Foto: Screenshot/HRT

Vatreni okršaj SDP-ovca i HDZ-ovca: ‘Idi tamo plači kod Plenkovića’

Autor: I.G.

Saborski zastupnici Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a i Marko Pavić iz HDZ-a, sukobili su se u emisiji HRT-a “U mreži Prvog” na Hrvatskom radiju. Rasprava između saborskih zastupnika započela je tijekom diskusije o tome radi li vlada proračunom kako bi osigurala glasove na idućim izborima ili zaista nastoji pomoći najugroženijim stanovnicima.

Prihodi za sljedeću godinu planirani su s povećanjem od tri posto u odnosu na plan za 2023., dok su rashodi predviđeni da će porasti za 11.2 posto. Očekuje se da će proračunski manjak biti ispod tri posto, odnosno, prema metodologiji ESA 2010., trebao bi iznositi 1.9 posto BDP-a.


U mreži Prvog, 21.11.2023.

Pratite uživo 🔛 Kupuje li vlada proračunom za iduću godinu glasove birača ili je riječ o realnom i održivom planu trošenja državnoga novca usmjerenom ka očuvanju gospodarskoga rasta i pomaganju najugroženijih građana? O tome U mreži Prvog. Emisiju uređuje i vodi Marija Gerbec Njavro.

Posted by HRT Vijesti on Monday, 20 November 2023

 

‘Dobro da centralna država radi pritisak na HDZ-ovce’

“Malo je optimistično da vlada očekuje isti rast BDP-a kao u 2023. jer ono što se događa u srednjoj Europi i Njemačkoj miriše na recesiju. Malo je nerealno što se računa da bi izvanproračunski korisnici (lokalna uprava i samouprava) bili u višku, a da bi ukupan manjak koji bi ostvarila država bio 4.6 posto.

Foto: Screenshot/HRT

Znate dobro da centralna država radi pritisak na HDZ-ovce da zbog ukidanja prireza ne dižu porez na dohodak. Proračunu prijeti i trošak kamata na javni dug. Povećanje plaća je došlo prekasno. Žao mi je što je vlada odustala od daljnjeg poreza na ekstraprofit čime je dodatno zaštitila kladionice, banke i velike trgovačke lance”, rekao je Hajdaš Dončić “U mreži Prvog”.

Pavić iz HDZ-a odgovorio je da je ovo osmi proračun Andreja Plenkovića i da odražava sedam godina rasta BDP-a. Naglasio je da unatoč rastućim rashodima, javni dug opada.
“Samo da još kažem Paviću da ne laprda bez veze – javni dug u apsolutnom iznosu značajno raste – s 45.7 na 46.9 milijardi eura”, kazao je Hajdaš Dončić.

Foto: Screenshot/HRT

‘Idemo s argumentima’

Na Pavićevu opasku da “bude pristojan i ne bude nervozan što će izgubiti izbore”, odgovorio je da je on “inače nepristojan čovjek, ali da nije nervozan”.

“Idemo s argumentima. Dvije milijarde eura za školstvo, ulaganja u zdravstvo, sigurnost (Rafalei). Proračun ministarstva za regionalni razvoj je ove godine rastao za par stotina milijuna eura, projekt Slavonija dvije milijarde eura, ulaganje u Banovinu. Sve to govori koliko vlada politikom modernog suverenizma radi”, rekao je HDZ-ovac te naglasio kako se udio javnog duga u odnosu na BDP smanjio.

Plenković o ‘fantomskim anketama’ i koaliciji s Domovinskim pokretom: ‘Puno je laži plasirano’
“Joj, daj tamo plači kod Plenkovića. Svi epohalni projekti koji se tiču Slavonije, Banije i Gorskog kotara rezultirali velikim ‘ostankom’ građana RH. Dakle, Hrvatska se iselila. Ovo ima ime – ‘investicije u katedrale u pustinji’. To vam je način kako HDZ vodi regionalnu politiku. Provjerite brojke”, kazao je Hajdaš Dončić u emisiji “U mreži Prvog”.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.