fbpx
Goran Kovacic/PIXSELL

USUSRET NOVIM MJERAMA! Dobro proučite sva pravila: Promjene u kafićima, a novi režim se uvodi i za ljubitelje sporta i kulture

Autor: Valneo Kosić

Hrvatska je prošli tjedan bilježila rekorde u broju novih slučajeva zaraze koronavirusom, iako loša epidemiološka situacija polako tinja već tjednima. Zbog toga je Nacionalni stožer civilne zaštite donio odluku o novim i strožim mjerama koje uskoro stupaju na snagu.

Pritisak da se uvedu strože mjere dolazio je prvenstveno iz priobalnih županija, osobito Splitsko-dalmatinske gdje je situacija u KBC-u kritična zbog velikog broja hospitaliziranih i teških pacijenata na respiratoru.

Oni su primjerice tražili skraćivanje rada kafića do 22 sata te ukidanja okupljanja s brojnim sudionicima do daljnjega. Da će Hrvatska morati uvesti strože mjere bilo je jasno iz izjava koje su dolazile iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Mjere koje stupaju na snagu nisu znatno strože ili rigoroznije. Najviše je promjena koje se tiču javnih okupljanja.

Nova pravila za okupljanja na otvorenom

Prema novoj odluci, bit će zabranjena javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba (dosad 100), a ona s covid-potvrdama i uz suglasnost lokalnih stožera ograničavaju se na 200 osoba.

U zatvorenom se zabranjuju javna okupljanja s više od 25 osoba (dosad 50), a ona uz covid- potvrde ograničavaju se na 100 osoba. Na privatnim okupljanjima bit će moguća prisutnost 20 osoba (dosad 30), a od toga su izuzeta okupljanja gdje svi imaju covid-potvrde, gdje će moći biti 50 osoba.

Ljubitelje sporta i kulture čekaju promjene

Ima promjena i za ljubitelje sporta. Tribina na otvorenom smije biti popunjena maksimalno 40 %, tribina u zatvorenom samo 20 %. Svi moraju imati potvrde.

Na misi, u kinu ili muzeju obavezno će se morati nositi maske. Do sada je to bila samo preporuka. Također, uvodi se obveza poslodavaca da organiziraju rad od kuće gdje god je to moguće.

Gosti moraju nositi masku ako ne sjede za stolom

Iako su iz pojedinih županija tražili ograničenje rada ugostiteljskih objekata, do toga nije došlo. Umjesto toga, uvode se intenzivnije kontrole.
U ovom trenutku neće biti promjena u radu ugostiteljskih objekata, ali će se postrožiti kontrola tako da će se striktno paziti na broj gostiju u objektu te će se morati držati fizički razmak od 1.5 metara. Osim toga, gosti će morati nositi maske ako ne sjede za stolom. Obavezno je i prozračivanje te čišćenje prostorija.

Škole počinju uživo, mjere ostaju iste

Sve će ostati isto u školama, tamo se mjere ne mijenjaju.

“Mjere u školama ostaje kakve su i do sada. U studenom je donesena odluka da svi učenici od 5. razreda nadalje prilikom izvođenja nastave nose maske. Djeca od 1. do 4. razreda ostaju u tzv. balončićima, uz izuzetke kad se ne može drugačije organizirati čuvanje djece i produžena nastava”, rekao je Fuchs.
Odluke o eventualnom prelasku na online nastavu donosit će se na lokalnoj i regionalnoj razini u suradnji s Ministarstvom. Online nastava, dodao je, nije sretno rješenje za obrazovanje djece i mladih ljudi, imajući na umu negativne posljedice izoliranosti na razvoj djece.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.