Ilustracija, foto: Stožer Međimurske županije

VELIKA ANALIZA HZJZ-a: O učinkovitosti cjepiva te prijenosu virusa među cijepljenima i necijepljenima

Autor: L.B.

Zbog brojnih nejasnoća i nedoumica, kao i zbog recentnih prosvjeda, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je članak u kojem analiziraju do sada provedene i objavljene studije o zaraznosti i prijenosu koronavirusa među cijepljenim i necijepljenim osobama.

Dodatno, naveli su i linkove na istraživanja koja potkrijepljuju objavljene zaključke.

Neovisno o tome gdje je studija provedena, zaključak je da cijepljene osobe ipak u manjoj mjeri prenose virus, a isto tako rjeđe obolijevaju od teških oblika bolesti. Zbog toga se cjepivo i dalje smatra najučinkovitijim sredstvom u borbi protiv pandemije.

Članak HZJZ-a prenosimo u cijelosti:

“Znanstvene studije pokazuju – cijepljene osobe manje su podložne zarazi od necijepljenih. Ako se i zaraze, rjeđe imaju teški oblik bolesti, a količina virusa na sluznici kod cijepljenih brže opada te su manje u mogućnosti prenijeti zarazu osobama u njihovom okruženju.

Delta varijanta prevladava

Delta varijanta SARS-CoV-2 trenutno je prevladavajući soj virusa koji se, za razliku od prethodne alfa varijante, pokazao puno zaraznijim, brže se širi i lakše prenosi. Pridržavanjem epidemioloških mjera poput redovitog pranja ruku, nošenja zaštitnih maski za lice i održavanja razmaka između osoba, kao i što kraćim vremenom zadržavanja u zatvorenim prostorima s više osoba, posebno u hladnijem dijelu godine, te cijepljenjem kao do sada dokazano najučinkovitijom mjerom zaštite vlastitog zdravlja sve smo bliži konačnom cilju, a to je završetak epidemije.

Recentna zbivanja u našem okruženju, prije svega u nekim nama susjednim zemljama, te iskustva drugih zemalja u dosadašnjem tijeku borbe s virusom i njegovim posljedicama, kao i javne rasprave u našoj zemlji, potaknule su potrebu da još jednom, radi točnog informiranja, zainteresiranoj javnosti predočimo cjelovitu sliku i sve znanstveno dokazane i u praksi potvrđene činjenice, jer samo tako možemo doći do istine.
Analizirane znanstvene studije i članci, na koje upućuju poveznice, pokazuju da su cijepljene osobe znatno manje podložne zarazi nego necijepljene. Ako se i zaraze, cijepljeni rjeđe razvijaju teški oblik bolesti. Također, manje su šanse da cijepljeni prenesu zarazu drugim osobama u okruženju u usporedbi s necijepljenima.

Učinkovitost cjepiva u sprječavanju transmisije opada s protokom vremena

Nizozemska studija o djelotvornosti cjepiva u sprječavanju transmisije virusa kontaktima u kućanstvu pokazuje da će u 63% slučajeva biti spriječen prijenos virusa s cijepljene oboljele osobe na nekoga od ukućana koji je cijepljen, a tek 40% ako su ukućani necijepljeni.

Britanska studija također je pokazala da cijepljene osobe koje obole u manjoj mjeri zaražavaju svoje bliske kontakte nego necijepljene osobe. Ako je osoba cijepljena Pfizerovim cjepivom Comirnaty, šansa da će prenijeti infekciju na bliske kontakte manja je za 65%, a ako je indeksni slučaj cijepljen cjepivom AstraZenece, šansa da prenese infekciju na bliske kontakte manja je tek za 36%.
Učinkovitost u sprječavanju transmisije opada s protokom vremena nakon cijepljenja kod oba cjepiva, a kod AstraZenece ipak nešto brže.

Zanimljiva su i iskustva zdravstvenih radnika u Škotskoj cijepljenih Pfizerovim ili AstraZeneca cjepivom. Ukućani cijepljenih zdravstvenih radnika su imali 30% manju šansu zaražavanja 14 dana i više nakon što je zdravstveni radnik primio prvu dozu cjepiva, a 54% manju šansu zaražavanja 14 i više dana nakon što je zdravstveni radnik primio drugu dozu cjepiva.

Razne studije

S druge strane, u jednoj od studija objavljenih u Lancetu, istraživači su utvrdili da je rizik od zaražavanja kućnih kontakata podjednak neovisno o tome je li indeksni slučaj cijepljen ili nije cijepljen. Maksimalna količina izlučivanja virusa bila je jednaka kod cijepljenih i necijepljenih oboljelih osoba, međutim brže je opadala kod cijepljenih osoba.

Do sličnog zaključka došli su i autori druge studije koji su, usporedbom periodičkih briseva i određivanja amplifikacijskih ciklusa kod hospitaliziranih pacijenata, našli da cijepljeni i necijepljeni pacijenti podjednako veliku količinu virusa izlučuju na vrhuncu zaraznosti, ali se kod cijepljenih osoba količina izlučivanja virusa znatno brže smanjuje nego kod necijepljenih.

Uz navedene, postoje i mnoge druge studije kao i praktična iskustva u različitim sredinama koja pružaju dovoljno dokaza da cijepljenje bitno utječe na smanjenje transmisije virusa u populaciji te da, ako cijepljena osoba ipak oboli, ima manju šansu prenijeti infekciju na svoje kontakte nego oboljela necijepljena osoba.

Ta komparativna prednost koju cijepljene osobe imaju s vremenom opada, što se nadoknađuje docjepljivanjem.”

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.