Foto: Screenshot

(VIDEO) Ovo je trenutak napada kalašnjikovim na Markovu trgu

Autor: I.I.

Na konferenciji za medije MUP-a i DORH-a vezano uz istraživanje kaznenog djela višestrukog pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma, počinjenog ovog ponedjeljka na Trgu svetog Marka, objavljeni su detalji istrage.

Govorili su glavni ravnatelj policije Nikola Milina te županijski državni odvjetnik iz ŽDO- Zagreba Jurica Ilić. 

Na početku je prikazana snimka napada na kojoj se vidi kako napadač dolazi na trg te puca iz automatskog oružja i potom bježi.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je da policija od prvog saznanja radi opsežno krim istraživanje u kojem je proveden velik broj mjera i radnji te prema rezultatima dosad provedenih radnji, potvrđeno je da se radi o pokušaju tri teška ubojstva policijskih službenika koji su bili na osiguranju vlade i sabora.

Dodao je da sve što je zasad prikupljeno ukazuje na pitanje radikalizacije i to može dovesti do najtežih posljedica.

Potvrđuje kako ima elemenata koji ukazuju na počinjenje djela uz teroristički modalitet.

“To jasno ukazuje na to i ovo što je sada prezentirano, mi nastavljamo dalje s opsežnim mjerama i radnjama kako bi rasvijetlili sve okolnosti i o tome svemu izvješćujemo”.

Navodi kako su priveli jednu osobu na području PU sisačko-moslavačke koju mogu povezati s događajima na Markovu trgu.

“Nama je prvenstveni cilj sigurnost Republike Hrvatske, svih njenih građana i turista. Hrvatska policija učinit će sve kako bi razina sigurnosti ostala na najvišoj razini”, poručio je.

Dodaje da su podigli mjere osiguranja te da se iz reakcija policijskih službenika koji su odbili napad počinitelja vrlo jasno vidi da sustav koji je dotad bio je funkcionalan.

“Napadač je kao što se vidi iz snimke ispucao određeni količinu streljiva i imao je reakciju nakon što je vidio, ali je kao što vidite se vratio bočno i tamo je išao zamijeniti dodadno u pokretu okvir tako da je još dodatno ispalio jedan dio streljiva, nakon reakcije policijskog službenika odustaje, odnoson odbijen je daljnji napad”, objasnio je Milina.

Dalje dodaje da ne mogu potvrditi točno kako je on došao, ali policija je dosta dobro utvrdila njegovu trasu kretanja. “On je odmah uperio pušku, bez oklijevanja, puška nije bila niti jednom građaninu do tih zadnjih sekundi prije napada da policijskog službenika…”.

Još ne mogu točno reći koji je motiv. 

Za pismo prijetnje premijeru navodi da je pismo prijetećeg sadržaja te da je prijavljeno PU zagrebačkoj. “Napravit će se sve da se utvrdi sve o čemu se tu radi”.

Ističe kako prema onom što dosad znaju ne mogu reći da je to bilo nekakvo dugotrajeno planiranje.

Rekao je da je priveden velik broj osoba na razgovore, ali ne može reći broj.

Na pitanje je li to teroristički napad, odgovorio je da ima modalitet i obilježja terorizma.

“I policija i DORH moraju čitavo vrijeme imati postojanje bitnih elemenata kaznenih djela. U ovom slučaju radi se elementima kaz djela teškog ubojstva, ali način izvršenja nam daje za pravo da dalje istražujemo radi li se i o terorizmu”, rekao je županijski državni odvjetnik iz ŽDO- Zagreba Jurica Ilić.

Podsjetimo, 22-godišnji mladić iz Kutine Danijel Bezuk u ponedjeljak oko 8 sati došao je na Trg svetog Marka te iz automatskog oružja pucao prema zgradi Vlade i pritom teško ranio 31-godišnjeg policijskog službenika.

Potom je pobjegao i počinio samoubojstvo u ulici Jabukovac. Motiv napada još nije utvrđen, ali čini se kako je mladić planirao napad.

Premijer Andrej Plenković smatra kako je on bio meta napadača. “Otišao sam pregledati snimku toga napada i jasno se vidi da to nije trebalo biti negdje drugdje, nego baš s namjerom i predumišljajem upravo na Trgu svetog Marka, gdje je sjedište vlade”, rekao je.

Premijer je dobio pismo s bijelim prahom u kojem mu se prijeti smrću. Pismo je stiglo u petak u središnjicu HDZ-a. Policija je preuzela omotnicu sa sumnjivim sadržajem te je istraga u tijeku.

Policija je uhitila i kazneno prijavila 48-godišnjaka koji je na Facebooku objavio status u kojemu Andreju Plenkoviću otvoreno prijeti smrću te 63-godišnjaka koji je nakon napada izjavio kako je mladić htio ubiti premijera te kako i on sam mašta o tome.

Autor:I.I.