Foto: Pixabay

Utjerivačima dugova se loše piše: Zbog toga što su radili Hrvatima dobili milijunsku kaznu

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) objavila je da je odredila financijsku kaznu od 5,47 milijuna eura agenciji za naplatu potraživanja EOS Matrix zbog niza povreda Opće uredbe o zaštiti podataka.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Naime, AZOP navodi da su još 22. ožujka dobili anonimnu predstavku u kojoj je navedeno da je došlo do neovlaštene obrade većeg broja osobnih podataka fizičkih osoba, dužnika, od strane EOS Matrix.


Tada je priložen i USB stick na kojem se nalaze 181.641 osobnih podataka fizičkih osoba u strukturi ime i prezime, datum rođenja te OIB, a koji su imali nepodmireno dugovanje prema inicijalnim vjerovnicima koje je temeljem ugovora o cesiji otkupilo društvo EOS Matrix.

U predstavci je navedeno je kako se u bazi podataka nalazi i 294 fizičke osobe koje su u vremenu sastavljanja baze podataka bili maloljetni. Po zaprimljenoj prijavi, Agencija je provela nadzorno postupanje nad EOS Matrixom.

Prodavačica iz Hrvatske otkrila što kupci moraju prestati raditi: ‘Automatski dobijemo otkaz’

Neovlašteno obrađivali osobne podatke

Kako je AZOP utvrdio, EOX Matrix nije poduzeo odgovarajuće tehničke mjere zaštite obrade osobnih podataka ispitanika sadržanih u sustavima pohrane, potom je obrađivao osobne podatke ispitanika koji nisu u dužničko-vjerovničkom odnosu u svojoj bazi (aplikaciji) bez postojanja pravne osnove, kao i osobne podatke posebne kategorije (zdravstvene podatke) ispitanika.

Nadalje, kako navode iz AZOP-a, EOX Matrix nije na transparentan i propisani način informirao ispitanike o obradi njihovih zdravstvenih podataka u politikama privatnosti, a snimanje telefonskih razgovora s ispitanicima u razdoblju od 25. svibnja 2018. godine do 16. siječnja 2019. godine nije imao utvrđenu pravnu osnovu, te nije na razumljiv i jasan način informirao ispitanike o obradi osobnih podataka u vidu snimanja telefonskih razgovora.
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.