Photo: Marko Prpic/PIXSELL

ISKRE FRCAJU U SABORU! Selak Raspudić: ‘Ovo je diskriminacija potpomognutih područja’, Plenković: ‘Pobrkali ste Donju i Gornju Stubicu’

Autor: Sanja Plješa

Hrvatski sabor u srijedu je nastavio svoju 6. sjednicu.

Na dnevnom redu bit će rasprava o Vladinom prijedlogu da se Zakon o obnovi od potresa na području Zagreba te Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije proširi i na područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Naime, kao što je poznato, te su dvije županije, a posebice Sisačko-moslavačka teško stradale u razornom potresu koji se dogodio 29. prosinca 2020.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je rekao kako je prihvaćeno da se ovaj “zakon prihvati po hitnom postupku”.

Na početku je Marija Selak Raspudić zatražila stanku od 10 minuta u ime Mosta te rekla kako “se ovaj prijedlog zakona ne može prihvatiti”.

“Ovim zakonom diskriminirate potpomognuta područja koja se nalaze u istoj kategoriji. Primjerice, Donja Stubica je isto tako stradala u potresu, a prema prijedlogu zakona neće dobiti dovoljno financijskih sredstava koliko im treba. Osim toga, građanima treba objasniti da se oni neće vratiti u svoje domove već će im država omogućiti samo konstrukcijsku obnovu”, poručila je Marija Selak Raspudić predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću koji je došao u Hrvatski sabor predstaviti zakon.

Njoj se pridružila i Dalija Orešković koja je rela kako je “u ovom zakonu riječ o obmani”.




“Ne radi se o tome da ćemo stvoriti nejednakost budući da ćemo stvoriti veliku nejednakost među hrvatskim stanovništvom. Naime, to će biti samo konstrukcijska obnova. Ne znam stvara li se ovdje podloga za dodatnu pljačku naše države. U takvoj obnovi najbolje prolaze korumpirani političari”, rekla je Dalija Orešković.

Na to se nadovezao i Marijan Pavliček koji je istaknuo kako “ovaj zakon ne smije biti samo ‘mrtvo slovo na papiru'”. “Statistički je dokazano da ako se u roku od godinu dana raseljeno stanovništvo ne vrati na svoje područje, 20 posto toga stanovništva više se nikada neće vratiti”, naglasio je.

Tomislav Tomašević smatra kako nije baš jasno što je to “potpomognuto područje te zašto je katastrofa proglašena nakon potresa u prosincu, a nije nakon potresa u ožujku”.




“Ako je neko područje slabije razvijeno zbog nekog razloga, prirodne katastrofe ili Domovinskog rata, nemamo ga pravo diskriminirati. Svima onima koji su potpomognuti trebamo pomoći. Ne smije biti diskriminacije. Pokušali smo dobiti odgovor na koji način će se osigurati da sve one sredine koje su stradale u potresu u prosincu budu tretirane na isti način pa tražim od premijera na koji način će osigurati da Siščani budu na isti način tretirani kao građani iz Petrinje ili Gline”, upitao je Peđa Grbin.

Nakon stanke zastupnicima se obratio premijer koji se referirao na Mariju Selak Raspudić za koju je rekao kako “puno čita pa je stavila Donju Stubicu u četvrtu kategoriju zajedno s Petrinjom, a vjerojatno je mislila na Gornju Stubicu”.

“Donja Stubica je u šestoj kategoriji. Samo je Sisak u šestoj skupini od svih jedinica u Sisačko-moslavačkoj županiji. Bilo kako bilo, mislim da smo oko ovog zakona postignuli jako dobar konsenzus. Potresi u prosincu imali su katastrofalne posljedice i važno je istaknuti da je taj potres bio poprilično jači od potresa u ožujku koji je pogodio Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju”, rekao je Plenković.

Još jednom je u ime Vlade izrazio sućut poginulima u potresu te zahvalio svima na pomoći na potresom pogođenim područjima.

“Očito je da su štete goleme, a 36617 zgrada za pregled je prijavljeno u Sisačko-moslavačkoj županiji. Još uvijek nemamo detaljne informacije o visini štete. U proteklom vremenu donijeli smo niz mjera kako bismo pomogli potresom pogođenom području. Među ostalim, radimo na popisu šteta. Organiziran je veliki broj kontejnera i mobilnih kućica koji su omogućili privremeni smještaj za one koji nisu željeli napustiti svoj dom. Onaj tko želi ostati na svom imanju, osiguravamo im stambene kontejnere i mobilne kućice”, istaknuo je premijer.

Podsjetio je kako je Vlada naručila 428 kontejnera te 264 mobilnih kućica. Zahvalio je volonterima i volonterima kuhara te smatra kako je to bio dokaz društene solidarnosti i to treba pohvaliti.

Do sada je prikupljeno 77 milijuna kuna, a na računu Crvenog križa je više od 40 milijuna kuna.

“Što se tiče Zakona o obnovi treba nekoliko stvari imati na umu. Riječ je o pretežito ruralnom kraju na mahom potpomognutom području. S obzirom na razmjere šteta predloženo je da izađemo više u susret tom području. Vlada je spremna učiniti sve da pomogne ljudima. Model 60:20:20 znači da 60 daje država, 20 daje županija, a 20 posto daje vlasnik. Pritom ako ni županija ni vlasnik ne mogu dati ta sredstva, ponovno će dati država, dakle nitko ne mora ništa participirati”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako predlaže da se “pronađe konsensuz do izglasavanja zakona”. “Moramo imati zakon koji je branjiv i koji ima dugoročni smisao. Ovo je prilika za ozbiljnu obnovu i revitalizaciju ovoga dijela Hrvatske i mislim da je to svima jasno. Imam dojam da možda nisu svi svjesni kada je riječ o kriterijima razvijenosti nekog područja, a to je šest kriterija, među kojima su prosječni dohodak, izvorni prihodi po stanovniku, opća stopa obrazovanosti te indeks starenja. Moramo napraviti dugoročno pravična rješenja”, naglasio je predsjednik Vlade.

Na Plenkovićev odgovor ponovno je replicirala Marija Selak Raspudić te mu rekla “ne manipulirajte domovinskim osjećajima hrvatskog stanovništva i odgovorite im na koji način uvodite diskriminaciju između Donje i Gornje Stubice te Petrinje”.

“U uvodnom govoru rekao sam da moramo pronaći nediskriminirajući način, a vi ako imati neki magioničarski trik onda recite,  a ne da samo lamentirate bez ikakvih prijedloga”, odgovorio joj je Plenković. Dodao je kako je potres koji je pogodio Sisak i Petrinju bio 11 puta jači od onoga koji je pogodio Zagreb.

Hrvoje Zekanović ga je upitao “je li zadovoljan desetomjesečnom obnovom Zagreba?”.

Milan Vrkljan je upitao Plenkovića “hoće li se ovršiti i kontejneri u kojima sada boravi građani na potresom pogođenim područjima s obzirom da su mnogi pod ovrhama”.

Premijer mu je odgovorio da je to “neprimjereno pitanje te da je slušao u utorak sve što su napravili Porezna uprava, Fina i Javnobilježnička komora u tome da će biti obustavljene ovrhe, sada bi znao odgovor”.

 

bez i

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.