Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Već je 35 saborskih zastupnika zamrznulo mandate: Među njima i dobro poznata imena

Autor: B. D.

Već 35 novoizabranih saborskih zastupnika dalo je ostavku ili stavilo mandat u mirovanje zbog drugih prioriteta koji su nespojivi sa zastupničkom dužnosti. U Saboru će umjesto njih sjediti njihove već izabrane zamjene.

Ostavke na mjesto zastupnika dala su tri europarlamentarca, Biljana Borzan, Fred Matić i Mislav Kolakušić koji je mogu istovremeno biti zastupnik Hrvatskog sabora i zastupnik Europskog parlamenta.

Mandat su u mirovanje stavili zastupnici koji još obnašaju dužnost ministara, njih 15, a to su svi ministri osim ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, ministra financija Marka Primorca i ministrice poljoprivrede Marije Vučković.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Mandate zamrznuli i župani

Još 14 zastupnika stavilo je mandate u mirovanje jer i dalje obnašaju funkcije župana i zamjenika župana te gradonačelnika (u slučaju zagrebačkog Tomislava Tomaševića) i zamjenika gradonačelnika Zagreba (Danijela Dolenec i Luka Korlaet). Mandate su zamrznuli i državni tajnici Josip Bilaver, koji radi u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Zvonko Milas koji radi u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Bartulica ima poruku za Plenkovića: ‘Čuo sam što je Anušić rekao, neka se dečki dogovore’

HDZ-ovac Josip Ostrogović stavio je mandat u mirovanje jer je u Upravi ACI-ja koji rukovodi riječkom marini, a ta dužnost je zbog potencijalnog sukoba interesa nespojiva s dužnosti zastupnika. Mario Radić iz Domovinskog pokreta stavio je mandat u mirovanje vjerojatno jer planira biti član Vlade. Gradonačelnik Splita Ivica Puljak stavio je mandat u mirovanje zbog ozljede.
Ako zastupnik stavi mandat u mirovanje iz osobnih razloga, on ga ne može aktivirati idućih šest mjeseci, a ako je mandat zamrznut zbog obnašanja druge dužnosti, onda ga može aktivirati čim završi s obnašanjem te dužnosti.
Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.