Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Vedriš preuzima Dinamo: Pao je HDZ-ov blagoslov, milijuni eura stižu mu u ruke

Autor: Ivan Andrić/7dnevno

Nakon što je predsjednik Dinama Mirko Barišić uputio poziv na sjednicu dugo očekivane Skupštine, među simpatizerima zagrebačkog nogometnog kluba ponovno se počelo razglabati o nasljedniku ovog vremešnog predsjednika kluba, posebice otkako je on nedavno progovorio o detaljima vezanima uz aktualnu upravljačku situaciju u Dinamu. Ono što je posebno razljutilo Dinamove navijače jest to što je Barišić potvrdio kako novi statut kao točka za izglasavanje neće biti na dnevnom redu, pri čemu treba podsjetiti da je nakon posljednje sjednice Skupštine upravo Barišić imenovao radnu skupinu za izradu novog statuta u kojoj su se našli predstavnici navijača, ali i Grada te njemu lojalni kadrovi.

Iako je obećao demokratizaciju Dinama i premda je radna skupina jednoglasno usvojila novi statut u kojem članovi imaju mogućnost slobodno birati 28 od 60 skupštinara, taj nacrt Barišić zasad nema namjeru izvaditi iz svoje ladice.


Omjeri snaga

No pitanje je koliko će vremena uopće imati za vađenje statuta iz svoje ladice, jer upućeni tvrde kako bi on najkasnije do proljeća trebao biti umirovljen, posebice otkako se počelo govoriti da ponovno šuruje sa Zdravkom Mamićem i njegovom strujom koja još nije potpuno napustila zagrebački klub, iako je upitno koliko je ta teza točna, posebice nakon skupštine, jer se govori kako je Mamićeva struja poražena, no i to valja uzeti s rezervom. To je jasno i iz izjava poznatog odvjetnika i bivšeg dopredsjednika HNS-a Ivana Brlekovića.

“Vi ste u zabludi, mamićevci su pobijedili u Zagrebu. Zar nisu Barišić i Mamić bili 15 godina prst i nokat, zar nije Barišić predložio, a Skupština jednoglasno potvrdila, da Mamić nije napravio nikakvu štetu Dinamu”, zapitao se Brleković. Takva pitanja, pa i sumnje na postojanje Mamićeva utjecaja, posebno iritiraju vodstvo HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića koji je bio uvjeren da s njegovim favoritom Darijem Šimićem za Dinamo dolazi novo vrijeme. No oni koji dobro poznaju omjere snaga u Maksimiru svjedoče kako se Šimić pogubio te da ne zna što čini, dok za to vrijeme veliki momci, ali i velika cura Vlatka Peras, igraju vlastite igre koje su daleko iznad Šimićeve razine.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

U igru se izgleda ponovno želi uključiti i Plenković, posebice zato što je za zbivanja u Dinamu zainteresiran Vladin glasnogovornik Marko Milić. Je li Milić jedan od onih koji lobiraju za to da Barišića naslijedi Mladen Vedriš, teško je reći, no sve je izglednije da bi se taj scenarij, koji je još prije nekoliko mjeseci u neformalnim razgovorima najavljivao Mamić, mogao realizirati.

Prema tvrdnjama iz Mamićeva kružoka, Vedriš bi u uz blagoslov HDZ-a trebao preuzeti vodstvo Dinama, a s time i posao gradnje novog stadiona u Maksimiru s pratećim parkiralištem, što je investicija teška više od 60 milijuna eura. U tome će mu asistirati njegov mentor i stari kompanjon Franjo Gregurić, u čijem se društvu Vedriš i jest pojavio na posljednjoj Dinamovoj skupštini, a uz njih bi se navodno trebao naći i Srećko Ferenčak.

Nije Vedriš nepoznat na domaćoj sportskoj i političkoj sceni, riječ je o bivšem ministru kojega po Zagrebu već 30 godina prati nadimak Mister deset posto. Kako god ga nazivali, valja reći da je Vedriš spretan tip, jer kako drugačije nazvati nekoga koga su sve afere u kojima se provlačilo njegovo ime zaobišle. Na klupi za svjedoke pojavio se i u čuvenoj aferi Spice koja se povezivala s Podravkom i nekadašnjim ministrom Damirom Polančecom, koji, doduše, i sam od države traži odštetu nakon pravosudne trakavice koja mu je uništila život i karijeru.

Privatizacija ZABA-e

Karijeru i imovinsko carstvo godinama zato uspješno gradi Vedriš, koji je u poslovni svijet ušao radeći u Centru za istraživanje i migracije na Sveučilištu u Zagrebu, nakon čega prelazi u Skupštinu grada Zagreba, točnije u Gradski komitet za prostorno planiranje i komunalne poslove. Jedno vrijeme bio je zamjenik šefice toga kabineta Marine Matulović Dropulić, a onda početkom 90-ih, uz asistenciju HDZ-a, preuzima poziciju predsjednika Izvršnog vijeća Skupštine grada Zagreba, što bi se danas moglo poistovjetiti s gradonačelničkom funkcijom.

Ovaj put njemu je zamjenica pod stranačkim pritiskom postala Matulović Dropulić. Vedriš tijekom svojeg gradonačelničkog mandata preuzima i rukovođenje Kriznim štabom grada Zagreba, a onda mu se otvaraju vrata do Sabora, gdje, naravno, postaje zastupnik HDZ-a. Iduća pozicija bila je ona ministra za područje urbanog življenja i preustroj državne uprave, a krajem 1992. penje se do funkcije potpredsjednika Vlade za gospodarstvo.
Mamić trgovac pokazao je Balkanu kako se stvaraju milijuni: Neki u Dinamu još moraju puno učiti

Djelovao je i kao član Predsjedničkog vijeća, kao i Vijeća za obranu, a jedno vrijeme upravljao je Hrvatskom gospodarskom komorom. Iz politike odlazi 1995. te se okreće znanstvenoj karijeri, a potom osniva vlastitu tvrtku za zastupanje domaćih i inozemnih tvrtki. Usporedno s time, na zagrebačkom Pravnom fakultetu drži Katedru za ekonomsku politiku, a postaje i član Savjeta HNB-a.

Vedriš je zapravo, reći će oni koji ga dobro znaju, baš poput svojeg vjenčanog kuma Nikice Valentića, dio ekipe iz kultnog zagrebačkog kafića Hennessyja, gdje se okupljala politička i poslovna elita koja je ratnih godina rukovodila državom, a čiji utjecaj nije splasnuo do danas. Dobar dio te elite viđan je i na Vedriševim rođendanskim zabavama u Umjetničkom paviljonu, moguće je da su onamo zalazili i oni s kojima je Vedriš sudjelovao u privatizaciji Zagrebačke banke, što je posao koji se posebno problematizirao tijekom njegove poslovne karijere.

Politička linija

Sa sportom je pak Vedriš povezan kao nekadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, na čijem je čelu bio u vrijeme osamostaljenja od Fudbalskog saveza Jugoslavije, a sve upućuje na to da bi ga u žarište sportskih zbivanja mogla vratiti pozicija prvog čovjeka Dinama, do koje bi mogao doći po političkoj liniji, što mu inače nije strano.
Treba napomenuti kako Barišiću mandat istječe u ožujku iduće godine, a kako većina u klubu nije sklona imenovanju dvaju kandidata za predsjedničku funkciju, sve upućuje na to da bi Vedriš mogao naslijediti Barišića, koji navodno ne podržava tu ideju pa postoji mogućnost da se i on pojavi na popisu kandidata za predsjednika plavog kluba, iako je i ondje podosta onih koji mu nisu naklonjeni.

Premda je Dinamo u posljednjih pola godine prošao kroz prilično turbulentno razdoblje, Barišić od početka ljeta nije sazvao sastanak vlastitog savjetničkog tijela, a upućeni iz Dinama svjedoče kako on sve odluke donosi tek nakon što se konzultira sa svojom suprugom Božicom, koju nazivaju sivom eminencijom Dinama, ali i s Nikolom Hanželom, šeficom Vlatkom Peras i njezinim partnerom Draženom Miličevićem. Krajem kolovoza u Dinamu je održan sastanak na kojem su se pojavili članovi radne skupine za izradu novog statuta, predstavnici navijača i članovi Uprave Dinama, i još tada Barišić im je jasno dao do znanja da prijedlog nacrta novog statuta neće na glasanje na skupštini, što je kasnije javno obznanio.

Podršku mu je pritom dala Peras koja je rekla kako ona predstavnicima navijača takav prijedlog statuta kakav je složen nikada nije ni obećala, a Šimić se na sastanku nije ni oglasio, zbog čega i predstavnici navijača počinju sumnjati u njegovu sposobnost. Barišiću je i prema onome što je izjavio na Novoj TV sporan dio statuta koji se odnosi na raspodjelu članstva u Skupštini, s čime je suglasna i Peras. Prema prijedlogu, 28 članova biralo bi se iz redova članova na izborima, a isti broj birao bi Izvršni odbor iz redova prijavljenih kandidata.

Najavljuje čistku

Zanimljivo je da je Barišić i tijekom televizijskog intervjua potvrdio da je razgovarao s Damirom Zorićem, no Zorić od tog razgovora nije imao prevelike koristi iako je to, dakako, za mnoge otvorena poveznica s Mamićem, premda Barišić to demantira.

U svakom slučaju, nakon održane skupštine moglo bi se reći da je Barišić u ovom trenutku u značajnoj prednosti jer je našao način da se riješi suparnika, tzv. Zorićeve ili Mamićeve struje, a u isto vrijeme zadovoljio je i navijače hraneći ih mrvicama, no pitanje je koliko će to potrajati jer i druga strana prijeti prijavom nadležnim tijelima zbog sumnjivog tumačenja kvoruma zahvaljujući kojem su izabrani Izvršni i Nadzorni odbor.

Potres u Dinamu, raspad bi mogao biti i veći: Ignorirali su ga kad je javno pozvao u pomoć, a sad je još gore

Uz Barišića se zasad kao najjača figura u Dinamovoj vladajućoj hijerarhiji nameće Peras, a o njoj i Barišiću sada ovise i navijači koji godinama priželjkuju novi statut, zbog čega se i jesu priklonili Barišiću i izbacili Zorića kao predstavnika takozvane Mamićeve struje.

No ne treba zaboraviti da je ova dvojka u upravi marginalizirala Šimića pa na isti način mogu marginalizirati i Nadzorni odbor, odnosno Pavličića Bekića, te Izvršni odbor, odnosno Naukovića i Skendera.

U već spomenutom razgovoru Barišić je rekao kako projekt gradnje stadiona ide dalje i da bi u mandatu aktualnog saziva Skupštine trebala početi gradnja u Maksimiru. Šimić je navodno dosad dva puta pokušao sazvati izvanrednu sjednicu Skupštine na kojoj su trebali smijeniti Barišića i instalirati Vedriša na predsjedničku poziciju, ali taj plan mu nije pošao za rukom, no čini se kako se sada skori Barišićev odlazak ipak nazire, premda se vrlo lako može zaključiti kako se on bez borbe neće predati.

No pitanje je do koje se mjere Barišić može boriti ako se doista u priču s Dinamom ponovno uplela politika, odnosno vladajuća stranka i premijer Plenković koji već dugo među svojim suradnicima najavljuje čistku kontaminiranih kadrova u hrvatskom nogometu, u čemu mu treba pomoći i čelni čovjek Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, koji je, kao što je poznato, također HDZ-ov kadar, ali i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Autor: Ivan Andrić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.