Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ustavni sud je prelomio: U vodu je pala odluka o kažnjavanju za nerazvrstavanje otpada

Autor: Dnevno.hr

Ustavni sud je donio odluku oko kritičnog članka Zakona o gospodarenju otpadom.

Naime, u slučajevima kada se ne može utvrditi tko ne razvrstava otpad, komunalno poduzeće više neće moći naplaćivati kaznu svim suvlasnicima koji koriste zajednički spremnik. Odlučio je to prije deset dana Ustavni sud ukidajući članak 72. stavak 4. Zakona o gospodarenju otpadom.

Sve je jasno

Taj članak definira plaćanje ugovorne kazne ako se ne poštuju odredbe o odlaganju otpada. Sporni stavak 4. koji je Ustavni sud ukinuo određivao je da “kad više korisnika usluge koristi zajednički spremnik, nastalu obvezu plaćanja ugovorne kazne u slučaju kad se ne utvrdi odgovornost pojedinog korisnika snose svi korisnici usluge koji koriste zajednički spremnik sukladno udjelima u korištenju spremnika”.

Taj je Zakon inače stupio na snagu 2021. godine i usklađen je s direktivama EU koje se odnose na gospodarenje otpadom. I Ustavni sud se referirao na odredbe posljednje Direktive EU iz 2018. godine po kojoj vrijedi načelo ‘onečišćivač plaća‘. To je načelo definirano i u aktualnom zakonu tako da proizvođač otpada odnosno posjednik otpada snosi troškove mjera gospodarenja otpadom, te je financijski odgovoran za provedbu sanacijskih mjera zbog štete koju je prouzročio ili bi je mogao prouzročiti otpad.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zakon definira kako će jedinice lokalne samouprave definirati komunalne usluge skupljanja otpada, regulira obaveza pružatelja usluge skupljanja otpada, ali jednako tako i obaveze korisnika. Među obavezama korisnika je i razdvajanje otpada, a zakon je predvidio i sankciju za one koji tu obavezu krše.

Oglasili su se iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske te su poručili da osporavana odredba nije u suprotnosti s Ustavom, premda bi neki mogli pomisliti da je nepravedna.

“Korisnici prilikom korištenja zajedničkog spremnika sve nastale troškove i terete proizišle iz takvog zajedničkog korištenja, snose solidarno”, napisali su između ostalog u očitovanju.
Na Jakuševcu došlo do odrona otpada, smrad se širi gradom: ‘Situacija nikad nije bila gora’

Iako su mnogi ovu odluku protumačili kao poraz zagrebačke gradske vlasti i gradonačelnika Tomislava Tomaševića, iz grada su priopćili:
“Ustavni sud ukinuo je odredbu Zakona o gospodarenju otpadom, koji je donio Hrvatski sabor. Nije ukinuo odluku Gradske skupštine Grada Zagreba o načinu prikupljanja otpada. Slične odluke donijele su i druge jedinice lokalne i područne samouprave jer su se morale uskladiti sa zakonom. Napominjemo da Grad Zagreb od uvođenja novog modela prikupljanja otpada nije naplatio kolektivnu kaznu nijednom korisniku već naplaćuje isključivo individualne kazne. Npr. u mjesecu rujnu ove godine, naplaćeno je više od 2000 pojedinačnih kazni. Zaključno, ova odluka Ustavnog suda ne utječe na provedbu novog modela prikupljanja otpada u Gradu Zagrebu, uključujući korištenje ZG vrećica”, napisali su.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.