fbpx
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

USTAVNI SUD OCJENJUJE USTAVNOST NOVOG ZAKONA: HDU i ZAPRAF smatraju da se njime krši sloboda izbora i ugovaranja, sporna i odredba retroaktivne primjene Zakona

Autor: Dnevno

Ustavnom sudu RH bit će podnešen prijedlog za ocjenu ustavnosti novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti podnijet će predstavnici Hrvatske diskografske udruge (HDU) i Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) sa svojim odvjetničkim timom.

Prije same predaje ustavnog prijedloga, ispred Ustavnog suda predviđene su kratke izjave za medije.


Posebno sporna odredba

Novi zakon o autorskom pravu i srodnim pravima stupio je na snagu 22. listopada 2021.

HDU i ZAPRAF su tijekom cijelog postupka donošenja novog zakona upozoravali na štetne i protuustavne odredbe, ali, kako navode, Ministarstvo kulture i medija te Državni zavod za intelektualno vlasništvo su ustrajali na takvom konačnom tekstu Zakona.

Takvim zakonom, smatraju u HDU i ZAPRAF-u, krši se sloboda izbora i ugovaranja, a posebno je sporna odredba o retroaktivnoj primjeni Zakona koja dovodi u pitanje legalnost svih snimaka ikad snimljenih u hrvatskoj diskografiji.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.