Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

(UŽIVO) KRITIKE OPORBE ‘Ministarstvo zdravstva i Vlada odlučili su ignorirati Sabor’

Autor: Sanja Plješa

Hrvatski sabor u petak je nastavio sjednicu.

Zastupnici će među ostalim, raspravljati o uredbi koja ima snagu zakona, a koju je Vlada donijela dok Sabor nije zasjedao.

Osim toga, glasat će o raspravljenim zakonima i time zaključiti ovotjedni rad.

Uredbom o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koju je Vlada donijela temeljem zakonske ovlasti, za šest se mjeseci produžuje rok koncesionarima za podnošenje zahtjeva Ministarstvu zdravstva za preoblikovanje koncesije u privatnu ordinaciju.

Saborski zastupnici nisu iskazali neslaganje u tome da treba produžiti rok u kojem koncesionari mogu podnijeti zahtjeve za preoblikovanje koncesije u privatnu ordinaciju, no oporba Vladi predbacuje što to ne čini zakonom, nego uredbom i to u vrijeme dok Sabor ne zasjeda.

Anka Mrak Taritaš iz Glasa je rekla kako su Ministarstvo zdravstva i Vlada odlučili ignorirati Sabor, a Miro Bulj iz Mosta je upitao zašto Ministarstvo nije pravovremeno predložilo Saboru da zakonom uredi produljenje rokova.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić odbacio je tvrdnje o ignoriranju Sabora te istaknuo da je Ministarstvo reagiralo pravovremeno.
“Rokove produljujemo da osiguravamo legitimitet rada da sve teče glatko i valjano, radi prestanka odobrenja za rad u tekućoj godini moglo bi doći do ugroze primarne zdravstvene zaštite”, naglasio je Bašić.

I SDP je upozorio na činjenicu da kasni preoblikovanje koncesija u privatne ordinacije.

“Imamo oko pet tisuća koncesionara, a njih dvije tisuće nije obavilo taj posao, pitanje je hoće li u tome uspjeti”, rekao je Domagoj Prica.
Ružica Vukovac iz Domovinskog pokreta navela je i visoke zakupnine za ambulante, pogotovo u ruralnim područjima, a zanima je koliko je tzv. timova bez nositelja i građana bez izabranog liječnika.

HDZ-ovi zastupnici ‘brane’ Vladin potez. “Hrvatska liječnička komora je koncem prošle godine zamolila produljenje roka, Ministarstvo je pravovremeno reagiralo i uredba koja ima snagu zakona je donijeta na vrijeme”, rekao je Ivan Ćelić.

Uredbom za šest se mjeseci produžuje rok koncesionarima za podnošenje zahtjeva za preoblikovanje koncesije u privatnu ordinaciju. Za dvije godine produžuje se rok važenja rješenja o odobrenju rada na temelju zakupa za ljekarne, specijalističke ordinacije i dentalne laboratorije u zakupu, kao i za djelatnost obiteljske medicine, pedijatrije, ginekologije, medicine rada i sporta, zdravstvene njege u kući i medicinsko-biokemijskih laboratorija na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.