Foto: Pixabay /ilustracija

VELIKA NOVOST ZA UMIROVLJENIKE: Od danas nove zakonske promjene koje omogućuju podebljanje mirovina!

Autor: L.B.

Budući da u Hrvatskoj više od polovice umirovljenika živi ispod granice siromaštva, mnoge će razveseliti nove zakonske izmjene koje stupaju na snagu te koje će stotinama tisuća umirovljenika omogućiti i olakšati povratak na tržište rada. Promjene pozdravljaju predstavnici umirovljeničke populacije.

Po novom će i korisnici obiteljskih mirovina moći raditi na pola radnog vremena uz isplatu mirovine u punom iznosu. 215 tisuća umirovljenika prima obiteljsku mirovinu, uglavnom udovice, a prosječna iznosi 2.050 kuna.

I korisnici takozvane najniže mirovine će po novom moći raditi do četiri sata na dan. Takvih je umirovljenika oko 265 tisuća, a u prosjeku im mirovina iznosi oko 1.700 kuna.

“Sada ne bi trebalo biti problema, a poslodavci će moći vratiti dio stručnih umirovljenika s dugogodišnjim iskustvom”, rekao je predsjednik Sindikata umirovljenika Ante Kuprešak u Dnevniku NoveTV.

Neće oteti poslove mladima

Ukupno oko 18 tisuća umirovljenika radi i prima mirovinu. Najviše ih je u sektoru trgovine, a od zanimanja najviše je radnika umirovljenika među stručnjacima i znanstvenicima. Među internetskim oglasima umirovljenicima se nude poslovi anketara, prodavača, vozača, čistačice, stolara, zavarivača. Stručnjaci tvrde kako neće oteti poslove mladima jer radnika svugdje nedostaje.

“Donedavno poslodavci su bili jako skeptični prema zapošljavanju umirovljenika. Bili su u strahu da su manje produktivni od takozvanih mladih radnika. Istraživanje i iskustvo su nedvojbeno pokazali da nisu, da umirovljenici itekako mogu biti produktivni i dobri radnici“, zaključio je stoga Predrag Bejaković sa Instituta za javne financije.

Nakon zakonskih izmjena iz Vlade očekuju još tisuću novih umirovljenika radnika do kraja godine.




Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.