Screenshot: Međunarodni kazneni sud

KRIVI SU! Jovica Stanišić i Frenki Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora zbog zločina nad Hrvatima i Bošnjacima!

Autor: N.K

Jovica Stanišić i Frenki Simatović, bivši pripadnici Službe državne sigurnosti Srbije, osuđeni su na po 12 godina zatvora za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, točnije ubojstvo, deporatciju i progon nesrba na području Hrvatske i BiH.

Presuda je izrečena u 15 sati s odgodom od pola sata, a sudski je proces trajao čak 18 godina.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

U tijeku izricanja presude, novinarima koji se nalaze u Mehanizmu, uručen je sažetak presude prema kojem su Stanišić i Simatović svaki osuđeni na po 12 godina zatvora, javlja Detektor.ba.

‘Sela su sravnjavana sa zemljom’

Presudu je čitao predsjedavajući Raspravnog vijeća Burton Hall.

“Ovaj predmet ima dugu povijest, započeo je prije otprilike 18 godina. Današnja izreka bit će naša zadnja odluka”, naglasio je glavni sudac na početku i pojasnio kako im tužiteljstvo na teret stavlja ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, točnije ubojstvo, deporatciju i progon nesrba na području Hrvatske i BiH.

U presudi se navode zločini koji su srpske snage počinile na području Hrvatsjke, uključujući brutalna ubijanja nesrpskih civila. Vijeće navodi da su neka od ubojstva počinili pripadnici “Arkanovaca”.




“Sela su sravnjavana sa zemljom, a njihovi hrvatski stanovnici protjerivani”, rekao je sudac i dodao da se u optužnici navode detalji o zločinima nad hrvatskim stanovništvom te da su u kolovozu 1991. pojačani napadi na sela s većinskim hrvatskim stanovništvom koje je bilo izloženo zlostavljanju i protjerivanju.

“Pretresno vijeće konstatira da je tužiteljstvo dokazalo vanrazumne sumnje, navode koji se odnose na ubojstvo, zločin proti čoječnosti i kršenje zakona i običaje ratovanja za koje se tereti u točkama 2 i 3 opzužnice”, rekao je sudac.

“Raspravno vijeće zaključuje da su zajednički zločinački cilj trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva dijelili srpski rukovodioci Srbije, Krajine, Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, te BiH. Tužiteljstvo nije dokazalo da je zajednička zločinačka svrha postojala prije kolovoza 1991. godine.




Što se tiče srpskih snaga u BiH, Vijeće zaključuje da je Stanišić bio u kontaktu s Radovanom Karadžićem, međutim nema dovoljno dokaza o konkretnoj pomoći Karadžiću ili drugim sudionicima UZP-a ili drugih struktura u BiH”, rekao je sudac.

Optuženi su pružali kanale veze između Beograda i lokalnog nivoa te organizacijsku i logističku podršku srpskim snagama, kazao je sudac. Obojica su pomagali lokalnim jedinicama sigurnosti. Tužiteljstvo nije dokazalo da je zajednička zločinačka svrha postojala prije kolovoza 1991. godine, rekao je.

“Vijeće konstatira da su optuženici krivi po točkama jedan do pet optužnice. Nakon što je razmotrilo sve relevantne faktore, vijeće izriče obojici jedinstvenu kaznu od po 12 godina zatvora. Obojici će se u izdržavanje kazne uračunati vrijeme koje su proveli u pritvoru te vrijeme tijekom prvog postupka i ponovljenog suđenja”, rekao je Hall.

Logistika zločina

Prema optužnici, to su činili masovnim progonima, ubojstvima i nehumanim djelima koje je taj dvojac osnivao, organizirali njihovo uvježbavanje te logistički i oružano opskrbljivali takve akcije.

Stanišić i Simatović su prema riječima Vesne Škare Ožbolt, bivše ministrice pravosuđa RH i savjetnice predsjednika Franje Tuđmana, “kreatori rata, generatori svega” iako su njihovi sudski procesi manje medijski praćeni i zapravo prolaze ispod radara.

Oni su posljednji srpski dužnosnici na optuženičkoj klupi i ako ih se osudi bacit će to to dodatnu sjenu na državni vrh Srbije iz tog vremena.

Ožbolt smatra kako bi Simatović i Stanišić danas mogli biti oslobođeni.

Oslobađajuća presuda iz 2013. godine

Podsjetimo, njih je 2013. godine sud u Haagu u potpunosti oslobodio krivnje.

U obrazloženju presude je rečeno da su zloglasne jedinice poput “Škorpiona”, “Arkanovaca”, “Martićeve milicije” i “Crvenih beretki” činile zločine, ali da pomoć koju su im pružali Stanišić i Simatović nije bila “konkretno usmjerena” na zločine nego na “podršku njihovim ratnim naporima”.

Ipak, presuda je poništena

“Konkretna usmjerenost”, kao kriterij, standard, princip ili doktrina, kako je sve nazivana ta formulacija, ne postoji, ne samo u pravilima i praksi Haaškog tribunala, nego ni u cjelokupnom međunarodnom pravu. To je navelo većinu članova Žalbenog vijeće da u prosincu 2015. prihvati žalbu tužilaca, poništi oslobađajuću presudu i naredi da se Stanišiću i Simatoviću ponovo sudi po svim točkama optužnice.

 

 

 

 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.