Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Vanđelić pojasnio ‘prvu fazu napada’ na HEP: ‘Zna se tko je na vrhu lanca obmane i nanošenja štete’

Autor: D.V

HEP vrlo vjerojatno neće ostati naš. Po meni je ovo jedna od topničkih priprema za preuzimanje na vrlo jeftin način”, konstatirao je danas Damir Vanđelić, predsjednik Znanstveno razvojne inicijative (ZRIN), gostujući na N1. Bivšeg predsjednika Nadzornog odbora INE upitali smo potom na što je točno mislio, a odgovor nas nije iznenadio.

“Vjerujem da se HEP-u nanosi šteta i da predstavnik u Skupštini, ministar Davor Filipović, nema mogućnost smijeniti nikoga već je daljinski upravljan od premijera. Vjerujem da je HEP još rijetki preostali monopol kojeg nisu riješili u privatnu korist”, pojašnjava za Dnevno Vanđelić pa podsjeća da je još 2016. godine tadašnja ministrica Martina Dalić “gurala” predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću ideju o potrebi privatizacije 25% HEP-a.


Predstavnici lobija koji rade na privatizaciji HEP-a piju kave s Troskotom: Koji je Mostov interes u aferi HEP?

“A 13. srpnja ove godine Jutarnji list piše: ‘kad je riječ o HEP-u, sada je potpuno jasno da hitno treba pripremiti i odraditi 25-postotni IPO kompanije u kojem mogu sudjelovati hrvatski građani i mirovinski fondovi'”, napominje.

Troši se, troši…

Upitali smo Plenkovićevog nesuđenog kandidata za šefa metropole i što točno misli kada kaže da HEP vjerojatno neće ostati naš, na državno vlasništvo ili da će u privatizaciji  biti prodan isključivo investitoru iz inozemstva.

“HEP je u posljednje četiri godine jednostavno ‘spržio’ oko 12 milijardi kuna po naputku Vlade i vlastitom nesposobnošću koja se očituje i u tome da ne razlikuju GWH i TWh i ne znaju kapacitete skladišta plina pa u dopisu predsjedniku vlade Barbarić navodi da ‘postoje viškovi veći od 660.000 gigavatsati koji su pohranjeni u podzemnom skladištu plina Okoli’, a Okoli ima radni kapacitet 4.772 GWh, dakle 138 puta manje”, slikovito će Vanđelić.


Foto: Damjan Tadic / CROPIX

‘Premijer je na vrhu lanca obmane’

A onda smo se dotkanuli i “topničke pripreme”, ili kako kaže, prve faze napada.

“Ovdje mislim da se prvo manipulacijom stvara situacija da je HEP nelikvidan, da je gubitaš, a zatim se prodaje. Isti scenarij je napravljen i kod Petrokemije koja je prvo bila gubitaš, pa se jeftino prodala i već u drugoj godini imala dobit skoro dovoljnu da isplati ulaganja kupaca”, smatra Vanđelić pa zaključuje:
“Premijer je na vrhu lanca obmane i nanošenja štete našoj zemlji. Od kaznene prijave zbog videa gdje mađarski menadžer objašnjava da je dogovoreno s Vladom da se kadrovira po INA-i, preko lažnih izjava o postojanju ponude za otkup INA-e, prepuštanja OMV Slovenija MOL-u, afere Škugor gdje su u Plinari Istočne Slavonije postavljeni sami HDZ-ovi kadrovi, pa posljednje plinske afere u HEP-u, ‘

Autor:D.V
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.