fbpx
Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL

USKOK PROŠIRIO ISTRAGU: Uhićen pulski traumatolog, krivotvorio nalaze i pribavio znatnu imovinsku korist

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Kriminal je povezan s drogom, novcem, prevarama, ali i raznim krivotvorenjima.

Jedan od najnovijih slučajeva vezan je uz pulskog liječnika kojeg se tereti da je krivotvorio liječničke nalaze te si na taj način pribavio znatnu imovinsku korist.

Istragom protiv njega, USKOK je proširio istragu koja je prije toga bila usmjerena na 35 okrivljenika, piše Dnevnik.hr.


No, tko je uhićeni liječnik? Riječ je o traumatologu pulske Opće bolnice koji je od veljače 2012. godine do ožujka 2019. godine ishodio ”neosnovane isplate nematerijalne štete po policama osiguranja od automobilske odgovornosti i po policama životnog osiguranja i osiguranja od nezgode i to po osnovi fingiranih prometnih nezgoda koje su dogovorili te po osnovi prometnih nezgoda koje su se stvarno dogodile”, priopćili su iz USKOK-a.

Takvu medicinsku dokumentaciju donijeli su mu 57-godišnjak i 48-godišnjak.

Putem te dokumentacije pisao je neistinite liječničke nalaze koji su pohranjeni u računalnom sustavu bolnice, ali i izvan tog sustava. Kako bi ušao u informacijski sustav bolnice, koristio je svoju šifru, a češće je koristio i šifre ostalih liječnika i medicinskih tehničara.

Na temelju podataka koje su sudionici prometnim nesreća dali kod prijema na hitnoj pomoći “neovlašteno je izrađivao nove liječničke nalaze”.

Kako bi dokazao da nalazi nisu lažirani, unosio je ozlijede koje svojom prirodom udovoljavaju uvjetima za ostvarivanje naknade štete od osiguravatelja te je nalaze ovjeravao svojim pečatom i potpisom. Temeljem takvih nalaza, a na ime naknade štete, osiguravajuća društva isplatila su najmanje 1,7 milijuna kuna te najmanje 127 tisuća kuna na ime troška. Iznos se dijelio u trenutno neutvrđenim omjerima i s okrivljenim traumatologom.

Podsjetimo, USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika koji je u petak priveden uz kaznenu prijavu, priopćili su iz PU istarske.
 

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.