Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

USKOK objavio za koja djela sumnjiči Rimac, Vican i Stanišića: Traže istražni zatvor

Autor: Dnevno.hr/M.P.

USKOK je, na temelju rezultata izvida koje je proveo ovaj Ured, donio rješenje o provođenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1980., 1992., 1959.) i jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Naime, radi se o istrazi protiv bivše državne tajnice i kninske gradonačelnice Josipe Pleslić, nekada Rimac, poduzetnika Ante Stanišića te bivše rektorice zadarskog sveučilišta Dijane Vican.


Za u ponedjeljak uhićene Vican i Stanišića tužiteljstvo je zatražilo i određivanje istražnog zatvora dok se bivša političarka brani sa slobode. O zahtjevu tužiteljstva za određivanje istražnog zatvora odlučivat će sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

USKOK opisao zašto ih sumnjiči

USKOK je ne otkrivajući identitete izvijestio da ih sumnjiči za trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti, a istragom je obuhvaćena i Stanišićeva tvrtka.

Tužiteljstvo navodi da je Josipa Pleslić, koristeći utjecaj koji je stekla kroz višegodišnje obnašanje dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru kao i svoj položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave, dogovorila sa Stanišićem da će poduzimati sve potrebne radnje kako bi osigurala da državna i javna tijela te državne tvrtke u poslovanju sa Stanišićevom tvrtkom postupaju njemu u prilog.

On je bivšoj političarki zauzvrat omogućio da bez plaćanja režijskih troškova koristi stan u Zagrebu u vlasništvu njegove tvrtke te joj besplatno nabavio i ugradio opremu za obiteljsku kuću u Vodicama, čime se Rimac, prema tvrdnjama tužiteljstva, okoristila za oko 50.000 kuna.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Bivša rektorica pred Uskokom odbacila optužbe za korupciju

Vican je u ponedjeljak pred Uskokovim istražiteljima navodno odbacila optužbe za korupciju i ustvrdila kako nije postupala po nalogu Josipe Pleslić. Nju tužitelji terete da je od Dijane Vican tražila da ne naplati 1,5 milijuna kuna, odnosno 200.000 eura garancije Stanišićevoj tvrtki koju je položio za projekt izvođenja radova na izgradnji studentske menze sa studentskim paviljonima i kolnim prilazom na lokaciji Novog kampusa Sveučilišta u Zadru.

Javio se odvjetnik Josipe Rimac: ‘Iznenađen sam tajmingom’
Nakon što je ponuda Stanišićeve tvrtke bila treća po redu u predmetu nabave Josipa Pleslić je od predsjednika uprave HŽ Infrastrukture tražila da se, neovisno o stvarnom stanju, u drugim boljim ponudama u toj nabavi pronađe greška. No, on nije postupio po njezinom traženju.

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.