Photo: Patrik Macek/PIXSELL

BURNA RASPRAVA O ĐURĐEVIĆ: KRENULO JE! Vidović Krišto se posvađala s SDP-ovcem: ‘Lagali ste i odmaglili. Jel’ ja lažem?’

Autor: Mia Peretić

Danas se nastavlja zasjedanje Sabora, a zastupnici raspravljaju o prijedlogu predsjednika Zorana Milanovića da se Zlata Đurđević imenuje za predsjednicu Vrhovnog suda.

Iz Ureda predsjednika RH priopćili su u srijedu da predsjednik Milanović neće doći na raspravu u Hrvatski sabor jer je svoju ustavnu ovlast ispunio predlaganjem Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda.

Na redu su pojedinačne rasprave

Branko Bačić iz HDZ-a kaže, trenutka u kojem se bira predsjednik Vrhovnog suda je jedini postupak u kojem politika kadrovira ili utječe na kadrovsku arhitekturu sudbene vlasti.

“U svim drugim imenovanjima politika je toga lišena. Danas je trenutak kada Sabor može utjecati na izbor dužnosnika u sudbenoj vlasti, o prvom čovjeku. Tu ovlast je Saboru dao Ustav, u istom članku je predvidio predlagatelja predsjednika, a Sabor je jedino tijelo koje temeljem istog članka odlučuje o njegovom prijedlogu. Mi u HDZ-u ne podržavamo prijedlog predjsednika RH jer je Đurđević, za koju osobno milsim da ima impresivnu znantvenu karijeru, pristala biti dio protuzakonitog i protuustavnog postupka, mi preko tog pitanja svih pitanja nećemo preći. Predsjednik Vrhovnog suda ili kanidatkinja mora biti prvi legalist, koji poštuje pravnu državu i sve zakone RH. Zlata Đurđević zna da je Zakon o sudovima trebalo poštivati, odbijam primisao, repliku, optužbu HDZ-u da se protivi prijedlogu predsjednika jer se radi o njoj. Mi ne zamjeramo njoj što se nije javila na javni poziv jer uvjete za prijavu na javni poziv nije konzumiralo ni preko 1000 građana koji imaju uvjete, zamjeramo joj što je ušla u postupak koji je u trenutku, kada je prihvatila poziv, na snazi bio Zakon o sudovima koji je propisivao proceduru”.

Habijan kaže da se predsjednica Vrhovnog suda mora držati Ustava i zakona.

Marija Jelkovac je navela jednu konstataciju iz programa Zlate Đurđević.

“Navela je da je neovisnost sudstva vrijednost koju Hrvaska tek treba izgraditi, a na moje pitanje rekla je da smatra da je to percepcija javnosti. Smatra da nije nezakonito postupila iako je pristala biti kandidatkinja koja se nije javila na javni poziv”.




HDZ-ov Damir Habijan argumentirao je zašto po njemu Zlata Đurđević ne može biti predsjednica Vrhovnog suda.

Nikola Mažar je rekao da je sve to postalo plodno tlo za manipulacije i lažne tvrdnje da se zamagli transparentnost odabira predsjednika VS-a te je u replici tražio Habijana da objasni ustavnu krizu koja može nastupiti.

Habijan je rekao da se to ne može dogoditi i da je zakonom sve propisano.




Dalija Orešković je rekla da je Zoran Milanović glavni krivac što Đurđević neće biti izabrana, njegova ružna retorika, krivi koraci, SDP ju je nastavio.

“Nazivati naše suce zatvorenom kastom je štetno”, rekla je.

Karolina Vidović Krišto zaradila povredu poslovnika.

“Nekoga prozivati za laž mora biti argumentirano, kada je nastao pritisak na toj sjednici rekla sam da ako se nekome žuri na ručak nije razlog požurivati raspravu”, odgovorio joj je Mišel Jakšić.

“Sjednica odbora za pravosuđe je trajala 4 i pol sata, bila je javna, toliko o transparentnosti. Još ste mi zahvalili što sam dopustio da pitate što ste htjeli, uspjeli ste lagati jer ste rekli da mi se žuri na ručak, ja sam ostao sjediti, vi ste nakon toga odmaglili. Jel’ lažem?”, pitao je Mišel Jakšić zastupnicu Vidović Krišto.

“Žalosno je da mladi čovjek zbog karijerizma ignorira činjenice, vodili ste intervju s Đurđević kao da vodimo razgovor za neku birtiju, a ne da svojim načinom vođenja tog intervjua ne dopusitite da istina ne izađe na vidjelo. Vi ste kao stranka odgovorni za ovršni zakon, niste ustali protiv tih silnih nepravdi koji naše ljude tjeraju u očaj”, rekla je zastupnica Vidović Krišto SDP-ovom Mišelu Jakšiću.

“Nisam zamijenio vaš spol, jednostavno je bila gužva”, ispričao se Radin.

Zastupnica Andreja Marić zahvalila je predsjedavajućem Furiju Radinu što je uočio njezin spol, nakon što joj se zabunom obratio s ‘gospodine’,

Krenule su međusobne optužne za povredu poslovnika.

“Jesu li 1941. kada su otišli u Brezovicu vjerovali da će 1945. rušiti spomen Jelačiću, zatući Hebranga kao psa uz radijator u Beogradu?”, pitao je Vrkljan Jakšića.

“Moj djed je preživio Bleiburg, znam nešto o tome. Ovo je rasprava o stanju u hrvatskom pravosuđu, kandidatkinji Đurđević. Rekao sam vam svoju privatnu genezu, svoj stav o komunizmu, Bleiburgu, nisam morao, ako se vi morate busati u junačka prsa, neću vam smetati, ali ja za to nisam zainteresiran.”, odgovara opet Vrkljanu Mišel Jakišić.

Karolina Vidović Krišto ima riječ.

“Pravosuđe je olovna kugla koja Hrvatskoj ne dopušta da se pokrene, plaćamo 1700 sudaca da bi nam omogućili ravnopravnost, rezultat je suprotan. Neki dan je objavila Europska komisija, da je Hrvatska druga po redu najslabija po platežnoj moći. Pitanje vremena kada ćemo biti najsiromašniji u EU. Zlata Đurđević je sastavni dio vladajućeg establišmenta u Hrvatskoj, sama navodi da ju je Plenkovićeva Vlada predložila za sutkinju Međunarodnog suda. Onaj koji se u Hrvatskoj naziva uglednim, kao Đurđević, Brabića, Joispovća, međunarodni krugovi odbace. Na pitanje o pogodovanju lihvarskim agencijama od strane sudova, ona brani suce kada tvrdi da su samostalni. Vladajuća kasta si međusobno nabacuje predmete i poslove, sve to plaćaju građani. Jedan sličan slučaj iz 1985. godine komunistički funkcioner Jakov Blažić izjavio je da Stepinac nije bio elastičan i zato su mu morali suditi. To je izazvalo reakciju u međunarodnim krugovima da mu je proces montiran. Komunistička skupina se slaže da treba umanjiti štetu i pozvati sugovornike na okrugli stol. Barbić je organizirao okrugli stol da se Đurđević prikaže kao rješenje problema. Organizirao je ranije i okrugli stol na temu korupcije, govornik je bio Ivo Sanader. Moramo se izboriti za vladinu prava i europske vrijednosti”, rekla je nezavisna zastupnica.

“Zbog komunizma je normalno da Mamić bježi iz Hrvatske, ako vam je to trebalo za objašnjenje za lagane koračiće prema HDZ-u, u redu”, replicirao je SDP-ov Mišel Jakšić.

Vrkljan mu poručuje: Obrazujte se, mladi ste, morate znati o zločinima nakon 1945.”

Vrkljanu odgovara Josip Borić iz HDZ-a.

“Smatram da smo jasno rekli da ne može biti kandiat kojeg ćemo podržati jer je pristala biti kandidat u nezakonitoj proceduri.

Nezavisni zastupnik Milan Vrkljan:

“Đurđević je rekla da ne želi odgovoriti kako doživljava JNA nakon osamostaljena Hrvatske jer je to političko pitanje. Nikada nije osudila komunističku vlast, bila je savjetnica bivšem predsjedniku Jospioviću. 2017. godine Europa nije prihvatila njezinu kandidaturu za sud pravde. Njezin izbor je osobna uvreda, obiteljski bolno za sve koji su nakon Drugog svjetskog rata osjetili kako funkcionira komunističko pravosuđe”.

Stanka od 1o minuta

Ide stanka od 10 minuta i kreće se s pojedinačnim raspravama.

Dražen Bošnjaković iz Kluba zastupnika HDZ-a pita se kako netko danas može biti protiv javnog poziva.

“Teško da će predložena kandidatkinja dobiti dovoljnu većinu, klub zastupnika HDZ-a neće ju podržati”.

Zekanović traži stanku do 10 minuta da bi se dodatno konzultirali o točki dnevnog reda, Jandroković je odbio.

“Nekima smeta što se vuče paralela između američkog izbora članova Vrhovnog suda, radi se o eksponentima jedne politike. Trump je uspio postaviti svoje konzervativne suce, Milanović nastoji postaviti zeleno-lijevog kandidata, a to je Đurđević. Moj politički cilj je da vi iz Možemo! nikad ne budete u poziciji vlasti, mi smo oporba, spram vas smo bili i bit ćemo zauvijek, na nas ne možete računati”, rekao je Zekanović.

Jandrokoviću nije jasno zašto je dva kluba nazvala privjescima, Sačić za to prijavljuje povredu poslovnika.

“Sram vas može biti, odakle vam pravo, mi si to ne bismo nikada dozvolili”

Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka je na redu za govornicom, riječ ima Sandra Benčić.

“Imamo situacije da najvažnije sudske odluke nisu javne, postoji ozbiljan interni otpor da argumentacija koja se iznosi ne bude izložena javnosti i kritici. Što smo naučili? Ne želim da sve što je prošla padne u vodu sutra kad iz kratkoročnih interesa odbacite kandidaturu? Da postoje osobe koje su spremne izložiti se do krajnjih granica kako bi pokazale kakvo pravosuđe treba biti, da postoji izvrsnost. Ona je govorila da je izbor predsjednika Vrhovnog suda jedina karika demokratskog legitimiteta u izboru sudaca, no ona koja nam je dala ogroman kredit, će biti žrtva vjerovanja da smo za to sposobni. Argumenti koje vi iz HDZ-a i vaši privjesci iz Suverenista i Domovinskog pokreta dajte, pokazuju da nismo zaslužili taj kredit. Zekanović ne razumije razliku između Vrhovnog suda u SAD-u i ovdje, ništa o tome ne zna, pogledao je pet filmova”.

Marin Letorić iz Kluba zastupnika IDS-a najavio je da će podržati Zlatu Đurđević.

Sada će govoriti Anka Mrak Taritaš i Dalija Orešković.

Dalija Orešković je rekla, ne pristaje na umjetno stvoreni sukob koji je stvorio Milanović.

Mrak Taritaš kaže, ovo nije pitanje verbalnog sukoba premijera i predsjednika, već temeljno pitanje funkcioniranja institucija i jesmo li država koja se može zvati država.

“Ako institucije padaju na koljena, imamo zajednički problem. Ovo je rasprava o tome jesmo li spremni za korak naprijed, u pravosuđu. Jedino mogu zaključiti je da mi za korak naprijed nismo spremni. Ovo nije rasprava samo o njoj, ali je šteta i pokazatelj stanja stvari. Ne mislim da jedan čovjek može napraviti revoluciju, posebno ne u Vrhovnom sudu i pravosuđu u cjelini, no može poslati poruku. Ona je savršeno kvalificirana kandidatkinja, osoba je uzorne stručne, znanstvene i javne karijere. na ima u životopisu ozbiljan nedostatak: neovisna je od politike. Nije kao mnogi tobože nezavisni kandidati koje predlaže HDZ, mogla skrivati detalje iz života. Zato ju HDZ ne želi, nije netko koga se može kontrolirati i ucijeniti. Njezina nezavisnot našeg premijera plaši. Prekršila je samo jedno, nije se dovoljno duboko poklonila Plenkoviću”.

Nikola Grmoja iz Mosta kaže, dobar dio nije pročitao ni program kandidata.

“Jasno je da je ona HDZ-ov kandidat. Po meni je sporno i drago mi je da je Grbin malo ublažio stavove javnosti jer se stvorila fama da će se njezinim izborom dogoditi slom korupcije u pravosuđu, to ne odgovara istini. Mi ćemo u konačnici trebati glasovati za nekoga za koga će se HDZ i Milanović dogovoriti, mi ostali ćemo to trebati podržati ili ne. Kada se HDZ i SDP dogovore oko kandidata, ja ga sigurno neću podržati. Bili smo protiv kada su se dogovorili oko Ustavnog suda, Milanović je za Mlakara digao ruku, a sad mu ne valja Ustavni sud. Najveća odgovornost za stanje u pravosuđu je na HDZ-u, no ne može SDP pobjeći od odgovornosti, ne možemo ni mi. Te priče, mi ili oni, to su priče za malu djecu. Promjene u hrvatskom pravosuđu krenut će kada promijenimo glavu, mentalitet, da se sve rješava preko veze, od zdravstvenih usluga do pravosuđa, a ne kada promijenimo čelnu osobu Vrhovnog suda. Ona je u svom programu rekla neke dobre stvari, da smo micanje politike iz pravosuđa neće riješiti problem. Nije političar podmićivao suce, nego nogometni menadžer. Micanje politike iz pravosuđa neće spriječiti nove Mamiće, već promjena mentaliteta. Koliko je bilo slučajeva da su suci sami kaznili one koji su se tako ponašali? Ona s jedne strane govori o snažnoj poziciji predsjednika Vrhovnog suda, s druge strane pravilno zaključuje da su Vrhovnom sudu oduzete neke mogućnosti poput ujednačavanja sudske prakse. U takvim okolnostima, kojih je očito svjesna, mora biti svjesna da joj upravna infrastruktura neće biti dovoljna da ispuni očekivanja koja postoje. Milanović je ovu priču pretvorio u to da će njezinim izborom nestati korupcije. To je obmnana. Ja za taj prijedlog bez da itko pita Most, ne mislim sudjelovati u raspravi. Predbacivalo joj se pitanje izručenja Perkovića. Ona je bila protiv Lex Perković, no dala je svoje mišljenje o samom izručenju i meni je sporno što Đurđević nije javno deklarirala da je mišljenje koje je dala, koje nije sporno, da je to bilo naručeno od Nobila i da je zapravo radila i bila plaćena od strane obrane Perkovića”.

Peđa Grbin govori u ime Kluba zastupnika SDP-a.

“Govorilo smo o marksizmu, prošlosti no ne o onome što želimo postići u hrvatskom pravosuđu. A kakvo je stanje najbolje govori izvješće o konkurentnosti Hrvatske. Kao glavni izazov za povećanje konkurentnosti je navedena reforma pravosuđa. Od ove Vlade u 5 godina nismo vidjeli ništa što bi krenulo u smjeru da se stanje u pravosuđu poboljša. Đurđević kritiziraju što nije dio pravosudne sudbene elite, možda je to dobro. Možda Hrvatskoj treba netko tko nije dio tog kruga, tko je godinama izvana gledao probleme pravosuđa. Izbor predsjednika Vrhovnog suda sam po sebi ne može promijeniti stanje u pravosuđu, no može ga početi mijenjati. Može pokazati da smo spremni napraviti iskorake. Nakon toga trebala bi uslijediti i aktivnost vlasti, Ministarstva pravosuđa. Taj dio zasad izostaje. Tko je Zlata Đurđević? Profesorica na Pravnom fakultetu, radi se o osobi koja je profesionalna, to nitko ne može dovesti u pitanje. Stručna je i sposobna. Ali onda dolazimo do problema, do onoga oko čega se razlikujemo: ona je samostalna, svoja, ne prihvaća da joj Peđa, Zoran ili Andrej kažu kako će odlučivati, ja želim takvu osobu na čelu Vrhovnog suda, ima vas koji ne želite. Zato vladajuća većina neće podržati Đurđević. Iznenadite me! Ako ste danas spremni podržati osobu koja može početi činiti iskorak za pravosuđe, ja ću biti sretan. Vladajuća većina ne želi podržati Đurđević, to je izlika, alibi, isprika, bacanje magle u oči, pokušavanje skrivanja pravog razloga. Ona neće biti izabrana zato što ne odgovara vladajućima, ne odgovara im jer ne želi biti njihov eskonent. HDZ ne želi da se stanje u hrvatskom pravosuđu poboljša, HDZ boli briga ili nešto više od toga za Hrvatsku”.

Sada riječ ima Klub zastupnika Domovinskog pokreta, govori Stjepo Bartulica.

“Vodeći dužnosnici u zemlji su na svoj način komentirali ovu temu, s jedne strane da je pravosuđe HDZ-ovo, da je ta stranka odgovorna za stanje, premijer se pozivao na neovisnost pravosuđa, na neki način je oprao ruke od svega, po meni je to izraz nemoći. Nastala je traljava polemika. Građani sigurno nisu imali korist od toga, sada smo tu gdje jesmo, šteta što Milanović nije došao osobno da kaže nešto u prilog kolegice Đurđević. Često čujemo kako institucije trebaju raditi svoj posao, to je možda najizlizanija floskula, stanje je sve gore, povjerenje u pravosuđe je na niskim granama, to nije slučajno. Teza Đurđević je da su problemi u pravosuđu nastali početkom devedesetih, glavni uzroci sežu daleko prije. Imamo teško naslijeđe iz komunizma, nismo se suočili s gorkom istinom tog naslijeđa, nameće se narativ da problemi nastaju devedesetih. Proučavao sam njezin znanstveni rad, u članku iz 1996, godine navodi počinjene nepravde u totalitarnim sustavima, kako su u nekim zemljama riješene kompenzacije žrtvama, no postavlja se pitanje zašto Hrvatska nije imala sličnu mjeru. Nije napisala što s počiniteljima. Osvrnula se na žrtve, priznaje da ih je bilo jako puno, no što s onima koji su izvršavali te zakone. Mnoge zemlje su izvršavale lustraciju, mi nismo, kada je članak objavljen, lustracija je bila realna opcija u Hrvatskoj. Mislim da je to propust. Dobio sam pismo Mustaća koji zagovara njezinu kandidaturu, to je vrlo cinično. Domovinski pokret će morati glasati protiv”.

Hrvoje Zekanović je rekao da Zlata Đurđević koja danas slovi kao borac protiv korupcije sama preskočila proceduru i bez natječaja željela doći na to mjesto.

“Vrhovni sud ima 35 sudaca svih odjela, na sjednici je dobila samo jedan glas, jesu li ta 33 suca, koji su mahom delegirani u vrijeme SDP-a, svi korumpirani, ili nešto ne valja s Đurđević. Ona je u siječnju ove godine predložena kao rezervni kandidat na sudu za ljudska prava. Kako HDZ-u ona u jednom trenutku odgovara, a u drugom ne? U svom programu je najavila da ne postoji mehanizam za kontrolu sudaca, a zaboravlja na DSV. Zlata Đurđević je eksponent neoliberalne zeleno-lijeve politike Zorana Milanovića, Peđe Grbina, Sandre Benčić i Tomislava Tomaševića. Suverenistima nije bila prihvatljiva niti će biti”, rekao je.

Počela je rasprava u Saboru

Raspravi neće prisustvovati ni Zlata Đurđević, očekuje se da će trajati cijeli dan.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.