fbpx

VELIKA ANKETA DNEVNOG: Tko bi gradio, a tko bi rušio? Evo što kandidati za gradonačelnika kažu o gradnji novog dinamovog stadiona!

Autor: Daniel Radman

Građanski nogometni klub Dinamo jučer je ponudio svoju viziju novog maksimirskog stadiona koju potpisuje zagrebački arhitekt Otto Barić, jedan od nesuđenih kandidata za gradonačelnika Zagreba.

Barić se u međuvremenu riješio brige oko izbora pa se ne mora zamarati s time da donosi odluke treba li Zagrebu (Dinamu) novi stadion, tko bi ga financirao i na koji način.

No, stadion je definitivno jedna od ključnih predizbornih priča, a mi smo ususret kampanje svim ozbiljnijim kandidatima za gradonačelnika poslali upit na koji način bi riješili pitanje ‘rugla na kraju grada’, kako mnogi tepaju sadašnjem stadionu.


Tomašević: Transparentno i demokratsko upravljanje – uvjet za pravo građenja

Pa, krenimo od najvećeg favorita, Tomislava Tomaševića iz koalicije Možemo i Zagreb je naš. Ovo je stav njegovog stožera. “Transparentno i demokratsko upravljanje bi bio uvjet za dodjelu Dinamu prava građenja ili dugoročne koncesije kako bi sami mogli iz svojih prihoda dovršiti stadion, a za što su već i sami iskazali interes. Grad bi se tim putem oslobodio obveze dovršetka ‘obnove’ od 50-100 milijuna eura te troška redovnog održavanja stadiona čime ostaje prostor u gradskom proračunu za financiranje drugih sportskih javnih objekata za potrebe građana. Postojeći stadion bi se rušio i na istom mjestu gradio novi što je nažalost jeftinije od završetka tzv. obnove postojećeg stadiona u koju je potrošeno više od 500 milijuna kuna.

S druge strane, Dinamo na dugoročni period ima na raspolaganju imovinu (stadion) kojom može potencijalno kreditirati izgradnju po niskim kamatnim stopama te istovremeno zadržati likvidnost i sportske rezultate tokom dovršetka stadiona i komercijalno je valorizirati. Do dovršetka maksimirskog stadiona, Grad bi financirao adaptaciju stadiona u Kranjčevićevoj (proširenje za 3.000 mjesta i rješavanje nedostataka za potrebe UEFA četvrte kategorije stadiona) kako bi Dinamo europske utakmice mogao igrati kod kuće, a ne stotinama kilometara van Zagreba.”

Jelena Pavičić Vukičević: Gradit će se i stadion i kompleks Svetice!

Svoje mišljenje dala nam je i Jelena Pavičić Vukičević, obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba i v.d. predsjednica stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti. Ovo je njezino mišljenje:

“O maksimirskom – Dinamovom stadionu raspravlja se protekla tri desetljeća, konačno treba donijeti odluku, i ja sam je donijela. Nećemo ulagati gradski novac u obnovu tribine koju bismo za godinu dvije ionako morali rušiti, već sam dala nalog da se krene s pripremama za rušenje istočne tribine”, kaže.

“Ujedno mogu najaviti da ćemo objaviti i arhitektonski natječaj za izgradnju novog maksimirskog stadiona i uređenje cjelokupnog kompleksa Svetice. Time poručujem da će rušenje istočne tribine označiti početak izgradnje novog maksimirskog stadiona. O izgledu stadiona dlučit će struka, a o modelu financiranja odlučit će građani”, poručila je.

Davor Filipović:  Vlada, HNS, grad i Dinamo trebaju biti partneri

HDZ-ov Davor Filipović jasan je. Njegovo je mišljenje da nam treba novi stadion i to na postojećoj lokaciji.
“Grad Zagreb i Dinamo trebaju novi uređeni stadion, i to na lokaciji na kojoj se i sada nalazi, ali s posve novom pratećom infrastrukturom jer želimo da na tom stadionu uz Dinamo igra i hrvatska nogometna reprezentacija. Model izgradnje stadiona treba se temeljiti na partnerskom odnosu Vlade RH, Grada Zagreba, Hrvatskog nogometnog saveza i GNK Dinama. Urbanisti, arhitekti i struka će odrediti vizuru, projektnu dokumentaciju, konmunalnu infrastrukturu, kao i sve ostalo što je potrebno za jedan vrhunski stadion kakav Dinamo zaslužuje. Ulažući u Dinamo, u sportsku infrastrukturu i školu nogometa, ulažemo u budućnost hrvatskog sporta jer na taj način podržavamo razvoj novih talenata i uspješnih sportaša.”

Miroslav Škoro: Zagreb ne smije biti jedina metropola bez adekvatnog stadiona

Miroslav Škoro, kandidat Domovinskog pokreta, smatra da nije dopustivo da Zagreb bude jedina metropola koja nema pristojan stadion. I za njega nema spora, Maksimir je to mjesto na kojem treba graditi.

“Zagrebu svakako treba novi stadion, jer je jedina metropola u Europskoj uniji koja nema pristojan stadion. Smatram da na postojećoj lokaciji u Maksimiru treba izgraditi moderan i funkcionalan stadion, srednjeg kapaciteta koji bi bio dom i Dinamu i našoj nogometnoj reprezentaciji, a jedan od modela o kojem svakako treba razmisliti je javno-privatno partnerstvo u kojem bi sudjelovali i Grad Zagreb, ali i HNS kao krovna nogometna organizacija.
Klisović: Ugledajmo se na Budimpeštu!

SDP-ov Joško Klisović poziva se na primjer Budimpešte. Njegovo rješenje je rušenje stadiona i izgradnja u kojoj bi trebali sudjelovati Grad, klub i Hrvatski nogometni savez.

“Sramotno je u kakvom je stanju trenutno Maksimirski stadion. Nakon potresa prije godinu dana trajno je oštećena istočna tribina i upitno je hoće li se navijači ikada moći vratiti na tu tribinu. Nažalost, stadionom se godinama ne upravlja ispravno, zbog čega je ukupno ulaganje u stadion došlo do 800 milijuna kuna, bez vidljivih rezultata. Imamo sjajnih primjera u susjedstvu gdje su za znatno manji novac izgrađeni višenamjenski moderni stadioni. Jedan od njih je i Groupama arena u Budimpešti za 25 000 gledatelja čija izgradnja je koštala oko 300 milijuna kuna. Smatram da će se u budućnosti morati srušiti trenutni stadion i na istom mjestu izgraditi novi. S obzirom na stanje financija u Gradu Zagrebu, teško je za očekivati da će Grad moći sam financirati izgradnju i zbog toga je nužno da u izgradnji novog stadiona sudjeluju i Grad, i klub i Hrvatski nogometni savez. Dinamo i reprezentacija zbog svojih sportskih uspjeha zaslužuju adekvatan stadion i sigurno ćemo postići sporazum sa ostalim dionicima te najkasnije do 2025. godine izgraditi novi Maksimirski stadion.”

Vesna Škare Ožbolt: Stadion se ne smije financirati iz javnih sredstava

Vesna Škare Ožbolt pak smatra da se stadion ne bi trebao graditi iz javnih sredstava, no da grad treba dati zemljište na kojem bi se stadion gradio.

“Zagrebu svakako treba novi stadion, s obzirom na stanje postojećeg. Previše je novca ‘ulupano’ u maksimirski stadion, ali je stanje stadiona sve gore i gore. Velika oštećenja prouzročio je i prošlogodišnji potres, pa je tako istočna tribina dobila crvenu naljepnicu. Novi stadion ne može se financirati iz javnih sredstava, smatram da je dovoljno da ulog Grada bude zemljište na kojem će se stadion graditi. U proces odlučivanja o budućnosti stadiona svakako moramo uključiti stručnjake za to područje te koristiti inozemna iskustva u izgradnji stadionske infrastrukture.

Zvonimir Troskot: Izgradnja ne smije biti povjerena ljudima koji su u Upravi i Skupštini

MOST-ovac Zvonimir Troskot podržava gradnju stadiona, no kposebno ističe jedan uvjet. Izgradnja stadiona ne smije biti povjerena ljudima koji su do sada bili u Upravi i Skupštini.

“Dinamo treba novi stadion u Maksimiru, ali postavljam pitanje koliko je novaca do sada utučeno u stadion i tko je odgovoran za ovo što sada imamo u Maksimiru? U blizini postoji puno primjera stadiona koji su građeni uz potporu EU fondova i privatnih investitora koji su funkcionalni i samoisplativi, ali ponavljam izgradnja stadiona ne smije biti povjerena ljudima koji su do sada bili u Upravi i Skupštini Dinama.”

Anka Mrak Taritaš: Ne graditi novi, previše novca ulupano je u postojeći stadion

GLAS-ovka Anki Mrak Taritaš skeptična je oko gradnje novog. Smatra, previše novca je ulupano u postojeći.

“Maksimirski stadion, građen prema projektu arhitekta Vladimira Turine, bio je jedan od najljepših europskih stadiona. Ovo što je započeto prije 24 godine previše je dosad koštalo građane Zagreba da bismo na kraju gradili novi stadion. Rekonstrukciju treba dovršiti i prostore ispod sjeverne tribine konačno dovesti u red tako da mogu poslužiti nekoj svrsi. Najbolje bi bilo da ih koriste sportske udruge i klubovi.”

Marina Pavković: Stadion treba biti bez atletske staze, a Maksimir je identitetska lokacija

Marina Pavković iz “Obnovnimo Zagreb”, arhitektica je po struci. Stoga je ušla u detaljnije analize oko stadiona. Primjerice, smatra da treba novi stadion jer je postojeći mjerilom neprilagođen okolini, a napominje i da na novom stadionu treba ukloniti atletsku stazu kako bi se povećao kapacitet.

“Da, Zagrebu treba stadion s nogometnim igralištem, bez atletske staze, čime će se povećati kapacitet gledališta. Maksimir je dobra lokacija za stadion, u identitetskom i prostornom smislu. Sadašnje stanje zdanja je nakaradno i mjerilom neprilagođeno okolini. Preciznu lokaciju je potrebno arhitektonsko urbanistički provjeriti, osmisliti i unaprijediti. Zagovornik sam gradnje stadiona kroz dva modela: a) javnim novcem i plaćanjem zakupnine i troškova od strane korisnika, te b) javno javnim partnerstvom, kluba i grada, u kojem bi participirale obje zainteresirane strane. Konačnu varijantu je oportuno donijeti ekonomsko financijskom provjerom, kao i vaganjem koristi koju pojedine varijante nose.”

Davor Nađi: Stadion da, ali ne s gradskim novcem

Davor Nađi, kandidat Fokusa, krako i jasno je poručio: grad nema novac, no način postoji.

“Zagreb treba novi stadion. S obzirom na loše financijsko stanje grada jedini financijski mogući načini su gradnja koristeći EU fondove ili pravo građenja klubu pa da klub sam plati izgradnju stadiona.”

*Napominjemo da je anketa provedena uoči dinamovog prijedloga, tako da se nisu izjašnjavali o Barićevoj viziji, već je riječ o stavovima kandidata za gradonačelnika na koji način Grad Zagreb treba riješiti problem stadiona.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.