ukrajina i Rusija u ovom sukobu koriste raznolike moderne ratne tehnike. Zapadni vojni instituti, poput Instituta za rat (Institute for Study of War) svakodnevno analiziraju razne aspekte uporabe ratne tehnike.

U skladu s navedenim analizama NATO-države i koncipiraju svoje kontingente pomoći Ukrajini. Traže se sredstva kojima bi se na terenu anulirala ruska prednost u teškom topništvu i dala prilika ukrajinskim vojnim snagama za povrat okupiranog topništva.

Potvrda važnosti

Formula je pronađena u kombinaciji dalekometnog topništva i raketnih sustava sa streljivom visoke preciznosti. Čim su u Ukrajinu počele stizati pošiljke haubica od 155 mm s visokopreciznim granatama Excalibur te Himarsi, ruska prednost u teškom topništvu počela se topiti kao snijeg u proljeće. Zapadni analitičari izvrsno su zaključili kako je jedina ruska prednost u odnosu na ukrajinske snage broj teškog topništva.


Međutim, uglavnom je riječ o topničkim sustavima sovjetske proizvodnje iz 80-ih godina prošlog stoljeća. Njihov domet i preciznost ne mogu se mjeriti s modernim zapadnim sustavima. Onog trenutka kada su uvježbane ukrajinske postrojbe počele koristiti moderne zapadne topničke i raketne sustave, razorene su ključne točke ruske obrambene linije i ukrajinska vojska mogla se spustiti u stepe neumoljivo progoneći ruske agresore prema istoku zemlje. U nekoliko dana pao je teritorij koji je ruska vojska osvajala mjesecima.

Uz još jednu potvrdu važnosti dalekometnih i visokopreciznih sustava, rat u Ukrajini dao je još neke odgovore o budućnosti vojne tehnike. Važnost tenka kao glavnog oslonca velikih vojnih akcija i munjevitih prodora sve će više slabjeti. Upravo je rusko oslanjanje na velike tenkovske jedinice i prodore koje te jedinice izvode kroz dubinu neprijateljskog teritorija jedan od glavnih uzroka njihova poraza u kampanji osvajanja Kijeva.

Pokazalo se da dobro raspoređene jedinice naoružane modernim protutenkovskim projektilima, poput Javelina, mogu zaustaviti cijele divizije tenkova. Tenkovske jedinice postale su skupe, slabo pokretne i vrlo ranjive na napade bespilotnim letjelicama i protutenkovskim projektilima. Njihovu ulogu u budućnosti će preuzimati lakši sustavi, visokomobilni, s približno istom vatrenom moći. Nešto na tom trgu danas pokušavaju razviti Amerikanci preko sustava Stryker ili Talijani svojim sustavom Centauro.

Nedostatak vizije

Ono što se uvijek pitamo kada analiziramo stanje na svjetskim kriznim žarištima i bojištima jest kako najnovije trendove primijeniti u Hrvatskoj vojsci te kako unaprijediti našu oružanu silu u skladu s modernim trendovima ratovanja? Nažalost, HV već desetljećima teško prati novitete na svjetskim ratnim pozornicama. Statičnost je djelomično uvjetovana proračunskim ograničenjima, a djelomično je posljedica nedostatka vizije oružanih snaga u novim geopolitičkim okolnostima.

Strategije dugoročnog razvoja uglavnom ostaju tek mrtvo slovo na papiru, a vojni planeri u MORH-u i Glavnom stožeru nemaju ni političke snage ni hrabrosti državnom vrhu i javnosti predložiti ambiciozan i sveobuhvatan plan modernizacije oružanih snaga po uzoru na Mađarsku, Poljsku ili Rumunjsku.

U jednom od ranijih tekstova na ovu temu ukazali smo na važnost naoružanih bespilotnih letjelica u modernom ratovanju. Nažalost, MORH je potpuno zanemario taj segment vojne tehnike i nema naznaka kako će se i u budućnosti nabavljati besposadni sustavi za potrebe oružanih snaga. No tema ovog teksta je dalekometno topništvo i raketni sustavi kao prijelomna točka rata u Ukrajini.
Na ovom polju Hrvatska je ipak nešto nabavljala i radila. Riječ je o nabavi 16 njemačkih haubica Pzh 2000. One su, svojim dometom i preciznošću, unijele revoluciju u hrvatske topničko-raketne snage. Prema dugoročnom planu razvoja, planira se zamjena sovjetskih Gvozdika 122 mm novim Pzh 2000 155 mm haubicama, ali i povlačenje argentinskih vučnih haubica 155 mm i njihova zamjena novim sustavima visoke preciznosti. I dok se u pogledu topničkih snaga nešto ipak radilo, kad je riječ o raketnim snagama, još smo u vremenu Domovinskog rata.

Ubojito oružje

Osnovu hrvatskih raketnih snaga čine višecijevni raketni sustavi od 122 mm jugoslavenske i rumunjske proizvodnje. Nabavljeni su još za vrijeme Domovinskog rata ili zaplijenjeni od JNA. Njihov domet je od 40 do 50 kilometara, međutim, njihova preciznost je dosta ograničena. Manjak preciznosti nadoknađuje se brojem raketa i površinom koju jedno punjenje pokriva.

Ruska invazija na Ukrajinu još jednom nas je upozorila na važnost raketnih snaga kao snaga odvraćanja i prevage na ratištu. Stanje u svijetu, ali i u bližem susjedstvu, takvo je da se RH ne može zadovoljiti raketnim sustavima iz vremena SSSR-a, upitne preciznosti i ograničenog dometa. Hrvatskoj trebaju moderni i precizni raketni sustavi većeg dometa.
Još 2015. RH je pokazala interes za američke višecijevne raketne sustave M270 MLRS. Ovaj sustav je standardan u više članica NATO-a. Na prvu bi se čak moglo reći kako je po vatrenoj moći slabiji od naših Vulkana. M270 ima 12 kontejnera iz kojih se ispaljuju projektili u kalibru 240 mm, s druge strane Vulkani mogu ispaliti 40 projektila kalibra 122 mm. I domet je sličan i kreće se od 40 do 50 km, ali ono što M270 čini ubojitim oružjem je činjenica da ovaj sustav može lansirati raketu MGM-140 A ATACMS dometa do 150 kilometara.

Riječ je o GPS navođenom projektilu visoke preciznosti i strašnom oružju za odvraćanje. Odmah nakon što je RH pokazala interes za M 270, počela je medijska kampanja iz Srbije da Hrvatska nabavlja lansirne rampe kojima prijeti Srbiji. Srbi su, izgleda, uspjeli izlobirati u SAD-u da RH ne dobije navedene sustave pravdajući se poremećajem regionalne ravnoteže u naoružanju. U međuvremenu su Srbi pokupovali nekoliko milijardi dolara oružja sa svih strana svijeta, a da Hrvate o tome nitko ništa nije pitao.

Strateško sredstvo

SAD je definiran kao ključni vanjskopolitički partner RH i to ne treba dovoditi u pitanje. Hrvatska je od SAD-a primila stotine milijuna dolara vojne pomoći. Međutim, očito SAD ovaj prostor promatra u globalu, a ne parcijalno. Neke njihove analize očito su prevagnule u odluci da RH ne dobije ovo izuzetno napredno oružje. Međutim, to ne ograničava RH da slične sustave ne potraži na svjetskom tržištu.

Moćni raketni sustavi, velikog dometa i preciznosti, ne služe za razmetanje i paradiranje. Oni su nužni kako bi država imala strateško sredstvo odvraćanja od potencijalne ugroze. Sustavi velikog dometa daju mogućnost djelovanja duboko u neprijateljskoj pozadini po ključnoj vojnoj infrastrukturi. Protiv takvih sustava PZO ima male ili nikakve mogućnosti djelovanja. Stoga bi svaki agresor, prije napada, dva puta razmislio bi li napao zemlju koja ga na kućnom pragu može prikovati za pod.

Zanimljivi su nam Turska i Izrael

Turska, članica NATO-a, razvila je moćan sustav TRG-300 Tiger. Riječ je o sustavu u kalibru 300 mm s maksimalnim dometom od 120 kilometara. Sastoji se od četiri kontejnera iz kojih se lansiraju navođene rakete na udaljenost od 120 km s mogućnošću pogreške od 10 metara. Turska je ovaj moćni sustav prije nekoliko godina isporučila Azerbajdžanu i pokazao se ubitačnim u nedavnom ratu u Gorskom Karabahu.

Nas bi posebno mogla zanimati isporuka ovog sustava, 18 jedinica ili 3 bitnice, Bangladešu. Ugovor je potpisan 2021. i ukupna vrijednost bila je 60 milijuna dolara. Tri bitnice su trenutna potreba RH. Naime, o toliko sustava je RH svojedobno pregovarala sa SAD-om. Ne treba odbaciti ni mogućnost nabave sličnih sustava iz Izraela koji je razvio vrhunske sustave kao što su Extra ili Lora.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.