Photo: Ronald Gorsic/POOL/CROPIX/PIXSELL

USKOK ČEŠLJA BEROŠEVO MINISTARSTVO: Dokumentaciju o platformi koronavirus.hr čekali su više od mjesec dana. SPREMA LI SE MINISTROV PAD?

Autor: M.V.

Zbog Vladine službene stranice o pitanjima koronavirusa, koronavirus.hr, Uskok češlja Ministarstvo zdravstva, potvrđeno je to 24sata. Od njih je naime zatražio dokumentaciju i očitovanje vezano za okolnosti sklapanja ugovora s tvrtkom Media Val d.o.o. radi uspostavljanja i održavanja stranice koronavirus.hr, istaknuli su iz ministarstva pa naveli kako su navedeno poslali 15. travnja 2021. godine. Proteklo je doduše nešto vremena prilikom prikupljanja dokumenata jer Uskok je od njih iste zatražio 1. ožujka ove godine.

Za iznos od 1,1 milijun kuna, tvrtka Media Val d.o.o. održava navedenu stranicu, za koju je već ranije imala i domenu, a uz to, ova specijalizirana agencija za komunikacijski menadžment i savjetovanje održava i komunikaciju putem društvenih mreža Instagrama, Twittera, Facebooka i YouTube-a. Kod ovog ugovora problematična je i činjenica da je sklopljen bez javne nabave, a nakon izbijanja same afere, sama se tvrtka službeno oglasila.

Odgovorili

“Ugovor smo sklopili temeljem mišljenja tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao nadležnog tijela državne uprave za pitanja javne nabave, prema kojem je opravdana primjena izuzeća od provedbe javne nabave predviđena člankom 42. Zakona o javnoj nabavi”, rekli su tad pa istaknuli kako je to trebao biti posao koji traje nekoliko mjeseci, no pandemija traje već godinu dana.

“Naš je posao od početka bio vezan za prikupljanje, uređivanje i objavu informacija iz desetak službenih izvora. Informacije su se odnosile na javnozdravstvene podatke, odluke i mjere svih lokalnih stožera, kao i onog nacionalnog, odluke vezane za prelaske granica, gospodarske i financijske mjere na nacionalnoj, županijskoj i lokalnoj razini i tako dalje. Stranicu i pripadajuće kanale ažurirali smo svakodnevno, na početku u smjenama, 15 sati dnevno, o čemu govori 890 ukupno objavljenih članaka te odgovori na više od 10.000 upita građana pristiglih kroz razne kanale. Radili smo svaki dan, svaku subotu i nedjelju, svaki blagdan i neradni dan, a kroz koronavirus.hr informiralo se više od 5 milijuna građana (preko 40 milijuna otvaranja stranice) iz Hrvatske i inozemstva. Tijekom ljetne sezone najviše je posjetitelja dolazilo iz inozemstva jer su tražili i dobivali odgovore na važna pitanja oko aktualnih mjera. Iza svog tog posla stoje naši stručnjaci koji su odradili jako dobar i kvalitetan posao na koji smo, na kraju dana, ponosni”, zaključili su.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.