Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

IZGLASAN PRORAČUN! Jedan glas više dao Silvano Hrelja

Autor: Sanja Plješa

Hrvatski sabor u petak je nastavio sjednicu.

Na dnevnom redu bila je rasprava o Prijedlogu zakona o provedbi Uredbe (EU) 2019/2088 o objavama povezanim s održivosti u sektoru financijskih usluga i Uredbe (EU) 2020/852 o uspostavi Okvira za olakšavanje održivih ulaganja i izmjeni Uredbe (EU) 2019/2088, s Konačnim prijedlogom zakona.

Taj je zakon u hitnom postupku, a predlagateljica je hrvatska Vlada.

Povećava se deficit opće države

Uz to, u petak će se održalo i glasanje o rebalansu državnog proračuna.

S jednim glasom više od potrebnih 76, Hrvatski sabor je izmijenio Državni proračun za ovu godinu.

Tako se ukupni prihodi povećavaju za tri milijarde kuna (na 150,3 milijarde), a rashodi za 9,4 milijarde (na 167,4 milijarde) kuna.

Deficit opće države povećava se s planiranih 2,9 posto na 3,8 posto BDP-a.
Unatoč spekulacijama glasanje o proračunu potvrdilo je da je saborska većina, iako tanka, stabilna. Proteklih dana prognoziralo se, naime, da bi neki HDZ-ovi partneri, prije svih Reformisti, mogli uskratiti svoj glas za proračun, no jučerašnja izjava šefa Reformista Radimira Čačića to je demantirala.

Danas je 77. glas za proračun dao i Silvano Hrelja (HSU).

Prije glasovanja o samom rebalansu, Sabor je glasao i o stotinjak oporbenih amandmana, no kao i Vladini predstavnici dan prije – sve ih je odbio.
Osim Proračuna, Sabor je izmijenio i prateći mu Zakon o izvršavanju Državnog proračuna, a prihvatio je i Godišnji izvještaj o izvršenju Državnoga proračuna za 2020.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.