Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Uznemireni Srbi pokazali što im se dogodilo u Hrvatskoj: ‘Ovo je nehumano’

Autor: Dnevno.hr/M.D.

Nedavno je buru u javnosti izazvala vijest kako je komunalno poduzeće koje brine o groblju u Vrsima naredilo uklanjanje jedinog nadgrobnog spomenika napisanog na ćirilici. Ovih je dana, pak, zabilježen još jedan u nizu ispada. Na groblju u Bribiru pojavilo se ustaško i nacističko znakovlje te pogrdne poruke.

O svemu se u poduljoj objavi na Facebooku oglasila Eparhija dalmatinska Srpske pravoslavne crkve. Sve se dogodilo 6. studenog kad je pastir iz Bribira vidio grafite na zidovima kulturno-povijesne cjeline Bribirska glavica.


“Na zidu je bila naslikana hrvatska zastava sa slovom ‘U’ u sredini, a uz zastavu je ispisano ‘ZDS’ i ‘Četnici, odlazite!’. Također, s obje strane stupova ulaza u groblje vidljivo su ispisani fašistički simboli: slovo ‘U’ i ‘svastika’. Istim simbolima oskvrnavljena je i obiteljska grobnica obitelji Gnjidić koja se nalazi na samom ulazu u groblje”, detaljno su uz priložene fotografije opisali iz Eparhije dalmatinske.

Foto: Facebook/Eparhija dalmatinska

Nije prvi incident

Policija je, dodaju, ubrzo došla i izvršila očevid. No, čini se kako je to nastavak ekscesa na području Ravnih kotara. Kako navode iz Eparhije, u ravnokotarskoj je župi nekoliko dana ranije na ogradi crkve ispisano: “Čede, niste dobrodošli!” te “Spremni za Dom!”. Na ploči na izlazu iz Kašića i ulazu u Islam Grčki iscrtani su ustaški simboli.

Foto: Facebook/Eparhija dalmatinska

“S velikim žaljenjem primorani smo izvijestiti javnost o ovim nehumanim djelima, koja su uvelike uznemirila mještane navedenih sela, ali i cijelu srpsku zajednicu u Dalmaciji. Ovakvim nedjelima pojedinci koji su još uvijek zarobljeni u nekim prošlim vremenima koja su nam svima mrska, pokušavaju narušiti bratske i dobrosusjedske odnose srpskog i hrvatskog naroda i koliko god nas oni ljutili i vrijeđali, moramo im ne dopustiti da uspiju u ovoj namjeri”, dodali su iz Eparhije.

‘Posljedice bi trebale biti jednake za sve’

Istodobno su podsjetili kako ovakvi slučajevi obično ostanu nesankcionirani, dok s druge strane policija uhićuje i zatvara Srbe zbog objava na Facebooku, o čemu smo nedavno pisali.

Foto: Facebook/Eparhija dalmatinska

Hrvatska policija iz busa izvukla Srbina: Kad su mu vidjeli Fejs odmah su ga zatvorili
“Najoštrije osuđujemo svako ponašanje koje potiče nacionalizam i vjersku diskriminaciju, bez obzira s koje strane dolazilo, te smatramo da bi posljedice za takva nedjela trebale biti jednake za sve. Na nama je da kao ljudi i kao kršćani pokažemo da mržnji nema mjesta ni u našim srcima ni u javnom prostoru. Zato pozivamo svu našu braću i sestre u Kristu da nam pomognu u sprječavanju ovakvih incidenata ubuduće, te ukoliko uoče neprimjerene radnje odmah obavijeste nadležna tijela”, zaključili su.

 

 

 
Autor:Dnevno.hr/M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.