VAŽNO PRIOPĆENJE ZA SVE! Ponovno vrebaju internetski lopovi! U opasnosti su vaši osobni podaci!

Autor: Dnevno

Agencija za zaštitu osobnih podataka upozorila je da na društvenim mrežama ponovno kruže lažne nagradne igre pod imenom poznatih trgovačkih brendova. Ističu da se njima ustvari želi doći do osobnih podataka ljudi pod izlikom da su im podaci poput onih s broja osobne iskaznice potrebni kako bi osvojili nagradu.

Agencija za zaštitu osobnih podataka upozorava građane da je na društvenim mrežama ponovno uočena pojava lažnih nagradnih igara generiranih kroz lažne stranice trgovačkih lanaca i poznatih brendova.

Trenutačno je riječ o brendovima Lesnina, Konzum i Lidl, a čiji navodni organizatori od građana ili sudionika traže dostavu fotografija osobne iskaznice.

Obzirom da u konkretnom slučaju postoji opravdana sumnja u počinjenje kaznenih djela iz čl. 146 Kaznenog zakona (nedozvoljena uporaba osobnih podataka), kao i drugih kaznenih djela, za istraživanje slučaja i procesuiranje počinitelja su nadležni Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo.

Stoga, upućujemo građane da, ukoliko su u kontekstu ovih lažnih nagradnih igara proslijedili svoje podatke nepoznatim osobama, slučaj prvenstveno prijave nadležnoj policijskoj postaji.

| Ovom prilikom, Agencija za zaštitu osobnih podataka poziva građane na pojačani oprez kada su u pitanju njihovi osobni podaci te da iste ne prosljeđuju nepoznatima kao i nedovoljno poznatim osobama čiji identitet nije moguće prethodno utvrditi.

Također, ako žele sudjelovati u određenim nagradnim igrama, savjetujemo građanima da prije bilo kakvog uključivanja u neku nagradnu igru najprije provjere vjerodostojnost i organizatora nagradne igre, kao i izvor objave (bilo da se radi o internetskim stranicama, društvenim mrežama i slično), navodi AZOP.
.




Kako se zaštititi?

Iz policije su nekoliko puta upozoravali da ne nasjedate ni na kakve nagradne igre u kojima se od vas traži da šaljete podatke o svom bankovnom računu, presliku osobne iskaznice ili drugih dokumenata.

Kada se neka nagradna igra pojavi na Facebooku, Twitteru ili Instagramu provjerite je li profil verificiran. Ako ima kvačicu u plavom krugu kraj naziva profila znači da je verificiran, ali i tada možete zatražiti pomoć ili prijaviti značku društvenoj mreži na kojoj se profil nalazi ako vam je iz bilo kojeg razloga sumnjiva.




Isto vrijedi i ako vam se javi princ iz Nigerije koji tvrdi da je vaš daleki izgubljeni rođak ili djevojka ili momak koji misle da ste im baš vi suđeni, ali za vječnu ljubav im je potreban novac za avionsku kartu pa da možete nastaviti živjeti kao u bajci.

Prevaranti su iz dana u dan sve vještiji i domišljatiji pa ako i naiđete na neku nagradnu igru, poslovnu ili ljubavnu ponudu za koju vam se čini da je predobra da bi bila istinita, onda to  vjerojatno i jest tako.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.