Foto: Goran Mehkek / CROPIX

USOSIO HRVATSKU I TRAŽIO TERITORIJ! Sad se javio s novom pričom: Slovenci ne odustaju, ‘vjerujem kako će odluka biti primijenjena’

Autor: Ivor Kruljac

Uz Hrvatsku, Dan neovisnosti danas obilježava i Slovenija, a slovenski predsjednik Borut Pahor, imao je svoj tradicionalni razgovor sa Slovenskom televizijom.

Pahor je podsjetio kako je 2008. godine, u funkciji premijera, blokirao daljnje otvaranje poglavlja tadašnjih pristupnih pregovora Hrvatske i Europske unije zbog spora oko Piranskog zaljeva.

Poznato je da Pahor njeguje prijatelje odnose s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem. Dokaz je to prijateljstva Hrvatske i Slovenije, unatoč teritorijalnim prijeporima, a Pahor je povodom Dana neovisnosti rekao kako mu je odluka o blokadi Hrvatske teško pala.

“Blokada Hrvatske bila je moja najteža politička odluka u karijeri. No vjerujem kako će odluka arbitra biti primijenjena prije ili kasnije”, rekao je Pahor, iako se Hrvatska povukla iz aribtražnog postupka 2017. godine zbog njegove kompromitacije tog suda od strane slovenske strane.

Zanimljivo, ovaj intervju i izjava uslijedili su u trenucima kada se Hrvatska priprema ući u eurozonu i Schengenski prostor, do kraja ove godine. Nakon drastičnog popravljanja odnosa Hrvatske i Slovenije pod mandatom bivšeg premijera Janeza Janše, novozabrani slovenski premijer Robert Golob najavio je kako njegova vlada nipošto neće odustati od arbitražnog sporazuma, ali na upite novinara, premijer Andrej Plenković (koji je otvoreno navijao za Janšu) nije se činio previše zabrinutim.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.