Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

(UŽIVO) KAKO ĆE SE UZGAJATI DOMAĆE ŽIVOTINJE? Trebamo zaštititi našu ‘sivu pčelu’

Autor: Sanja Plješa

Hrvatski sabor u četvrtak je nastavio 6. sjednicu.

Sjednica se nastavlja raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uzgoju domaćih životinja, prvo čitanje, P. Z. br. 71 predlagateljice Vlade Republike Hrvatske.

Podsjetimo, u srijedu su zastupnici raspravljali o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca u našoj zemlji.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak na početku sjednice govorio je o Zakonu o uzgoju domaćih životinja koji je stupio na snagu 1. siječnja 2019. godine.

“Zakonom je propisano da se u Hrvatskoj uzgaja ‘siva pčela’, no nije propisan Pravilnik za njen uzgoj. Glavni cilj izmjena i dopuna Zakona je osigurati pravne odluke te regulirati operativnu provedbu pašnog reda”, rekao je Majdak.

Dodao je kako su to tehničke izmjene zakona koje će zaštititi našu “sivu pčelu”.

Potpore Ministarstva poljoprivrede iznose oko 45 milijuna kuna, a sve to pridonosi kako bi se pčelarski fond umnožio.
Zastupnica Anka Mrak Taritaš je pitala hoće li se regulirati termin “urbanog pčelarstva”, a Majdak joj je odgovorio kako će se izmjenama Zakona stvoriti “temelji za priznavanje uzgojnog programa takvog oblika pčelarstva”.

Bilo je riječi o pomoru pčela u Međimurju, a istaknuto je kako je stradalo više od tisuću košnica, a kako je istaknuto “utvrđeno je da je pomor pčela nastao zbog korištenja nedopuštenih sredstva”. Za obnovu košnica pčelarima, država je odobrila milijun kuna.

 
takvo

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.