Photo: Patrik Macek/PIXSELL

(UŽIVO) PLENKOVIĆ ODGOVORIO TROSKOTU: ‘Fasciniran sam danas s debitantima! Ovoliku neozbiljnost, čemer i jad od teze nisam očekivao’

Autor:

Nakon dviju izvanrednih sjednica, novi saziv Hrvatskog sabora u srijedu je počeo svoju prvu redovitu sjednicu i redovito jesensko zasjedanje.

Prva redovita sjednica počela je u 9,30 sati u Hrvatskom saboru na Trgu sv. Marka.

Sabornici su sjednicu započeli uobičajenim redoslijedom odnosno “aktualnim prijepodnevom” za kojega će 41 zastupnik moći postaviti pitanje premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima.

Prvi radni tjedni Sabor će raspraviti četiri zakonska prijedloga.

Nakon intoniranja hrvatske himne i odavanja počasti minutom šutnje svim preminulim hrvatskim zastupnicima, hrvatskim braniteljima i ostalima koji su dali život za Domovinu, utvrđen je dnevni red sjednice.

Prije prve točke dnevnog reda započelo je “aktualno prijepodne” s pitanjima za premijera i ministre u Vladi.

Hrvoje Zekanović je na početku odmah uputio pitanje o tome treba li nositi masku ako je prebolio koronavirus i više nije opasnost ni za koga, a na to mu je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora rekao da “ako iz ničega drugoga, onda neka to učini iz solidarnosti i nosi masku i dalje”.

Prvo pitanje Daria Zurovca bilo je o tome iz kojih će se izvora financirati obnova Zagreba i okolice nakon potresa. Ministar Darko Horvat je odgovorio da će uskoro biti hrvatskoj javnosti predstavljen program mjera. “Jedan dio financijskih sredstava odnosno 100 milijuna kuna su osigurana, 41 milijun kuna iz Fonda za zaštitu okoliša su također dostupna”, rekao je Horvat.

Ujedno je pozvao sve one čije su nekretnine pretrpjele oštećenja u potresu da se jave za financijsku pomoć u obnovi.

Siniša Hajdaš Dončić prisjetio se snimke razgovora između ministra zdravstva Vilija Beroša i Dijane Zadravec iz Vinogradske bolnice pa uputao premijera Plenkovića kada će biti izabran novi ravnatelj te bolnice.

Plenković mu je odgovorio da se ravnatelj bira na natječaju pa će tako biti i sada. Ironično mu je poručio da mu “želi puno uspjeha u njegovoj dinamičnoj politici, ali i da se nije pobunio za sukob interesa predsjednika Zorana Milanovića kada je išao u Albaniju”.

Hajdaš Dončić mu je također ironično replicirao te zamolio da mu se “pisano očituje na njegovo pitanje”.

Sljedeće pitanje bio je vezano uz Inu.

Ministar Tomislav Ćorić je rekao kako je trebala biti transformacije Ine Rafinerije, a transformacija će započeti početkom 2021. godine. “Izgradnja bioenergijskog postrojenja je najvažnija za državu. Ovaj projekt bio je na razmatranju i Ina d.d. podnijela je sve dokumente u vezi toga. Radnici Ine Rafinerije razgovaraju pa će tako jedan dio njih i dalje ostati na poziciji Siska, drugom dijelu je ponuđen prelazak u Rijeku, a za treći dio radnika planira se zbrinjavanje putem otpremnina. Socijalni dijalog neprekidno traje i otpremnine su oko 60 posto veće od ostalih otpremnina u Hrvatskoj”, istaknuo je Ćorić.

Zastupnica Marijana Puljak je naglasila kako su građani već umorni od bahatosti i svađa na aktualnim satovima na sjednicama Sabora.

Napomenula je kako su poduzetnici opterećeni raznim nametima te predložila Plenkoviću da ukinu obvezno članstvo u HGK, HOK-u te HTZ-u. “Članstvo u tim organizacijama bi trebalo biti dobrovoljno”, rekla je Marijana Puljak.

Premijer je njoj i Dariu Zurovcu “zahvalio” na opaskama kako se treba ponašati u Hrvatskom saboru, a imaju tri mjeseca staža.

“Više 0d devet milijardi kuna bilo je rasterećenja do sada, a politika Vlade su daljnja rasterećenja. Očito postoje određeni zainteresirani krugovi da prihodi spomenutih organizacija budu nula kuna pa da se neki drugi financiraju iz tih sredstava. Ministar Čorić je razgovarao s predstavnicima HGK i HOK-a te žele pronaći način kako rasteretiti te institucije. O HTZ-u će se ‘pobrinuti’ nova ministrica turizma. Sve te institucije imaju svoje uloge. U HGK je u tijeku racionalizacija i smanjivanje broja ljudi. Takve institucije imaju i ostale zemlje”, rekao je Plenković.

Zastupnica Marijana Puljak je zatražila pisani odgovor na svoje pitanje. Podsjetila je da se u doba koronakrize poduzetnici nisu okretali tim institucijama već su osnivali nove udruge poput Glasa poduzetnika.

Dragana Jeckov upitala je ministra Radovana Fuchsa što namjerava poduzeti “kako bi škole na istoku Hrvatske registrirali kao manjinske, a koje pohađaju učenici srpske manjine”?

Fuchs je odgovorio kako postoji mogućnost da lokalna vlast zatraži prijenos vlasništva s regionalne na lokalnu razinu. “Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučuje županiji da razmotri prijedlog lokalne zajednice i jedino se na taj način mogu registrirati manjinske škole”, istaknuo je Fuchs.

Maja Grba Bujević zatražila je od ministra Vilija Beroša da objasni što su to primarni intenzivistički respiratorni centri, o čemu javnost ne zna dovoljno.

“Oni su formirani u Splitu, Rijeci, Zagrebu i Osijeku. Angažirani su svi respiratorni kapaciteti i pokušali smo se organizirati. Dio kliničke bolnice Dubrava pretvorili smo u primarni intenzivistički respiratorni centar. U tome je pomogla Hrvatska vojska. Ti centri su u ovom trenutku opravdali svoju svrhu, a ti kapaciteti su i dalje u pripremi jer nas čeka neizvjesna jesen”, istaknuo je Beroš.

Marijana Petir je pohvalila građane koji su za vrijeme koronakrize kupovali domaće poljoprivredne proizvode.

Uputila je pitanje ministrici poljoprivrede Mariji Vučković o tome hoće li se pojačati kontrola poljoprivrednih proizvoda koji dolaze iz trećih zemalja.

Ministrica joj je odgovorila kako je proizvodnja i potrošnja proizvodnje hrane u fokusu Ministarstva poljoprivrede, ali i cijele Vlade. “U EU vrijedi sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala te stoga ne možemo kršiti pravne stečevine koje smo preuzeli. Ne možemo reći bez dokaza i argumenata da je neka hrana manje vrijedna od druge. No, isto tako možemo reći da je hrana koja je prošla ‘od polja do stola’ bolja i kvalitetnija. Razmišljamo o dodatnoj kontroli, ali smo shvatili da bi to vrijedilo samo za hrvatske proizvođače, a to bi im stvorilo dodatne probleme”, rekla je Marija Vučković.

Dodala je kako treba ojačati domaću poljoprivrednu proizvodnju.

“Suzbijanje nepoštene trgovačke prakse je jako bitno. To je ‘rak rana’ hrvatske poljoprivrede. Jednako je važno osnažiti domaću proizvodnju čime će se smanjiti uvoz”, odgovorila joj je Marijana Petir.

Zvonimir Troskot je uputio pitanje vezano uz nabavu aviona.

“Fasciniran sam danas s debitantima. Vi u krugu Mosta smatrate da smo dobili 22 milijardi eura jer sam to dogovorio s francuskim predsjednikom. Ovoliku neozbiljnost, čemer i jad od teze stvarno nisam očekivao. Znao sam da je Most kafanska udruga. Nemojte s takvim pogrešnim izjavama izlaziti u javnost. Jeftine i lažne trikove ne može nitko drugi izmisliti nego kreativci u Mostu”, uzrujano je odgovorio Plenković.

Troskot mu je odgovorio da “ima problem s transparentnošću jer hrvatskim građanima nije svejedno koliko će se sredstava utrošiti u nabavu zrakoplova koji će štititi hrvatsko nebo i kome će otići ti novci”.

Pero Ćosić upitao je ministra Olega Butkovića što se sve poduzima kako bi se očuvao promet – važna gospodarska grana.

“Pandemija koronavirusa pogodila je sve segmente u društvu, ali prije svega turizam i promet. Donijeli smo neke mjere kako bismo spasili gospodarstvo i turizam. Jedna od odluka je odgoda sezonskog povećanja cijene karata na trajektima, uvedeni su dodatni popusti za treću i četvrtu kategoriju na autocestama te nije bilo sezonskog povećanja cijena vožnje od 10 posto hrvatskim autocestama. Vlada je donijela odluku od 600 milijuna kuna koje se provode preko HBOR-a i Hamag Bicro-a te su neka sredstva već dodijeljena poduzetnicima koji su zadovoljili kriterije”, rekao je Butković.

Dodao je da je ostalo problematično kod povremenog prijevoza moratorij na kamate. “Apelirali smo na leasing kuće da prihvate prijedlog moratorija”, naglasio je.

Vladimir Bilek upitao je ministricu Natašu Tramišak hoće li se ponovno aplicirati projekti za fond za sufinanciranje za lokalne jedinice.

Ivana Posavec Krivec upitala je premijera Plenkovića je li razgovarao s ministrom Ćorićem o tome kako se u njegovom kabinetu dogovarala povlaštena cijena vjetroelektrane i je li on poduzeo sve da se rasvijetli sve ono što se događalo u kabinetu njegova ministra. Je li on osobno učinio sve da se raspetljaju koruptivne mreže?

“Najbolja borba protiv korupcije DORH, Uskok, PNUSKOK, policija rade svoj posao, potpuno nepristrano i njihov rad donosi rezultate. Ako se dokaže korupcija tada se kažnjava onaj kome se to dokaže. U vremenu naše Vlade, sve te institucije rade svoj posao samostalno, neovisno o tome tko je u politici. Želim da se tema rasvjetli i da se razmota klupko od 2003, od kada je projekt krenuo. Ministar Ćorić se više puta očitovao o ovoj temi, a koliko razumijem, ništa nije imao s time. No, odmotajmo klupko do kraja o tome”, naglasio je Plenković.

Hrvoje Zekanović upitao je Plenkovića o generalu Petkoviću koji “čami u Hagu, bio je ratni zapovjednik i čovjek koji je zaslužan za obranu Šibenika, a danas je obljetnica obrane Šibenika”.

Plenković mu je odgovorio da se tom temom bavi ministarstvo pravosuđa pa neka upita bivšeg ministra Dražena Bošnjakovića o tome što se sve radilo.

Zastupnik Miro Bulj upitao je premijera što će biti s migrantskim valom i kako će se čuvati granice.

“Naša politika je da hrvatske granice čuva hrvatska policija. Istinska obrana od mogućeg novog migrantskog vala treba se formirati na granici Grčke i Turske. U ovom trenutku ne vidimo ni jedan opravdan razlog za angažiranje Hrvatske vojske. O pitanju migracija komuniciramo sa susjednim zemljama i nastojimo sačuvati naše granice”, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na zaštitu radnih mjesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji te naglasio kako je Vlada radnicima koji rade u tvrtkama u toj županiji isplaćeno 600 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta.

U poslijepodnevnom dijelu sjednice, zastupnici će raspravljati o izmjenama Zakona o šumama.

(VIDEO) PLENKOVIĆ NOVINARKI IZBIO MOBITEL IZ RUKE: Počeo se ispričavati, bilo mu je neugodno!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.