fbpx
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

MARIĆ: Do 18. listopada produljuje se moratorij na ovrhe po novčanim sredstvima fizičkih i pravnih osoba

Autor: Sanja Plješa

Hrvatska Vlada u sadašnjem zadnjem sastavu i mandatu danas ima 241. sjednicu.

Postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade.

“Na nama je da sljedeće tri godine ostvarimo strateški cilj ulaska u Eurozonu”, rekao je na početku sjednice premijer Andrej Plenković zahvaljujući svim institucijama, prije svega Hrvatskoj narodnoj banci. Napomenuo je kako danas poslije podne odlazi u Bruxelless.

Od ostalih aktivnosti rekao je da je danas dan kada će biti objavljeni službeni rezultati parlamentarnih izbora, a nakon što to DIP objavi, odlazi kod predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. 

“Zadnju sjednicu imat će u utorak, a ovo je predzadnja sjednica”, napomenuo je.

Nakon njega na sadašnju situaciju o koronavirusu govorio je Vili Beroš, ministar zdravstva. Naglasio je kako je u svijetu gotovo 13,5 milijuna oboljelih od koronavirusa.

Dodao je kako su u Hrvatskoj trenutno 1204 aktivna slučaja koronavirusa, 132 osobe su na bolničkom liječenju, a petoro pacijenata je na respiratoru. Uz to, postotak pozitivnih osoba na virus u odnosu na broj testiranih iznosi 4,05 posto, a prosječna dob je 47 godina.

“Svjedočili smo izvrsnim rezultatima nakon popuštanja mjera, no u zadnje doba situacija se pogoršala. Najkraći put do suzbijanja epidemija je pridržavanje preporučenih mjera”, rekao je Beroš i još jednom pozvao građane na odgovorno ponašanje i strpljenje.
“Najveći stupanj osobne odgovornosti je jako bitan u sadašnjem trenutku”, nadovezao se Plenković.

Stožer Civilne zaštite je donio više odluka i selektivnih mjera pa je tako rečeno kako je uvedena mjera nošenja maski u javnom prometu, taksi vozilima, prodavaonicama, ugostiteljskim objektima, a od jučer se odluka proširila i na zaposlenike ustanova i društava koje rade sa strankama. Organizatori moraju prijaviti okupljanja s više od 100 sudionika.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je istaknuo kako je protekli tjedan provedeno 9757 nadzora vezanih uz kontrolu provođenja mjera protiv koronavirusa

“Građani i poslodavci se u najvećoj mjeri, u 96,8 posto slučajeva pridržavaju mjera”, naglasio je Božinović dodajući kako nije namjera uvoditi daljnje sankcije jer mora funkcionirati gospodarstvo, a domaćim i stranim turistima mora se osigurati siguran boravak u Hrvatskoj.
Ministar financija Zdravko Marić je rekao da se do 18. listopada produžuje moratorij na ovrhe na novčanim sredstvima, osim na propisanim izuzetcima.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat govorio je o davanju koncesija za osnivanje slobodnih zona Zagreb, Osijek, Kukuljanovo, Vukovar i Luka Rijeka – Škrljevo.

O Deklaraciji “Pametna i održiva digitalna budućnost europske poljoprivrede i ruralnih područja” govorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković te napomenula kako je iznimno važna digitalizacija poljoprivrede te predložila Vladi usvajanje te Deklaracije što su članove Vlade i učinili.

 

Dnevni red otvorenoga dijela sjednice

1.         Informacija o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj

2.         Informacija o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske

3.         Prijedlog odluke o produženju roka trajanja posebnih okolnosti

4.         Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o izradi digitalne platforme i uspostavi interoperabilnosti u svrhu praćenja i suzbijanja zaraznih bolesti

5.         Prijedlozi odluka o izmjenama odluka o davanju koncesija za osnivanje:

Slobodne zone Zagreb
Slobodne zone Osijek
Podunavske slobodne zone Vukovar
Slobodne zone Kukuljanovo
Slobodne zone Luka Rijeka – Škrljevo

6.        a)         Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Gradu Buzetu za zaduženje kod Erste&Steiermärkische bank d.d., Rijeka

           b)         Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Općini Tinjan za zaduženje kod Zagrebačke banke d.d., Zagreb

7.        Prijedlog zaključka u vezi s prihvaćanjem Deklaracije “Pametna i održiva digitalna budućnost europske poljoprivrede i ruralnih područja”

8.        Izvješće o aktivnostima na uspostavi, održavanju i razvoju Nacionalne infrastrukture prostornih podataka za 2019. godinu

9.        Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu, za svibanj 2020.

10.     Prijedlog za prihvaćanje pokroviteljstva Vlade Republike Hrvatske nad 60. glazbenim večerima u sv. Donatu (Zadar, 16. srpnja do 14. kolovoza 2020.)

11.      Verifikacija odgovora na zastupnička pitanja postavljena Vladi Republike Hrvatske.

 Dnevni red zatvorenoga dijela sjednice

1.         Prijedlog stajališta Republike Hrvatske za sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo   (AGRIFISH), 20. srpnja 2020.

2.         Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2020.

3.         Prijedlog odluke o davanju ovlasti predsjedniku Vlade Republike Hrvatske za verifikaciju zapisnika s posljednje redovne sjednice i telefonske sjednice Vlade u sadašnjem mandatu

4.         Kadrovska pitanja

5.         Informacije, pitanja i prijedlozi

DVA IMENA UŽARILA ATMOSFERU U HDZ-u: Za koga Jandroković žustro lobira?

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.