Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

U SUBOTU VAM STIŽU OBAVIJESTI NA MOBITEL! Trut otkrio od koje županije kreću: ‘Upućivanje poruka je potpuno anonimno’

Autor: I.G.

U subotu će se provesti testiranje revolucionarnog sustava upozorenja putem SMS poruka pod nazivom Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK). Ovaj inovativni projekt omogućuje slanje poruka o kriznim situacijama svim korisnicima mobilnih telefona na ugroženom području, kao i stranim korisnicima u roamingu. Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut iznio je detalje o planiranom testiranju i funkcioniranju ovog novog sustava.

Prema Trutovim riječima, testiranje će započeti u 9 sati s Vukovarsko-srijemskom županijom te će se završiti oko 13 sati s Istarskom i Primorsko-goranskom županijom. Kako bi se smanjilo opterećenje sustava i građana, Hrvatska je podijeljena na nekoliko segmenata.

Trut je naglasio da će poruka biti jasno označena kao testna te da na nju ne treba odgovarati. Građani neće trebati poduzimati nikakve posebne mjere, već je važno da vide i pročitaju poruku te budu svjesni da će u budućnosti primati takve poruke u slučaju situacija koje mogu ugroziti njihov život ili okoliš. U tim porukama građani će biti informirani o načinu postupanja, potrebnim mjerama i aktivnostima koje trebaju poduzeti te načinu zaštite.


“Sve ovisi o vrsti i veličini ugroze. Primjerice, u slučaju poplave, poruka će glasiti ‘Ne idite u to područje’ ili ‘Sklonite se s tog područja’ ili ‘Evakuirajte se s tog područja'”, objasnio je Trut za HRT.

Civilna zaštita će od tvrtki koje šalju poruke dobiti samo informacije o broju poruka koje su poslane i koliko ih je bilo pročitano ili primljeno. Postupak slanja poruka je potpuno anoniman, a Ministarstvo unutarnjih poslova nema informacije o primateljima poruka, osim broja korisnika mobilnih aparata na određenom području. Sve osobne informacije ostaju kod teleoperatera te se ne otkrivaju ministarstvu.

Osim domaćih korisnika, poruke će primati i stranci koji se nalaze u hrvatskoj mreži. Poruke će biti na engleskom jeziku, no postoji mogućnost slanja poruka na sedam stranih jezika ukoliko se primijeti veći broj govornika određenog jezika na određenom području.

“Upućivanje poruka potpuno je anonimno. Ministarstvo unutarnjih poslova ne zna kome poruke idu. Nemamo informaciju osim broja korisnika mobilnih aparata na nekom području. Ne znamo ni dob ni spol, ni bilo što drugo. Sve te informacije ostaju kod teleoperatora”, rekao je.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.