Foto: Pexels

Važno upozorenje Hrvatima: Mnoge su uznemirili čudni pozivi, evo o čemu se radi

Autor: Dnevno.hr

Za vikend su mnogima zvonili njihovi mobiteli. Naime, mnoge hrvatske građane zvali su njihovi navodni daleki prijatelji sa Šri Lanke. Neki su dobili čak desetak poziva.

“U subotu mi je telefon zvonio sedam puta, u nedjelju triput. Svi pozivi su bili iz inozemstva, sa Šri Lanke. Tamo ne poznajem nikoga i ne znam otkud toliki interes za mene jer svi su pozivi bili s različitih brojeva. Nisam pojma imao da imam toliko poznanika na Šri Lanci i da sam ondje toliko tražen”, rekao je jedan Zagrepčanin dojavivši nam za ovo telefonsko uznemiravanje vikendom.

Već je i ranije imao iskustava s pozivima s nepoznatih brojeva iz inozemstva pa je i kanonadu ovih sa Šri Lanke ignorirao. Svih deset brojava s kojih su ga otamo zvali smjesta je blokirao. Svi ti brojevi, kaže, bili su sličnog formata. Iza pozivnog broja države (+94) i broja u zagradi (17) koji je vjerojatno pozivni broj grada, slijedili bi sedmeroznamenkasti brojevi. Svi su počinjali s 06 pa je naš čitatelj zaključio da je vjerojatno riječ o nekim komercijalnim servisima. Drugim riječima, telefonska zamka. U Hrvatskoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) rekli su da su dobili slične prijave.

Foto: Unsplash

Nije bezazleno

“Tijekom proteklog vikenda HAKOM-u su pristigle dvije prijave vezano za zaprimanje poziva iz inozemstva, a radilo se o pozivanju s numeracije koja pripada Šri Lanki”, odgovorili su iz HAKOM-a za N1. Ako je čitatelj primio desetak poziva, a HAKOM-u su stigle još dvije prijave, može se zaključiti da je bilo znatno više neprijavljenih sumnjivih poziva sa Šri Lanke. Očito se radilo o pokušajima telefonskih prijevara.

“Kod ovakvih prijevara uglavnom je osnovni cilj iskoristiti korisnikov neoprez nadajući se da će izvršiti povratni poziv kod kojeg u takvom slučaju pozivani ostvaruje dobit u obliku naknade za terminaciju poziva. Zato je preporuka ne nazivati propuštene pozive iz inozemstva čije brojeve ne prepoznajemo. Korisnicima savjetujemo da ovakve pozive prijave svom operatoru”, poručuju iz HAKOM-a.

U svakom slučaju, budite na oprezu i ne javljajte se na čudne brojeve i pozive.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.