Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

UPOZORENJE POLICIJE ZA SVE! LOPOVI IMAJU NOVU TAKTIKU: Imamo važne upute, stanje je opasno!

Autor: Dnevno

Ne budite pokretna meta napadača, poručuje policija građanima i donosi savjete kako spriječiti da postanete žrtva krađe.

Otimanju skupocjenog nakita, torbice, mobitela, novčanika prethodi stvorena “prigoda” odnosno situacija koja pogoduje toj vrsti kaznenog djela. Obično se dvojica ili više počinitelja pretvaraju u “slučajnog prolaznika”, a u stvarnosti vrebaju priliku i čekaju prigodu da naiđe neka osoba – potencijalna za ostvarenje drske krađe. Namjera je da se žrtva presretne ili zaskoči, te da joj se silovito otme uočeni predmet i hitro nestane, pri čemu općenito izbjegavaju situaciju borbe zbog vlastite nesigurnosti.

Obično se odvaže naglo i neprimjetno približiti na udaljenost koja im omogućava drsko otimanje torbice, kidanju nakita ili drskoj krađi nekog drugog predmeta, a nakon čega se daju u bijeg. Način počinjenja bude iznenadan i neočekivan, tako da se žrtva ne uspije ni snaći kada se počinitelj dadne u bijeg sa plijenom. Zbog takvog impulzivnog efekta, prepadnuta se žrtva kasnije obično ne može sjetiti osobnog opisa napadača, detalja događaja i pravca kretanja odnosno bijega počinitelja.

Bitni čimbenik počinjenja jest iznenađenje, te izbjegavanje izravnog sukoba s oštećenim, a sam čin se često pomno i ne planira.

Riječ je o tipično „velegradskom deliktu“ koji se uobičajeno čini na javnim mjestima od parkova, parkinga, ulica, haustora, pothodnika, groblja, autobusnih stajališta, pa do javnih WC-a, kolodvora, podzemnih garaža…

Kako ćete spriječiti ovu vrstu napada:

pokušajte izbjegavati osamu i mjesta na kojima nema čestih prolaznika i vremena kada je frekvencija prolazaka mala
hodajte u društvu, to ponekad može biti otegotna okolnost počinitelju, kojeg će možda odvratiti od prvotne namjere
pokušajte preventivno promišljati o tome da li bi mogli biti moguća meta napadača
u slučaju počinjenja drske krađe pokušajte zapamtiti što više detalja o događaju odnosno počinitelju.

Jučer, 10. rujna oko 19.10 sati u Dubravi u Aleji Blaža Jurišića, na ulici, nepoznati je počinitelj prišao 58-godišnjakinji te joj s vrata strgnuo lančić. Materijalna šteta iznosi više tisuća kuna. Dvadesetak minuta kasnije u Pernatskoj ulici, na ulici, nepoznati je počinitelj prišao 76-godišnjakinji te joj s vrata strgnuo zlatni lančić oštetivši ju za više tisuća kuna.

NIJEMAC ČUVAO TAJNU O TUĐMANU: Imao je manu zbog koje ga nisu voljeli! Ovo treba reći Hrvatima!

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.