Foto: Sasa Zinaja/NFOTO/PIXSELL

Sabor sutra odlučuje o skidanju imuniteta zastupnicima; Barišić dao mandat na mirovanje

Autor: Dnevno

Od jutros traje velika akcija policije i USKOK-a, a kako saznajemo obuhvaćeno je više osoba.

Sumnja pada na desetak osoba koje su se našle na meti policije i USKOK-a. Na meti istražitelja našla su se i dvojica gradonačelnika i saborskih zastupnika HDZ-a, odnosno SDP-a. Radi se o HDZ-ovu gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću i SDP-ovu gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću.

Njih dvojica nisu uhićeni jer im se prije toga kao saborskim zastupnicama mora skinuti imunitet.

O zahtjevu za skidanjem imuniteta odlučivat će saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo najavljeno za 17 sati.

IZ MINUTE U MINUTU:

18:45 – Predsjednik kluba HDZ-a Branko Bačić navodi da je Dražen Barišić podnio zahtjev za stavljanje saborskog mandata u mirovanje.

“Dao je mandat u mirovanje kao saborski zastupnik i nakon čega će nadležna tijela stranke vrlo brzo Saboru uputiti zamjenika gospodina Barišića”, rekao je za RTL.




Dodao je da je vladajuća većina neupitna.

18:30 – Glasanje o skidanju imuniteta HDZ-ovim zastupnicima Draženu Barišiću i Darku Puljišiću te SDP-ovom zastupniku Vinku Grgiću održat će se u petak u 10 sati kako je najavio Gordan Jandroković, prenosi N1.

17:25 – Predsjednik MIP-a Robert Jankovics rekao je nakon sjednice da ga ne brine ovaj slučaj s obzirom na ‘tanku’ većinu odgovara, prenosi N1.




“Da mi je netko jutros rekao što će danas biti ne bih mu vjerovao. Vidjet ćemo što će sutra biti”.

17:20 – Povjerenstvo je dalo odobrenje za pokretanje postupka protiv Barišića i Grgića jer je zahtjev podnio DORH.

Odlučivat će se zasebno za svakog zastupnika. MIP je skinuo imunitet Barišiću i Grgiću, dali su odobrenje za određivanje istražnog zatvora.

Povjerenstvo je također odlučilo da se skine imunitet i trećem saborskom zastupniku, u njegovom slučaju riječ je o nastavku kaznenog postupka iz 2018. godine.

17:10 – Sjednica Mandatno – imunitetnog povjerenstva u tijeku.

16:27 – Direktor tvrtke Elektrocentar Petek koja se spominje u aferi Janaf prije dvije godine proglašen najboljim mladim menadžerom.

Tvrtku Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada, koju se neslužbeno spominje u tzv. aferi Janaf, vodi direktor Miroslav Petek kojeg je Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (HUM-Croma) 2018. proglasilo najboljim mladim menadžerom godine.

Kako se u medijima tada navodilo, riječ je o tvrtki koja se od malog privatnika razvila u jednu od vodećih u “području pružanja usluga i izvođenja radova u elektroenergetici, telekomunikacijama i građevinarstvu, te veleprodaji i maloprodaji elektro i građevinskog materijala i opreme”, piše Hina.

15:30 – DORH je zatražio skidanje imuniteta i za HDZ-ovog zastupnika Darka Puljašića, javlja N1.

14:35 – Državno odvjetništvo objavilo je detalje o uhićenju više osoba među kojima je i direktor Janafa Dragan Kovačević.

“U tijeku su uhićenja i provođenje dokaznih radnji pretraga kao rezultat višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om. (17. 9. 2020.) Navedene aktivnosti provode se u odnosu na više osoba za koje se sumnja da su počinile više kaznenih djela protiv službene dužnosti i to trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju”, objavili su.

13:37 – Oglasio se Dražen Barišić!

“Nitko me nije kontaktirao, saznao sam o svemu iz medija. Jutros sam bio sam u Gradu i tu sam sad uz saboru, spreman sam odgovoriti na sva pitanja. Smatram da nisam napravio nikakvo kazneno djelo”, rekao je novinarima u Saboru Dražen Barišić.

Ističe kako ga nitko nije kontaktirao niti je angažirao odvjetnika. “Spreman sam odgovarati na sva pitanja. Smatram da nisam napravio nikakavo inkriminirano djelo. Moj rad nije narušio bilo kakve pozitivne zakone Republike Hrvatske. Tvrtka koja je spomenuta je pozitivna tvrtka, imamo EU projekte. Uz interne i eksterne kontrole, radimo dobar posao”, rekao je Barišić.

13:30 – Direktor Janafa Dragan Kovačević službeno uhićen.

Šef Janafa Dragan Kovačević i službeno je uhićen. Na teret mu se stavlja trgovanje utjecajem.

“Počeo je jedan po svemu sudeći opsežan postupak. Ja sudjelujem u fazi gdje se provode izvidi. Kovačević je formalno uhićen i na teret mu se stavlja trgovanje utjecajem. Državni odvjetnik donosi odluku o onome što nije od interesa za istragu, moja slika je zasad prilično skučena. Meni nitko nije priopćio da je desetak osoba uključeno”, rekao je njegov odvjetnik Ivo Farčić.

12:30OGLASIO SE PREMIJER.

Premijer Andrej Plenković komentirao je policijsku akciju na početku sjednice vlade.

“Zadaća svih tijela, osobito pravosudnih tijela, DORH-a, USKOK-a. Da nepristrano rade svoj posao. Ta poruka borbe protiv korupcije je stalna, to dokazuje naš mandat, naša Vlada se za to zalaže konkretnim aktivnostima te dajemo podršku DORH-u, USKOK-u, PNUSKOK-u. Svako tko se utvrdi da je kriv će odgovarati“, rekao je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković.

“Nećemo više komentirati. Komentirat ćemo kad se upoznamo ozbiljnije sa sadržajem ovoga što je u tijeku, ali stav je čvrst i jasan i tako ćemo voditi našu politiku”, dodao je premijer.

VINKO GRGIĆ ODBACUJE PROZIVKE! U SDP-u panika: Ostali smo bez kandidata

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.