VARAŽDINSKI VODOTORANJ ZASJAO U NOVOM RUHU: Zgrada u potpunosti energetski obnovljena, a stiže joj i dekorativna rasvjeta!

Autor: I.Br.

U manje u godinu dana završili su radovi na energetskoj obnovi zgrade Vodotornja u samom centru Varaždina. Zahtjevni radovi, koji su se odvijali i na visini od 40 metara, uspješno su privedeni kraju. Time je Vodotoranj točno 55 godina nakon izgradnje u potpunosti energetski obnovljen, a zahvaljujući tome potrošnja primarne energije smanjit će se za čak dvije trećine.

Istaknuto je to na završnoj konferenciji EU projekta “Energetska obnova zgrade Vodotornja na adresi Stanka Vraza 4, 42000 Varaždin”, koja je održana u srijedu, 6. listopada, u Županijskoj palači. Uz zamjenika župana Roberta Vugrina  i predsjednika Županijske skupštine Alena Runca, na konferenciji su bili saborska zastupnica i predsjednica Saborskog odbora za informiranje, informatizaciju i medije Natalija Martinčević, saborski zastupnik i potpredsjednik Odbora za obranu Anđelko Stričak, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain, ravnatelj JURA-e Krunoslav Blaži, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Slađana Miočić i drugi uzvanici.

Sinisa Sovic/FAS

“Unatoč tome što su bili iznimno složeni i zahtjevni jer su se odvijali na jednoj od najviših zgrada u Varaždinu, radovi na obnovi Vodotornja završili su i prije ugovorenog roka. Na rezultate smo svi ponosni. Objekt izgrađen još 1965. godine je prvi put u potpunosti obnovljen, pa je cijelo središte Varaždina dobilo novu vizuru. Projekt vrijedan gotovo 15,1 milijun kuna financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj sa 6,4 milijuna kuna. Trošak  za Županiju iznosi 4,4 milijuna kuna ili nešto više od četvrtine ukupne investicije budući da smo 4,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava osigurali iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata”, rekao je zamjenik župana Robert Vugrin.

Vodotoranj sada ima ventiliranu i termički zaštićenu fasadu, zamijenjeno je 500-tinjak prozora, postavljeno 400-tinjak novih rasvjetnih tijela, a uz to je dopunjen klimatizacijski sustav, postavljeni su ventilokonvektori te novi radijatori. Objekt je iz energetskog razreda D prešao u razred B. U prizemlju je postavljena podizna platforma zahvaljujući čemu je osobama s invaliditetom osigurana bolja pristupačnost prizemlju i dizalima, i to u objektu u kojem se nalaze uredi javne uprave.

Zamjenik Vugrin je napomenuo da će zgrada biti još ljepša kad se s krova uklone sve antene, ali i kad se postavi dekorativna rasvjeta.

Sinisa Sovic/FAS

“Dosad je s krova već uklonjeno više od 80 posto antena, a preostale će biti maknute do sredine 2021. godine budući da će tada isteći svi ugovori o zakupu. Poseban izgled Vodotornju će dati dekorativna rasvjeta, za koju će uskoro biti pokrenut postupak javne nabave. Osim toga, krenut će se i s postepenim uređenjem unutrašnjosti objekta koji također vapi za obnovom”, naveo je Vugrin.
Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”

Sinisa Sovic/FAS
Sinisa Sovic/FAS
Sinisa Sovic/FAS

Autor:I.Br.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.