Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

USKOK otvorio istragu protiv HDZ-ovog župana: Iskoristio je svoj položaj, redara tražio da mu stornira račun

Autor: Dnevno.hr/M.P.

USKOK je otvorio istragu protiv zadarskog župana Božidara Longina (HDZ) zbog sumnje da je trgovao utjecajem, odnosno da je iskoristio svoj položaj kako bi izbjegao plaćanje pristojbe u luci na otoku Istu.

Podsjetimo, sve je prijavio oporbeni vijećnik Marko Pupić Bakrač koji je tvrdio da je 9. rujna Longin na Istu pristao svojim plovilom no da nije platio vez, već iskoristio funkciju župana da se izvuče.


USKOK sumnja da je tako osigurao besplatno korištenje veza za brodicu i to čak dva dana. Lučki redar mu je izdao račun od 48,60 eura, a Longin je redara navodno pitao ‘Zašto ti meni naplaćuješ?’. Nadalje, Longin je redara tražio da račun stornira, što je ovaj i učinio.

Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Župan: To je nesporazum, novčanik je ostao kod supruge

Nakon što je priča izašla u medije, župan Longin se branio da je riječ o nesporazumu i da u trenutku naplate pristojbe kod sebe nije imao novčanik pa je djelatnika zamolio da račun plati kasnije.

Dodao je da nije znao da će račun biti storniran.

“Riječ je o običnom nesporazumu i još jednom neuspješnom spinu ‘poštenjačine’ Marka Pupića Bakrača. Naime, prilikom naplate veza uz sebe nisam imao dovoljno novca jer je novčanik bio kod supruge koja je već otišla iz broda pa sam djelatnika ŽLU-a zamolio da račun platim kasnije, ali nisam znao da će ga on stornirati. Naravno da ne namjeravam ostati dužan Županijskoj lučkoj upravi i da ću platiti taj račun. Brod Sika je u vlasništvu mojeg sina, što je uostalom i javno dostupan podatak. Na Ist sam došao sa suprugom i kćeri na poziv prijatelja Davora Segarića i njegove supruge Maje. Večerali smo u tamošnjem restoranu i ja sam platio račun”, rekao je Longin u priopćenju.

Moćnog HDZ-ovca optužio da nije platio vez: ‘Novčanik mi je ostao kod supruge’

USKOK: Sumnja se da je župan iskoristio funkciju

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti.
“Osnovano se sumnja da je okrivljenik na otoku Istu, 9. rujna 2023. iskoristio funkciju župana Zadarske županije, a time i ovlaštenog predstavnika Zadarske županije kao osnivača Županijske lučke uprave Zadar (dalje: ŽLU), s ciljem da si osigura besplatno korištenje veza u Luci za brodicu kojom je tom prilikom upravljao. Naime, okrivljenik je 8. rujna 2023. vezao brodicu na tranzitni vez Luke s namjerom da ga koristi do 10. rujna 2023. godine.

Kada je 9. rujna 2023. lučki redar okrivljeniku na ime pristojbe za korištenje veza izdao račun u iznosu od 48,60 eura, okrivljenik je znajući da se sukladno Odluci o visini lučkih pristojbi i lučkih naknada ŽLU korištenje veza naplaćuje, lučkog redara pitao: „Zašto ti meni naplaćuješ?“. Lučki redar mu je odgovorio da on ne naplaćuje samo njemu nego svima koji koriste vez te da za svoj rad odgovara ravnatelju ŽLU, na što je okrivljenik naglasio da je on šef ravnatelju te rekao lučkom redaru da račun stornira. Zbog autoriteta koji okrivljenik ima kao župan Zadarske županije i predstavnik osnivača njegovog poslodavca, lučki redar je račun stornirao.”

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.