Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

VANĐELIĆ NAJAVIO: U ponedjeljak javni poziv za obnovu nekonstrukcijskih elemenata zgrada

Autor: M.P.

Ravnatelj Fonda za obnovu od potresa Damir Vanđelić najavio je da će u ponedjeljak raspisati Javni poziv za iskazivanje interesa građana pogođenih potresom, za obnovu nekonstrukcijskih elemenata zgrada na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije.

Planiramo u ponedjeljak objaviti Javni poziv za iskaz interesa osoba pogođenih potresom za provedbu organizirane obnove nekonstrukcijskih elemenata višestambenih zgrada, stambeno-poslovnih zgrada, poslovnih zgrada i obiteljskih kuća na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, rekao je Vanđelić u petak na konferenciji za novinare.

Dodao je kako očekuje da će tisuće zgrada biti obuhvaćeno tim pozivom te će stoga morati razgovarati o prometnoj regulaciji, pogotovo za Grad Zagreb.

Predaja zahtjeva građana krenula bi već u studenom, jednako kao i nabava usluga, a početak radova planiran je za siječanj ili veljaču.

Vanđelić je pojasnio kako obnova nekonstrukcijskih elemenata obuhvaća popravak popravak ili uklanjanje i ponovnu izvedbu oštećenih dimnjaka, krovnih vijenaca i parapeta te balkonskih ogradnih zidova, popravak ili uklanjanje i ponovna izvedba dijelova zabatnih zidova na tavanu ili u potkrovlju, djelomično ili potpuno prezidavanje nenosivih (pregradnih) zidova materijalom iste ili manje mase, popravak krovišta (lokalna zamjena rogova, letvi, kosnika).

Uz to, uključuje i zamjenu dijelova pokrova (crijepa, sljemenjaka), popravak pukotina u nekonstrukcijskim elementima, popravak ili zamjena dijelova krovne limarije, krovnih prodora i popravak krovne izolacije, te popravak dizala i stubišta.

Iznoseći redovito kvartalno izviješće Fonda za obnovu, Vanđelić je rekao kako se do 15. listopada u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine nalazi 13.703 zahtjeva građana, od čega ih je 511 obrađeno, što znači da je obrađeno 3,73 posto zahtjeva.




Fond je ukupno dobio 1169 akata za obnovu, a od toga je 841 kompletno riješen tj. njih 72 posto.

Rekao je i da je njegov Fond 30. rujna dobio prvu odluku za izgradnju zamjenske obiteljske kuće u Zagrebu te na njoj rade. Poručio je kako je od 25 kuća za koje su dobili rješenje Ministarstva o uklanjanju, njih 11 već uklonjeno, a ostale će biti u nekoliko idućih tjedana. Smatra i da će biti potrebno 12 do 13 mjeseci od dobivanja odluke o uklanjanju kuće do useljenja građana.

Fond za obnovu Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije dosad je proveo 264 jednostavne nabave, 123 javne nabave te 28 dražbi.




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.