Goran Mehkek / CROPIX

USKORO KREĆE OCJENJIVANJE VIŠIH RAZREDA: Niži razredi bez ocjena do kraja godine

Autor: Dnevno

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak objavila je kako će učenici prve ocjene u virtualnoj nastavi dobivati tek iza Uskrsa, a tjedan koji prethodi blagdanu biti će tjedan ponavljanja i planiranja te se od učitelja i nastavnika očekuje da učenicima ne daju nove zadatke.

“Idući tjedan malo ćemo relaksirati raspored, napraviti predah kako bi učenici ponovili ono što im je još eventualno zaostalo”, navodi Divjak.

U razrednoj nastavi, od 01. do 04. razreda osnovne škole, neće se provoditi usmeni ni pismeni ispiti i to do kraja nastavne godine ako će se ona morati izvoditi kao nastava na daljinu.

Što se tiče zaključnih ocjena učenika, one će se zaključiti na temelju već ranije dobivenih ocjena, plus ocjene koje će učenik dobiti u nastavi na daljinu.

Navodno će ministričine upute biti objavljene u opsežnom dokumentu u kojemu će, uz ostalo biti navedeni i primjeri vrednovanja na pojedinim predmetima, od matematike, biologije, hrvatskoga i engleskog jezika i sl, piše Jutarnji list.

Aktivnosti učenika biti će usmjerene na ponavljanje

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, oko modela ocjenjivanja konzultirani djelatnici ne samo ustanova unutar sustava, od agencija do CARNET-a i drugih, nego i učitelji i profesori visokih učilišta iz cijele Hrvatske.




Prosvjetarima i učenicima se, pak, daje vremena idući tjedan da se pripreme za primjenu tih novih modela ocjenjivanja, a o tome bi se trebalo raspravljati i na razini škola.

“Učitelji i nastavnici idući tjedan trebaju sukladno dokumentu Upute za vrednovanje i ocjenjivanje u virtualnom okruženju planirati na koji način će ga provesti u svojem radu, imajući u vidu da je cilj povratna informacija učenicima o njihovu učenju te vrednovanje usvojenosti bitnih sadržaja i ishoda učenja”, tvrdi ministrica Divjak.

Od ravnatelja se očekuje da idući tjedan organiziraju sjednice u virtualnim zbornicama na kojima bi s učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima procijenili uspješnost provedbe nastave na daljinu, dogovorili poboljšanja ali i raspravili na koji će način škola primijeniti upute o ocjenjivanju vodeći računa „o uravnoteženom pristupu obavezama učenika i nastavnika.“




Kao što je već naglašeno, aktivnosti učenika sljedeći tjedan biti će usmjerene na ponavljanje.

Divjak objašnjava da će biti dovoljno da da učenici i dalje prate televizijske programe HRT 3, RTL 2 i Sportsku televiziju na kojima će biti emitirane ranije objavljene video-lekcije ili ih mogu potražiti na YouTube i ostalim izvorima. Uz to, na SPTV-u i RTL 2 bit će prikazivani i sadržaji za izborne predmete te međupredmetne teme.

Također, Divjak je preporučila da se sljedeći tjedan provjeri aktivnost učenika. “Za učenike koji nisu bili aktivni, razrednici trebaju kontaktirati roditelje kako bi se utvrdio razlog tog nesudjelovanja i pronašlo rješenje za poboljšanje”, poručuje.

U obrazovanju djece s teškoćama u sklopu nastave na daljinu uočene su određene poteškoće pa je ministrica Divjak pozvala stručne suradnike u školama kao što su pedagozi, psiholozi i edukacijski rehabilitatori da zatraže povratne informacije od učenika i nastavnika, naprave analizu i daju prijedlog konkretnih mjera podrške učenicima, osobito onima s teškoćama.

“Izravno uključivanje svih u nastavu na daljinu je nužno. Ministarstvo je osiguralo psihološku podršku na nacionalnoj razini, međutim, važno je i da stručni suradnici u školama također budu dostupni učenicima i učiteljima, odnosno nastavnicima, u ovim kriznim vremenima”, istaknula je Divjak.

Ministrica Divjak najavljuje: ‘Rokovi državne mature najvjerojatnije će biti pomaknuti’

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.