REUTERS/Alexandre Meneghini/Guliver

URAGAN IAN POHARAO KUBU: Dvoje mrtvih, električni sustav u potpunom kolapsu. Sada ide prema Floridi

Autor: Dnevno.hr

Nakon što je uragan Ian pogodio zapadni dio otoka, Kuba je u potpunosti ostala bez struje, objavile je kubanska vlada.

“U uraganu su dvije osobe izgubile život, a električni sustav doživio je potpuni kolaps”, rekli su dužnosnici.

Čelnik uprave za električnu energiju je objavio da je 11 milijuna ljudi u mraku, nakon što je došlo do nestanka struje na cijelom otoku.




Novinar državne novinske agencije je objavio da se termoelektrana Antonio Guiteras, najvažnije energetsko postrojenje na Kubi, nije mogla sinkronizirati.

U međuvremenu, stanovnici floridske obale Meksičkog zaljeva nastavljaju napuštati svoje domove. Očekuje je da će Uragan Ian udariti o floridsku obalu u srijedu navečer, uz razorne vjetrove od 200 kilometara na sat i obilne oborine.

Prijetnja “velike katastrofe”

Naredbu za evakuaciju ili upozorenje je dobilo više od 2,5 milijuna stanovnika Floride. Prema procjeni Nacionalnog centra za uragane Ian bi najvjerojatnije trebao stići do obale južno od Tampe, u blizini Sarasote, gdje su kilometri pješčanih plaža i brojna odmarališta, omiljena među umirovljenicima i turistima.




Guverner Floride Ron DeSantis govorio je o prijetnji “velike katastrofe” čiji bi se utjecaj mogao osjetiti u cijeloj državi. Stanovnici su se tijekom dana opskrbljivali hranom, vodom, lijekovima i gorivom.

“Ovo je stvarno veliki uragan u ovom trenutku”, rekao je na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak, pozivajući stanovnike da “ostanu mirni”, ali “učine ono što je potrebno da budu spremni”.

Neki dijelovi američke savezne države nisu vidjeli uragan ove magnitude otprilike jedno stoljeće.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.