Foto: Nenad Opacak / CROPIX

USKOK rešeta Puljašića i Dragičevića: Uhljebljivali su članove obitelji, trgovali sudskim odlukama

Autor: I.G.

USKOK i Ravnateljstvo policije potvrdili su u utorak uhićenja bivšeg gradonačelnika Požege, HDZ-ovog Darka Puljašića, kao i županijskog suca Predraga Dragičevića. Ovaj dvojac osumnjičen je za počinjenje koruptivnih kaznenih djela. Ne navodeći identitete, tužiteljstvo i policija poručili su kako su u tijeku hitne dokazne radnje protiv dvije osobe koje provodi osječki Pnuskok u koordinaciji s Uskokom na području Požeško-slavonske županije.

Policija ističe da je kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno više osoba, od kojih je jedna predstavnik sudbene vlasti. ”Budući da je jedna osoba u odnosu na koju se provode navedene radnje obnaša dužnost u tijelu sudbene vlasti, od Državnog sudbenog vijeća (DSV) zatraženo je skidanje imuniteta, što je DSV i odobrio”, dodao je Uskok.

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Osijek, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 66-godišnjakom, predstavnikom sudbene vlasti i 51-godišnjakom, bivšim čelnikom jedinice lokalne samouprave, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti – davanja i primanja mita”, piše policija.


Kuća Predraga Dragičevića
Foto: Nenad Opacak / CROPIX

‘Obećao da će posredovati pri zapošljavanju’

“Sumnja se da je 51-godišnjak, tada čelnik jedinice lokalne samouprave, od veljače 2018. do kraja 2020. godine, na području Požege i Slavonskog Broda, obećao 66-godišnjaku, dužnosniku sudbene vlasti, da će posredovati pri zapošljavanju i traženju boljih radnih mjesta za članove njegove obitelji, kako bi pridobio njegovu naklonost i kako bi osigurao da se sudske odluke u kaznenom predmetu koji se vodi protiv njega donesu njemu u korist”, piše policija.

“Zauzvrat, 66-godišnjak je 51-godišnjaku dostavljao podatke o stanju i kretanju njegovog spisa. Iako je 66-godišnjak bio svjestan da zbog odnosa s 51-godišnjakom postoje razlozi za njegovo izuzeće u predmetu, nije o tome izvijestio predsjednika sudbenog tijela te je predmet zadržao u radu, a potom je ishodio odluku kojom je pravomoćno obustavljen kazneni postupak protiv 51-godišnjaka. Nakon toga je i dalje tražio od 51-godišnjaka da svojim utjecajem i autoritetom radi na pronalasku boljih radnih mjesta za članove njegove obitelji.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičene osobe predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su podnijeli Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta”, piše policija.

Kuća Predraga Dragičevića.
Foto: Nenad Opacak / CROPIX

Puljašić izbačen iz HDZ-a

Kako je jučer objavio RTL, Puljašić je tijekom jučerašnjeg dana izbačen iz HDZ-a.

U nastavku prenosimo cijelo priopćenje Uskoka o ovom slučaju:

“Osnovano se sumnja da su, u razdoblju od veljače 2018. do kraja 2020. godine u Požegi i Slavonskom Brodu, I. okr. kao sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu i II. okr. kao tadašnji gradonačelnik Grada Požege, ostvarili dogovor o međusobnom pogodovanju s osnova njihovih dužnosti.
U okviru tog dogovora I. okr. je, kao protuuslugu II. okr. za njegov angažman oko pronalaska boljeg radnog mjesta za suprugu njegovog sina, kao i oko premještaja njegovog sina zaposlenog u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj na drugo radno mjesto, provjeravao podatke o stanju i kretanju spisa općinskog suda formiranog povodom optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu podignute protiv II. okr. zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Također je osigurao da vijeće Županijskog suda u Slavonskom Brodu odbije kao neosnovanu žalbu Općinskog državnog odvjetništva na odluku optužnog vijeća Općinskog suda u Slavonskom Brodu, zbog čega je navedeni kazneni postupak protiv I. okr. pravomoćno obustavljen.

Pritom je I. okr. taj predmet zaprimio kao sudac izvjestitelj te je nastavio rad na njemu, iako se trebao izuzeti zbog poznanstva s II. okr. te poznanstva članova njegove obitelji s njim. Međutim, nakon što je vijeće, s obzirom na način na koji im je I. okr. izložio stanje spisa, prihvatilo njegov prijedlog i donijelo odluku kojom se predmetna žalba odbija kao neosnovana, sudac evidencije odbio je evidentirati navedenu odluku.
Potom je I. okr. članovima vijeća neistinito predočio da je sudac suglasan s odlukom, ali da je neće evidentirati iz osobnih razloga. Na taj način je stvorio privid okolnosti uslijed kojih je sam evidentirao odluku i tako spriječio da vijeće ponovno razmatra predmet te da sudac zadužen za evidenciju iznese vijeću razloge odbijanja evidentiranja, za koje je znao da nisu osobne već pravne prirode.

Nakon što je kazneni postupak protiv II. okr. pravomoćno obustavljen, I. okr. je sve do kraja 2020. godine od II okr. tražio daljnja posredovanja radi rješavanja boljeg radnog mjesta za suprugu njegovog sina, u okviru čega mu je II. okr. poručivao da je ta osoba ‘bez problema rješiva…’ na što je I. okr. naveo da je ‘bila rješiva i prije dvije godine samo da je bilo dobre volje bez kalkulacija i držanja na kratkoj uzici’. Ujedno je II. okr. organizirao sastanke s I. okr. i upraviteljem Kaznionice u Požegi radi premještaja njegovog sina u navedenu kaznionicu.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv I. i II. okrivljenika.”

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.