fbpx

USTAV JAMČI, ALI SE NE PROVODI: Ova srbijanska politička stranka zalaže se za uporabu hrvatskog jezika na službenoj razini!

Autor: S.P.

Hoće li se konačno početi upotrebljavati hrvatski jezik kao još jedan službeni jezik u Vojvodini, tek će se vidjeti.

Naime, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je od pokrajinskih i državnih vlasti da što prije provedu odredbe Ustava Republike Srbije i Statuta AP Vojvodine koje se odnose na službenu uporabu hrvatskog jezika u Vojvodini.

Ocijenili su da se predviđena prava ne poštuju u cijelosti.


LSV je stranka dugogodišnjeg vojvođanskog političara Nenada Čanka.

U priopćenju te stranke ističe se kako je “temeljem članka 79. Ustava Srbije, Vojvodina svojim Statutom osim srpskog jezika i ćiriličkog pisma, u službenu uporabu uvela i mađarski, slovački, hrvatski, rumunjski i rusinski jezika i njihova pisma”.

LSV podsjeća da je Skupština Vojvodine, u vrijeme predsjedanja Nenada Čanka, još 2002. godine usvojila odluku da je i hrvatski jezik u službenoj uporabi u radu Skupštine AP Vojvodine. No,  “ustavne norme Republike Srbije i Statutom Vojvodine predviđena prava ne poštuju u cijelosti”.

I predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasna Vojnić izrazila je nezadovoljstvo statusom hrvatskog jezika u Vojvodini.

Ona je zatražila od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića proglašenje hrvatskog jezika službenim na cijelom teritoriju Vojvodine, u gradu Somboru, te u općinama Apatin i Bač.

Čelnica HNV-a pozvala se na odluku grada Subotice kojom je u četvrtak pokrenut postupak uvođenja bunjevačkog jezika u službenu uporabu, premda zajednica Bunjevaca ne-Hrvata ne broji više od 15 posto ukupnoga stanovništva te sredine, niti je to standardizirani jezik, na što je upozoravalo vodstvo hrvatske manjine.
“Pitanje službene uporabe hrvatskog jezika ne smije se svoditi samo na lokalno pitanje u pojedinim gradovima ili općinama, već je potrebno u potpunosti provesti odluke Skupštine Vojvodine i omogućiti službenu uporabu hrvatskog jezika na cijelom teritoriju AP Vojvodina”, piše u priopćenju LSV-a.

Ta vojvođanska stranka drži da su “nacionalističke snage na prostorima bivše Jugoslavije i dalje veoma snažne” i da “pokušavaju ustanoviti praksu postojanja naroda prvog, drugog ili trećeg reda”.

“Baš iz tog razloga potrebno je snažno inzistirati na provođenju Ustava i drugih pravnih akata koji osnažuju položaj pripadnika nacionalnih zajednica”, piše u priopćenju LSV-a.
Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.