fbpx
foto: srdjan vrancic/ arhiva cropix

VELIKA INVESTICIJA SURADNIKA JANKA BOBETKA! Ulaže znatan novac u dragulj kod Dubrovnika: ‘Kupili smo ju na držabi’

Autor: Dnevno.hr

Na Lopudu kod Dubrovnika u tijeku je rekonstrukcija nekadašnjeg hotela, na kojoj radi obitelj Ive Šimunovića, poznatog pukovnika u miru koji je bio među suradnicima generala Janka Bobetka i glavni pregovarač s agresorskom JNA tijekom napada na Dubrovnik.

Šimunović kaže, objekt se vraća u prvobitno stanje i postaje ljetnikovac, zgrada se zvala hotel ‘Lujo’, po pokojnom djedu njegove supruge.

Dodaje, na lokaciji je bio hotel “Kristić”, koji je mijenjao ime s dolaskom i odlaskom režima jer je to bio jedan od hotela na Lopudu koji je normalno radio prije Drugog svjetskog rata.


Zgradu kupili na dražbi

“Imao je 38 soba i u to vrijeme je to bio ogroman objekt. Objekt je vlasništvo moje supruge Ines, a hotel je konfisciran 1948., digli su ga njezinu nonu. Mi smo zgradu kupili na dražbi i sad ga vraćamo u prvobitno stanje”, kaže Ivo Šimunović za Slobodnu Dalmaciju, ističući kako se objekt neće koristiti u komercijalne svrhe nego će ga koristiti obitelj.

Demantirao je navode kako će se u đardinu zgrade graditi bazen, ali zato naglašava vrijednost povijesnih vrtova, karakterističnih za razdoblje Dubrovačke republike. Istaknuo je da se sve odvija uz suglasnost konzervatora.

‘Povijest se ponavlja’

Povijest zgrade seže daleko u prošlost.

“Mislimo da kuća datira iz 16., 17. stoljeća, a ona se vremenom nadograđivala. To je bila prva kuća na tom dijelu Lopuda, a bila je ograđena zidovima i postojale su dvije obrambene kule kao zaštita od gusara. Uglavnom, nono moje supruge Iris došao je na Lopud i to je zapravo od njezine none.

Nasljeđivalo se to po ženskoj liniji, sad je to suprugino, a imamo dvije kćeri i to će se dalje nasljeđivati, povijest se ponavlja. Kako smo to sve napravili, objekt će trajati barem još 500 godina”, zaključuje Šimunović sretan što se zatvara jedan obiteljsko-povijesni krug.

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.