Foto: Guliver image/AP Photo/Visar Kryeziu/Darko Vojinovic

Uvlači li Vučić Hrvatsku i NATO u novi rat sa Srbijom? ‘To bi bila samoubilačka misija’

Autor: I.G.

U sukobu koji se dogodio između grupe Srba predvođene Milanom Radoičićem i kosovske policije, došlo je do tragičnog incidenta. Tom prilikom, nažalost, smrtno su stradali jedan pripadnik kosovske policije i trojica Srba, dok je nekoliko osoba uhapšeno. Trojica preminulih Srba su pokopana u nedjelju.

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije izvijestilo je da je policijska uprava za kriminalistička pitanja izvela pretragu stana i drugih prostorija koje pripadaju Milanu Radoičiću. On je privremeno zadržan u policijskom pritvoru do 48 sati. Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, preuzeo je odgovornost za organizaciju oružanog sukoba u selu Banjska.


Radoičić je uz kaznenu prijavu prebačen u Više javno tužiteljstvo u Beogradu, potvrdilo je Ministarstvo unutarnjih poslova. Kosovska policija je objavila nekoliko snimki, uključujući i one snimljene kamerom u vozilu. Tvrdi se da se na tim snimkama vidi kako je došlo do eksplozije u selu Banjska na sjeveru Kosova.

Uhićen Srbin koji je orkestrirao teroristički napad

Istovremeno, stigla je vijest kako će pojedini vojni obveznici u Srbiji u listopadu provesti mjesec dana na vojnoj vježbi. Iz Vranja i Leskovca u jedinice Vojske Srbiji stigli su već 25. rujna, a neki će na vježbama ostati do kraja listopada. Pojedini vojni obveznici u Srbiji provest će u listopadu na vojnoj vježbi gotovo mjesec dana. Iz Vranja i Leskovca u jedinice Vojske Srbiji stigli su već 25. rujna, a neki će na vježbama ostati do kraja listopada. Osim toga, kolona oklopnih borbenih vozila Vojske Srbije primijećena je na putu ka ‘Kopnenoj zoni sigurnosti’.

Avdagić: ‘Srbi provociraju’

Upitali smo političkog analitičara Denisa Avdagića o mogućoj daljnjoj eskalaciji nakon ovog tragičnog incidenta. Rekao nam je kako sumnja u nastavak eskalacije, iako vjeruje da posrijedi provokacija iz Beograda.

Srbima stižu pozivi iz vojske: Tko se ne odazove može i u zatvor
“Ne vjerujem da Srbija očekuje nekakav napad, a priče o napadu na srpsko stanovništvo na Kosovu su potpuni nonsense. Jedina agresivna aktivnost bila je ona koja se dovodi u direktnu vezu sa Srbijom. Imaju li oni potrebe to raditi zbog nekakve vanjske ugroze? Apsolutno nemaju. Ako me pitate radi li se ovdje o provokaciji, odgovor je apsolutno da”, rekao je Avdagić.

Kako navodi, ovdje se radi o terorističkom činu koji je dokazivo povezan sa Srbijom.

“Ne vjerujem da itko želi kupiti tu priču tako jeftino. Ovo je provokacija usmjerena ka Kosovu i NATO-ovim snagama koje su raspoređene na Kosovu. Ono što je važno je to da je Srbija dobila poruku od strane State Departmenta i Anthonyja Blinkena iz SAD-a. Dobili su jasnu poruku što znači gomilanje vojnih snaga. Jasno im je što će značiti bilo kakvo daljnje provociranje koje bi dovelo do novih napetosti i sukoba. Svima je to u Srbiji veoma jasno”, rekao je Avdagić.

ARMATIMI:
Në foto janë shfaqur disa nga armatimi i konfiskuar e që dëshmon se të njëjtat janë të prodhuara në Serbi dhe…

Posted by Kosovo Police on Sunday, 1 October 2023
 

‘Unaprijed se znalo što se događa’

Kaže da, ako je cilj Srbije da se izbjegnu sankcije, ovakvi potezi ih odvlače u potpuno suprotnom smjeru.

“Put Srbije ka EU dodatno je usporen ovim potezima, no primarno je zaustavljen nezainteresiranošću Aleksandra Vučića i službene Srbije. Mislim da građani te zemlje dišu potpuno drugačije, no državu vode oni koje ste izabrali da ju vode”, rekao je.

Foto: RTK/Facebook

Kada bi srpske provokacije prerasle u ozbiljne prijetnje ili širi oružani sukob, mogla bi se očekivati žustra i brza reakcija NATO-a i međunarodne zajednice.

“Ovdje se unaprijed znalo što se događa i obavještajno je ta priča bila razbijena. NATO si nije dozvolio da uđe u sukob, već su to veoma efektivno odradile snage specijalne policije Kosova. Oni su reagirali jer je za time postojala potreba te je u pitanju bilo ozbiljno naoružanje i vrlo vjerojatno se računalo s time da neće doći do direktnog kontakta s kosovskom policijom i sigurnosnim snagama, već se išlo za time da će doći do sukoba s NATO-ovim snagama. Obavještajni faktor ovdje treba uzeti u obzir jer nitko na zapadu ne poduzima nagle ad-hoc korake. To je svojstveno više nedoraslim balkanskim političarima nego ozbiljnim organizacijama”, rekao je Avdagić.

Što je s Hrvatima?

Postavlja se pitanje, ako srpske provokacije prerastu u ozbiljne prijetnje sigurnosti, što će to značiti za hrvatske snage koje u sklopu misije KFOR-a djeluju na tom području.

“Hrvatska vojska na Kosovu se ne nalazi na frontalnoj liniji, već se radi o ljudima koji su u svojevrsnom ‘zaleđu’ helikopterskog prijevoza, a ne bave se čuvanjem mira između dvije strane ili jedne napadačke”, rekao je Avdagić.

Foto: Guliver Images, REUTERS/Laura Hasani

Kaže i kako ne vidi način na koji bi Srbija, bez obzira na sve najave i priče, mogla ozbiljno pristupiti temi krize na Kosovu.

“To bi značilo apsolutnu pobunu srpskog stanovništva na sjeveru Kosova, što nije uspjelo unatoč očitim pokušajima sa srpske strane. Alternativa bi bila ulazak srpske vojske na Kosovo, a to bi predstavljalo ulazak u direktan sukob s NATO-om i snagama koje se tamo nalaze. Vrlo brzo bi se počelo i zračno djelovati. U relativnoj blizini nalazi se baza Aviano s američkim zračnim snagama. Ima i drugih. Na Kosovu se nalazi i baza Bondsteel, koja nije popunjena, ali vrlo brzo može popuniti. Sa srpske strane to bi bio samoubilački čin, bez obzira na brojne provokacije i retoriku koja dolazi iz Srbije. Izgubili bi još jedan rat, a čak je i sam Vučić u jednom od svojih rijetkih iskrenih trenutaka to potvrdio”, rekao je Avdagić.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar obrane Miloš Vučević rekao je nedavno da se vodi stalna kampanja protiv srpske vojke, njezine brojnosti, aktivnosti pokreta i razmještaja jedinica na njihovom teritoriju.

“To smatramo neprimjerenim i neodgovornim te odbacujemo to kao neistine. Ako Vojska Srbije dobije takvu naredbu od predsjednika kao vrhovnog zapovjednika da njezine jedinice uđu na teritorij Kosova, ona će taj zadatak izvršiti efikasno, profesionalno i uspješno. Ne bismo radili nikome iza leđa, već bismo obavijestili KFOR. Dosad, hvala Bogu, nismo morali donositi takvu odluku, a Srbija će učiniti sve da do toga ne dođe”.

No, može li Srbija u ovakvoj situaciji računati na pomoć svojeg vječnog saveznika i mecene – Rusije?

“Pogledajte samo kako je završio Nagorno-Karabah s ruskom vojskom koja je tamo čuvala status quo. To u ovom trenutku sve govori”, rekao je Avdagić.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.