Foto: Damir Krajac/CROPIX

‘USPJELI SMO PRIPREMITI NEPROBOJNE MJERE!’ Tomašević kreće u novu bitku s ‘roditeljima odgojiteljima’, Dolenec predstavila izmjene

Autor: L.B.

Nakon što im nije uspjelo ukinuti mjeru naslijeđenu od bivše gradske uprave, u gradu Zagrebu kreću u novu bitku s izmjenama i mogućim ukidanjem mjere “roditelj odgojitelj”.

Zamjenica gradonačelnika Tomaševića, Danijela Dolenec predstavit će u petak prijedlog izmjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje.

“Važno nam je omogućiti zapošljavanje majki i upise svoj djeci u vrtiće. U novom prijedlogu djeca se mogu upisati u vrtiće. Prvih šest mjeseci od donošenja ove odluke, koju očekujemo u rujnu, ništa se neće mijenjati za korisnike”, rekla je Dolenec.

‘Naknada se smanjuje’

“S 31. ožujkom iduće godine, naknada se smanjuje na minimalnu plaću. Tri mjeseca kasnije naknada će biti iznos od 50 posto od minimalne plaće dok korisnici ne izađu iz mjere, s 30. rujna prvi korisnici izlaze iz ove mjere. Svaki sljedeći mjesec korisnik kojem dijete napuni sedam godina izlazi iz mjere. Prihvata novih korisnika nema”, objasnila je.

Naglasila je kako su pazili na postupne izmjene u novom prijedlogu.

“Nadam se da smo sada uspjeli pripremiti ‘neprobojne’ mjere”, rekla je Dolenec s obzirom na dosadašnje sudske presude.

Ovaj prijedlog izmjena ide u javno savjetovanje koje će trajati 30 dana, a kako je Dolenec istaknula, na mjeru je do sada, od prve odluke bivšeg gradonačelnika Milana Bandića 2016. godine, potrošeno 2.1 milijarde kuna.




“21 projekt izgradnje i prenamjene vrtića je prijavljeno”, rekla je Dolenec i naglasila proširenje kapaciteta gradskih vrtića.

‘Trn u oku’ Tomaševićeve vlasti

Podsjetimo, mjera na koju godišnje odlazi pola milijarde kuna “trn je u oku” aktualne gradske vlasti i njezino ukidanje jedno je od predizbornih obećanja koje su odlučni ispuniti.

Odluka o ukidanju ili smanjenju naknade, na koju su se žalili korisnici i predstavnici Udruga, već dva je “pala” na sudu, no prema zadnjoj presudi Visokog upravnog suda pokazalo se da grad ima pravo mijenjati novčanu naknadu, smanjivati ju pa čak i ukinuti jer nije riječ o tzv. “stečenom pravu” na kojeg su se pozivali protivnici ukidanja, već o privilegiji.




Međutim, sud je odlučio tek da Grad nije dao dovoljno vremena korisnicima za prilagodbu na promjene u mjeri “roditelj odgojitelj”.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.