Screenshot

UZOR pokreće postupke protiv Bandića: ‘Hrvatska i Grad Zagreb je u rukama organiziranog kriminala koji doseže vrlo daleko’

Autor: Dnevno

Predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik Branka Genzić-Horvat je najavila pokretanje postupaka pred nadležnim hrvatskim i europskim institucijama protiv Bandića. Tvrdi kako ima određene dokaze da Bandić radi u korist interesne grupacije vezano za gospodarenje otpadom.

“Pribavili smo određene dokaze, pokrenuli određene postupke u kojima ćemo sudjelovati i pružiti sve ono da se Zagreb riješi “kriminalne hobotnice” gradonačelnika Zagreba i da gradonačelnik što prije ode”, rekla je Genzić-Horvat.

Navodi i kako je, prije svega, riječ o štetnom projektu Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Zagreba. Ustvrdila je kako je projekt od početka bio planiran kao interes protivan javnom interesu te je pretvoren u ekološku katastrofu. U sklopu projekta je predviđena gradnja i centra za gospodarenje otpadom sa spalionicom.

Genzić-Horvat napominje da spalionica nije maknuta iz posljednjeg GUP-a te da Bandić i dalje realizira svoj plan uz podršku ministarstava i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

“Hrvatska i Grad Zagreb je u rukama organiziranog kriminala koji doseže vrlo daleko”

Genzić-Horvat također tvrdi da je ugovor vezan za pročistač otpadnih voda izuzetno štetan i da će vrlo vjerojatno Grad Zagreb dovesti do bankrota. Taj ugovor, prema mišljenju Genzić-Horvat, ima niz nezakonitosti i iz njega su vidljive određene namjere u realizaciji biznisa sa otpadom te da su beznačajnim cijenama otimali zemlju domicilnom stanovništvu.

Dodaje i kako se s tim štetnim ugovorom Grad obvezao da će trajno zbrinuti otpadni mulj iz pročistača, a to je oko 50 posto troška cjelokupne investicije.




Napominje kako se unaprijed planirala određena povezanost mulja sa izgradnjom spalionice jer taj mulj ni dan danas nije zbrinut te da je zdravstvena i ekološka prijetnja ne samo Zagrebu nego i šire.

Genzić-Horvat je rekla da je od 2004. do 2018. iz gradskog proračuna za tu uslugu koja uopće nije naplaćena od korisnika, isplaćeno više od 1,5 milijardi kuna. Tvrdi kako je to pljačka i nezakonito trošenje proračunskih sredstava. “Hrvatska i Grad Zagreb je u rukama organiziranog kriminala koji doseže vrlo daleko”, izjavila je Genzić-Horvat.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.