Foto: Damjan Tadic / CROPIX

ODGOVOR PROSVJEDNIKA PLENKOVIĆU: ‘Je li pristojno i korektno doći na prosvjed šutnje i razgovarati?’

Autor: Dnevno

Premijer Andrej Plenković se obratio prosvjetarima na Markovu trgu. “Obrazovanje je važno, učitelji su važni”, kazao im je premijer. “Vlada vodi dijalog, poštujemo pravo na štrajk. Ovaj štrajk koliko god ga poštujemo treba uzeti u obzir ono što se do sada napravilo. Pozivam vas na dijalog”, kazao je premijer. Prosvjednici su odgovorili šutnjom.

Sindikati osnovnih i srednjih škola u općem su štrajku do ispunjenja svojih zahtjeva. Nakon što su jučer održali akciju ‘Potrubi za obrazovanje’ danas će se njih tristotinjak okupiti na Markovu trgu. Branimir Mihalinec kazao je da je to jedan simboličan prosvjed – “Prosvjed šutnje” gdje će Vladi dati jasnu poruku.

Prosvjedna povorka sindikata se okupila na Trgu Svete Katarine. Nose tranparent ‘96% reklo je NE!’. “Deset minuta ćemo biti tiho ali uzdignute glave, ponosno. A u ponedjeljak ćemo biti gromoglasni”, poručio je Mihalinec i pozvao prosvjednike da ugase mobitele”. Branimir Mihalinec je danas gostovao u HRT-ovom Studiju 4 gdje je govorio o jučerašnjoj akciji “Potrubi za obrazovanje”. “Bila je zaglušujuća buka. Bio sam na Trgu žrtava fašizma i mogu reći da je bilo nekih koji su 10 krugova napravili kako bi mogli 10 puta potrubiti za obrazovanje. Danas ćemo šutjeti. Doći ćemo ispred zgrade Vlade RH i jedno 10-ak minuta ćemo šutjeti. Mi stalno dajemo poruku Vladi da smo tu” kazao je Mihalinec i naglasio da će u ponedjeljak biti prosvjed u 12.05 na Trgu bana Josipa Jelačića. “Dovest ćemo najmanje 10.000 ljudi. Očekujemo i da će doći svi oni koji nam daju potporu, odnosno da će Hrvatska dati potporu obrazovanju” dodaje. Mihalinec je spomenuo da je sinoć dobio “alarmantan mail iz Ličko-senjske županije”.

“Župan Darko Milinović krenuo je zastrašivati zaposlene koji su u štrajku. Sazvao je ravnatelje, članove školskih odbora koje je županija postavila, pa i nekoliko roditelja. Potom je uslijedilo zastrašivanje svih zaposlenih koji su u štrajku”, izjavio je Mihalinec i dodao da “župan nije taj koji rješava ovaj problem”. Sindikati su jučer održali i sastanak s ministricom sastanak s ministricom Blaženkom Divjak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Ministrica je poručila da su štrajkom najugroženiji maturanti i osmaši te kako sindikati nisu pristali na to da se za njih organizira nastava. Sindikati su poručili da žele riješiti problem, ali da Vlada i predsjednik Vlade to ne žele.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava danas se nastavljaju pregovori između Vlade i sindikata javnih i državnih službi o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), odnosno o osnovici za plaće i materijalnim pravima, poput božićnice i regresa. Sastanak je zakazan za 13 sati.

Premijer Andrej Plenković se obratio prosvjetarima na Markovu trgu. “Obrazovanje je važno, učitelji su važni”, kazao im je premijer. “Vlada vodi dijalog, poštujemo pravo na štrajk. Ovaj štrajk koliko god ga poštujemo treba uzeti u obzir ono što se do sada napravilo. Pozivam vas na dijalog”, kazao je premijer. Prosvjednici su odgovorili šutnjom.

“Učitelji i nastavnici nisu dobili ništa više nego svi drugi. Vidjeti ćete što o tome misle građani. Mi ne mislimo razgvarati pred medijima.”, kaže Mihalinec. Danas smo rekli da šutimo i nećemo više galamiti. “Pitanje maturanata i učenike u rukama su predsjednika Vlade.”, dodaje.




Govoreći o velikom prosvjedu na Trgu bana Jelačića, najavljenom za ponedjeljak 25. studenog, Mihalinec je rekao da će dovesti najmanje trećinu članstva te da očekuju da će im se pridružiti i brojni drugi ljudi koji podržavaju njihove zahtjeve.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.